У місті Інсбрук (Австрія) з 13 по 17 червня 2022 року пройшов чемпіонат світу зі скелелазіння серед студентів. Участь у ньому взяли понад 150 учасників з 21 країни – від Австралії до США та Японії. Попри війну, що палає в Україні, свою майстерність продемонстрували на ньому і наші спортсмени.

На чемпіонаті було розіграно шість комплектів нагород – усього 18 медалей, з них 11 вибороли спортсмени з Японії, по 2 – скелелази з Австрії, Польщі та США і одну – з Італії.

Цей чемпіонат став першим міжнародним турніром для студентки 2-го курсу КПІ (ТЕФ, гр. ТМ-01), членкині збірної України зі скелелазіння Анастасії Тищенко. Без особливих проблем вона пройшла кваліфікацію і вийшла до півфіналу в одному з видів, що для початку зовсім непогано. Показати максимальний результат їй завадили хіба що певні проблеми з самопочуттям.

Від тренерського складу до делегації нашої команди входив і керівник клубу "КПІскала" Євгеній Козак. Він поділився своїми враженнями від поїздки:

"На чемпіонаті були присутніми представники Міністерства освіти Австрії та ректорату Універси-тету Інсбрука, адже це досить студентське місто. Офіційні зустрічі проходили в цікавому сучасному форматі. Загалом – крутий івент з високим рівнем організації.

Чемпіонат підтримує Міністерство освіти Австрії, керівники якого – у темі розвитку скелелазіння і загалом спорту, бо це здоров'я нації.

Приємно було неформально поспілкуватися з проректоркою Університету Інсбрука. Дуже великий акцент в Австрії робиться на розвитку студентів як особистостей, важливості спортивної активності в житті тощо. А ще вона розповіла про співпрацю з деякими університетами України.

Загалом цікавим є досвід різних країн... Ще тривають перемовини і, можливо, скелелазіння насту-пного року включать до програми всесвітньої чи європейської універсіади. Тоді, відповідно, цей вид також додадуть і до універсіади української. Це буде потужним поштовхом для розвитку скелелазіння серед студентів.

Будемо продовжувати заняття зі студентами в КПІ. Бачимо, що кількість студентів у клубі постійно збільшується.

Через два роки (бо ці змагання проводяться раз на два роки) чемпіонат світу має відбутися в Словенії. Туди також намагатимемося потрапити, а ще, можливо, і збільшимо представництво КПІ у збірній команді України".

Вадим Михайленко, ст. викладач каф. ТОС ФБМІ
Євгеній Козак, керівник спортивного клубу "КПІскала"

Чемпіонат проходить з 13 до 17 червня в австрійському Інсбруку. На змагання з’їхалися студенти з 21 країни світу.

Україну представляє збірна з 16 спортсменів, серед яких студентка 2-го курсу ТЕФ Анастасія Тищенко. Сьогодні вона змагалася в півфіналі зі складності за вихід у фінал. Завтра — боулдеринг.

Національна федерація альпінізму і скелелазіння України обрала до складу делегації як тренера збірної України та офіційного представника команди Євгенія Козака — випускника КПІ й керівника клубу «КПІскала».

Дата події