Другий місяць весни ще не завершився, а перший - був щедрим на медалі для молодих українських науковців: на міжнародних інтелектуальних змаганнях вони вибороли їх 26, 11 з яких – золоті. Такі успіхи –результат участі наших талановитих юних науковців у двох конкурсах - Міжнародній виставці інновацій у Женеві «The International Exhibition of Inventions of Geneva» та Виставці технологій у Малайзії «Malaysia Technology Expo 2021» (MTE). Через пандемією коронавірусу, обидва конкурси відбулися в онлайн режимі. 

Усе порахують … окуляри

Золото та срібло – вибороли українці на Міжнародній виставці інновацій у Женеві. The International Exhibition of Inventions of Geneva – одна з найважливіших щорічних подій у світі науки. Конкурс перебуває під патронатом Федерального уряду Швейцарії, Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Міжнародної федерації асоціацій винахідників. У виставці беруть участь понад 45 країн світу, учасники представляють біля тисячі винаходів та інновацій, готових до впровадження. Виставку відвідують біля 30 000 гостей. Серед них - чимало бізнесменів, тож для винахідників– гарна можливість знайти партнерів та спонсорів.

Участь українських винахідників у Міжнародній виставці інновацій організувала Мала академія наук. «Україна вперше взяла участь у цьому конкурсі і одразу такі вражаючі результати!, - розповідає директор МАН Оксен Лісовий. - Наша молодь має великий потенціал і МАН вбачає своїм обов'язком розкривати цей потенціал, вкладати в нього ресурси та розповідати світу про винаходи та дослідження наших школярів і студентів».

Золоту медаль у секції «Здоров'я» здобув Сергій Лисін, вихованець Політехнічного ліцею при КПІ та студент Університету Твенте (Нідерланди), з проєктом Nutis. Це розумні окуляри, які за лічені секунди порахують калорійність будь-якої страви. Працюють вони в тандемі з мобільним додатком. Достатньо лише вдягнути окуляри та глянути на страву: картинка зафіксується та відправиться на сервер, де й порахується калорійність, а інформація   з'явиться на екрані смартфона. «Користувач може контролювати свій денний раціон: кожний прийом їжі окуляри порахують, а в кінці дня додаток виставить «рахунок» спожитих за день калорій», - пояснює Сергій.

Також Nutis має вбудований трекер, який відстежує ходьбу, біг, тренування. Таким чином рахує не лише спожиті калорії, а й витрачені. Сергій каже, що користувач може надати доступ до свого додатку тренеру, аби той дистанційно контролював підопічного. Завдяки цій функції Nutis став особливо популярний під час локдауну. «В період карантину тренерам та дієтологам важко контролювати своїх клієнтів. Тут в нагоді стають розумні окуляри, які допомагають людині відстежувати свій раціон. За статистикою, лише 10% людей після першого місяця продовжують дотримуватися дієти – Nutis їх простимулює», - каже винахідник.

Розумні окуляри порахують ще й кількість випитої води. Адже контролювати водний баланс в організмі теж важливо для здоров'я. Сергій зробив так, що керувати системою можна голосом.

Срібло – у студента Київської політехніки Станіслава Скоробогатова. У секції «Механіка» він представив свій проєкт про застосування елементів Пельтьє для рекуперації електричної енергії у гібридному автомобілі. Таке ноу-хау допомагає зекономити пальне та отримати додаткову енергію на одному заряді гібрида.

Що не проєкт – то медаль!    

22 медалі здобули юні науковці на Виставці технологій у Малайзії «Malaysia Technology Expo 2021» (MTE). В основу конкурсу покладена ідея створення наукового і прогресивного суспільства, яке є не лише споживачем технологій, а й вносить свій вклад в наукову та технологічну цивілізацію. Учасники представляли проєкти у 18 наукових секціях, серед яких механізми, обладнання та інструменти; процес виробництва та передові матеріали; телекомунікації, інфраструктура і трансляції; ІКТ; побутова електроніка; авіація та транспорт тощо. Нинішнього року конкурс присвячений боротьбі з наслідками пандемії. Україну представили 23 учасники з 22 проєктами. І в результаті одержали 10 золотих, 11 срібних, 1 бронзову медалі та 2 спеціальні нагороди.

Наприклад, студент Львівської політехніки Олександр Борило, отримав золото та спеціальну нагороду за проєкт «Спосіб ефективної дисипації промислових викидів»: за допомогою особливих видів маятників можна зменшити шумність заводів та здешевити виробництво. Ще одне золото та спеціальна нагорода – у Павла Турчиняка, учня Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату. Його проєкт – «Кристаломорфологія та фізичні властивості алюмокалієвих і хромокалієвих галунів». Науковець виростив у лабораторних умовах 223 кристали та провів над ними ряд досліджень.

За розробку мобільного додатку «Карта рослин-алергенів» золоту медаль отримала учениця Полтавської гімназії №33 Олександра Балицька. Користування таким додатком вбереже людей, схильних до алергії. Софія Іванова, студентка Харківського національного університету радіоелектроніки, виборола золото за систему швидкого підігріву газового редуктора автомобільного двигуна, що допоможе заощадити на паливі та зберегти природу від шкідливих викидів. Золото за розробку інфравізійного камуфляжу, який робить людину невидимою в тепловізорах, отримав студент Київської політехніки Володимир Каран.   

Серед золотих призерів – програма кодування та розкодування прихованих текстових повідомлень; навчальна програма для пошуку коренів многочленів на комплексній площині; система спортивного хронометражу; комп'ютерний зір для доступу до персонального комп'ютера; вітряний генератор на основі сегнерового колеса.

Бот Harmix єднає музику та відео

Назар Поночевний - учень Малої академії наук, учасник програми Startup World Cup, винахідник та автор бота Harmix  став переможцем конкурсу від Ukrainian Startup Fund та отримав приз у 25 000 доларів. За нагороду боролися 13 проєктів.

Harmix – це інтелектуальний сервіс, який вміє поєднувати музику та відео. Щоб підібрати підходящу музику під відео, боту потрібно лише півтори хвилини. У своєму арсеналі Harmix має аж 5000 мелодій.

«Я розробляв бота як помічника для блогерів, інженерів монтажу, композиторів – усіх, хто працює з відео та музикою. Зазвичай, щоб підібрати влучну мелодію під відео або навпаки – людина може витратити до кількох годин. Harmix за лічені хвилини запропонує на вибір п'ять найбільш підходящих мелоді», - пояснює винахідник.

Бот складається з 200 мільйонів штучних нейронів та має багато підсистем, кожна з яких відповідає за своє: шукає об'єкт, аналізує жанр тощо. Сервіс створює продукт «під ключ»: достатньо відправити відео боту, він проаналізує динаміку, розмір об'єкта, колір, освітлення, дії у кадрі та інші параметри. За кілька хвилин Harmix поверне готовий ролик.

Назар «вчив» свого бота на сотнях відео та фільмів. Той знайшов і зрозумів закономірності, як правильно поєднувати музику та відео. Боту можна задати усі необхідні параметри і критерії, які потрібно врахувати в роботі. Harmix Назар придумав ще три роки тому. Наразі існує потужна комп'ютерна версія для професіоналів та мобільний додаток для простих користувачів.

«Не треба боятися, що Harmix залишить без хліба композиторів чи блогерів. Навпаки: він забере на себе рутинну частину роботу і дасть їм більше часу та можливостей для творчості», - каже Назар.

Зі своїм ботом Назар об'їздив чимало країн і отримав кілька відзнак на міжнародних конкурсах. Популяризує розробки і в Україні. Саме тому Назар взяв участь у конкурсі від Ukrainian Startup Fund як резидент UF Incubator державного бізнес-інкубатора Малої академії наук, який допомагає винахідникам впроваджувати проєкти та шукати інвесторів.  

Грошовий приз у 25.000 доларів Назар спрямує на розвиток свого проєкту. Винахідник має команду із п'яти помічників, разом з якими виводить Harmix у велике плавання. Творчим ботом вже користуються майже 5000 осіб, які сумарно завантажили в чат більш як 10.000 відео.

Оленка СЕВЕРЕНЧУК,
керівниця комунікаційного офісу Малої академії наук України
Газета «СВІТ. Наука. Освіта. Техніка. Прогрес» (№ 15–16, 2021)