Меморандум про співпрацю уклали  1 липня КПІ ім. Ігоря Сікорського та ДП "Сіменс Україна". Від імені університету документ підписав ректор академік НАН України Михайло Згуровський, від імені підприємства – його генеральний директор Мацей Зєлінські та комерційний директор Інна Мартинюк.

Подія дуже важлива, оскільки цей документ є справжнім дороговказом на шляху подальшого розширення співпраці відділення славнозвісного багатопрофільного міжнародного концерну та університету, який є лідером української вищої технічної освіти. Співпраця ця має доволі давню історію. Тим більше, що й на вітчизняному ринку компанія працює дуже і дуже давно – понад півтора століття.

Трохи історії

Власне, до реалізації свого першого масштабного проєкту на теренах колишньої Російської імперії, в тому числі й в Україні, компанія, яку заснував відомий німецький інженер і  вчений Ернст Вернер Сіменс спільно зі своїм діловим партнером Йоганном Гальске, приступила лише за 6 років після створення, тобто ще в 1853 році!  А вже в 1855 році вона відкрила свої технічні бюро в Києві та Одесі.

Цікаво, що засновник і багаторічний завідувач кафедри електротехніки в КПІ (утворено її було в 1901 році), видатний вітчизняний вчений-електротехнік Микола Артем'єв до запрошення на роботу до інституту  обіймав посаду технічного директора російського філіалу електротехнічного підприємства фірми "Сіменс і Гальске", де за його розрахунками було створено серію нових трифазних асинхронних електродвигунів. Знання та навички, яких здобув під час цієї роботи, він широко використовував у своїй науково-педагогічній діяльності в КПІ.

Вироби і продукти компанії використовувалися в нашій країні й за часів Радянського Союзу, але особливо активізувалися її ділові зв'язки з Україною наприкінці минулого – на початку нинішнього століття: у 1997 році було засновано  дочірнє підприємство "Сіменс Україна" зі 100% іноземним капіталом, а у 2000 році відкрито новий офіс компанії в Києві.

Упродовж майже 10 останніх років ДП "Сіменс Україна" плідно співпрацює з Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут  імені Ігоря Сікорського". Понад те, як зауважив під час обговорення положень меморандуму Мацей Зєлінські, нині практично кожний другий співробітник компанії є випускником КПІ.

Меморандум і його положення

Одним із головних пунктів меморандуму є домовленість про створення на базі факультету електроенерготехніки та автоматики Освітньо-наукового центру компанії, фактично – спеціалізованої лабораторії, яку компанія забезпечить сучасним обладнанням. Вона стане одним із структурних підрозділів факультету і  використовуватиметься для навчальної і наукової роботи студентів, аспірантів, дослідників і викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Причому не лише ФЕА, але й усіх навчально-наукових  підрозділів енергетичного напряму. Ба більше, тут можна буде проводити тренінги, семінари, курси, зокрема для фахівців енергетичної галузі із можливим залученням представників ДП "Сіменс Україна". До того ж, меморандум передбачає, що в університеті розроблятимуться окремі навчальні модулі в рамках освітніх програм або сертифікатних програм, що будуть читатися з використанням встановленого в Центрі-лабораторії  обладнання та програмного забезпечення. Що ж до самого обладнання, то найкраще про нього сказав після церемонії підписання декан факультету електроенерготехніки та автоматики Олександр Яндульський: "Обладнання – найсучасніше, просто з заводів, а не те, що було у використанні.  Ну а бренд "Simens" навіть обговорювати зайве".

Отож документ передбачає передусім різнобічний розвиток надзвичайно важливого як для університету, так і для компанії напряму – навчального. Мацей Зєлінські розповів про деякі проєкти, зокрема й у галузях автоматизації, електрифікації, автоматизації та цифровізації, які розвиває нині його компанія в Україні, й про те, що саме в КПІ планується готувати фахівців для їхньої реалізації.  Тож це обладнання компанія  передає університету для того, щоб, за його словами, "студенти могли навчатися не лише технологій сьогоднішнього дня, але й технологій майбутнього".  Але при цьому наголосив на необхідності комплексного підходу до підготовки фахівців: "Технологія – це одне, а от її застосування та врахування усіх норм стандартів безпеки, екологічних вимог і такого іншого, а також інтересів усіх стейкхолдерів, у тому числі й суспільства, – це зараз також необхідно".

Що далі

Логічним видається, що наступним кроком розвитку співробітництва стане запровадження системи дуальної освіти студентів КПІ на базі компанії. "Слід сказати, що це тільки початок нашої співпраці з фірмою "Сіменс Україна" в розширеному форматі. Наступний етап – це  спільна підготовка фахівців за проєктами дуальної освіти, це працевлаштування наших випускників на високотехнологічних підприємствах тощо, – прокоментував підписаний документ проректор з навчальної роботи Анатолій Мельниченко. –  Відтак ця співпраця передбачає  навчання наших студентів тих технологій, які є передовими в енергетиці, у цифрових рішеннях та інших галузях".

Планується, що Навчально-науковий центр компанії "Сіменс-Україна" на базі ФЕА почне працювати вже в поточному році. 

🎥 Докладніше про зустріч — у відеосюжеті.

Дата події