Представниця компанії "Baykar Makina" (Туреччина) та очільники КПІ ім. Ігоря Сікорського обговорили можливі напрями співпраці та її умови.

Бесіда ця відбулася під час візиту до університету менеджерки інвестиційних проєктів компанії Наталії  Озден.  Наприкінці зустрічі до розмови  долучився і новопризначений Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині, заступник міністра іноземних справ України Василь Боднар.

З гостею зустрілися ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директор Інституту аерокосмічних технологій Іван Коробко, керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Україна", очільниця університетської Стартап-школи "Sikorsky Challenge" Інна Малюкова та інші. Крім того, в обговоренні напрямів і форм можливої співпраці взяв участь генеральний директор ВО "Меридіан" В'ячеслав Проценко. Таке представництво було невипадковим – це вже не перший візит до Київської політехніки топменеджерів відомої турецької компанії, яка є одним зі світових лідерів виробництва ударних безпілотних комплексів. Університет уже відвідував і генеральний директор "Baykar Makina" Халюк Байрактар, який побував також і в цехах та лабораторіях ВО "Меридіан". Як керівника компанії, що спеціалізується на розробці та виготовленні дронів, його передусім цікавила організація спільних досліджень і конструкторських робіт зі створення двигунів і різноманітного обладнання для літальних апаратів. І, певна річ, можливість підготовки на базі КПІ фахівців для роботи в компанії та за її замовленнями. Звісно, можливість налагодження партнерських відносин з підприємством, чиї бойові машини вже довели свою ефективність під час реальних бойових дій, є принадною і для КПІ.

Відтак розмова під час нової зустрічі з представником "Baykar Makina" мала предметніший характер, особливо після презентації напрямів діяльності та проєктів базового для налагодження співпраці підрозділу університету – Інституту аерокосмічних технологій, – її зробив Іван Коробко. Він окремо зупинився на розробках безпілотних авіаційних комплексів і систем, які вже створено в ІАТ, або над якими працюють його студенти і співробітники. Розповідаючи про навчальну компоненту  в діяльності інституту, він зауважив, що нині в ньому здобувають освіту в галузі авіа- і ракетобудування 75 громадян Туреччини, які можуть бути потенційними працівниками  компанії. Тим більше, що прецедент створено: в ній уже працює один з учорашніх студентів інституту, який не так давно захистив магістерську дисертацію. А з огляду на те, що компанія "Baykar Makina" прийняла рішення побудувати в Україні власне підприємство, вона буде зацікавлена і в підготовці українських фахівців для роботи на ньому. 

Отож учасники бесіди зійшлися на необхідності створення в КПІ спільної лабораторії, чи радше навчально-наукового центру, який має працювати на базі ІАТ. Власне, сама організаційна форма та пріоритетні напрями діяльності такого підрозділу мають бути визначені в спеціальному меморандумі, про підготовку і загальну структуру якого домовилися учасники розмови. Наталія Озден також висловила велику зацікавленість у   налагодженні співпраці в межах Фестивалю "Sikorsky Challenge" – як під час його організації та проведення, так і в справі реалізації найцікавіших проєктів, які відповідають профілю діяльності "Baykar Makina". "Вимальовується цілий комплекс напрямів, за якими ми зможемо співпрацювати. Це й наукова робота, й інженерно-конструкторські та інноваційні проєкти, і освітня діяльність, – підбив підсумки розмови Михайло Згуровський. – Нам, власне, цікаво працювати спільно з вами за усіма цими напрямами, тим більше, що вони пов'язані між собою".

Слід зауважити, що створення навчально-наукового центру в КПІ – це лише частина загальної програми співробітництва між двома державами, яке активно розвивається останніми роками. "Україна та Туреччина – це стратегічні партнери. І це не просто слова, це конкретні дії. Одним із їхніх виявів є високотехнологічна взаємодія і взаємодоповнюваність технологій, наукового потенціалу і фінансових ресурсів, які відображаються у співпраці з одним із партнерів – компанією  "Baykar Makina", – розповів після зустрічі Василь Боднар. –  Взаємодія  з компанією "Baykar Makina" розвивається достатньо давно. Ми закуповували в неї безпілотні літальні апарати, тепер є ідея про започаткування заводу з виробництва і складання таких апаратів. Про це домовилися президенти наших держав під час засідання Стратегічної ради високого рівня, і сьогодні  компанія розшукує тут місце для розміщення цього підприємства. Нині опрацьовуються формальні та організаційні моменти для початку будівництва. Це серйозна інвестиція, бо це не просто продаж якихось продуктів, а спільне виробництво, потрібне як для зміцнення обороноздатності держави, так і для того, щоб значно підвищити технологічний рівень нашої взаємодії. Вигідно це і для України, і для Туреччини… Цей завод буде вже частиною українського промислового і наукового потенціалу". І, додамо, одним із партнерів КПІ ім. Ігоря Сікорського, зокрема і в налагодженні системи дуальної освіти. Адже саме така модель навчання буде найефективнішою для підвищення якості підготовки фахівців.

Дата події