У рамках XХII Міжнародної науково-практичної конференції "Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті", приуроченої до 30-ої річниці незалежності України, яка проходила 20-21 травня 2021 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського, відбулося 5-те засідання Молодіжної секції учасників МАН та молодих науковців в онлайн-відеоформаті на базі "Українсько-польського центру розвитку технологій відновлюваних джерел енергії та енергоефективності" кафедри відновлюваних джерел енергії факультету електроенерготехніки та автоматики.

З вітальним словом перед молодими науковцями виступили науковий керівник кафедри ВДЕ, чл.-кор. НАН України, професор, директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України Степан Кудря, який побажав їм успіхів на тернистому шляху наукових досліджень, натхнення та прагнення до нових звершень. З вітальним словом до юних дослідників звернулася Тетяна Пещеріна, заступниця директора з навчально-виховної роботи МАН України. Вона також щиро подякувала організаторам конференції за вже п'ятирічну плідну співпрацю з МАН і за підтримку талановитих учнів.  

 Доповіді наймолодших учасників конференції базувалися не лише на теоретичних, але й на практичних дослідженнях у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Практично всі матеріали проходили колективне обговорення учасниками засідання у форматі "запитання-відповідь".

Хотілося б відмітити деякі роботи школярів, у яких проведено значну науково-практичну роботу, що дозволило отримати гарні результати. Насамперед це робота представниці Бориспільського центру технічної творчості "Евріка" Марії Крикун (керівник – Олексій Євгенович Ренгевич) на тему "Самоорієнтована сонячна панель". Дослідження було спрямоване на підвищення ефективності використання енергії сонячного випромінювання шляхом розроблення системи спостереження за Сонцем, що дозволило збільшити відбір максимальної потужності від фотоелектричної системи і, відповідно,  збільшити виробіток електричної енергії при роботі на споживача.

Цікавою з точки зору захисту навколишнього середовища та розроблення нових будівельних матеріалів є робота представниці Миронівського центру дитячої та юнацької діяльності Ярослави Мартиненко на тему "Перспективи виготовлення сендвіч-панелей з продуктів переробки текстилю" (керівниця – Валентина Паришкура).

У ній досліджено можливість використання відпрацьованого текстилю для виробництва сендвіч-панелей, які в подальшому можуть ефективно застосовуватись при будівництві. Продемонстровано, що за технічними характеристикам запропоновані панелі практично не поступаються класичним. Під час обговорення цієї роботи відзначено її важливість, а також розглянуто можливі напрями, дослідження в яких може підсилити значущість отриманих результатів.

Цікавою та змістовною за глибиною дослідження була робота представника Кременчуцького ліцею №4 "Кремінь" Назара Сергієнка на тему "Перспективи отримання біопалива з фітомаси міскантусу гігантського" (керівники – Наталія Лєднєва та Сергій Дігтяр). У ній встановлено, що додавання курячого посліду до міскантусу при отриманні біогазу дозволяє підвищити його вихід. При обговоренні відмічені можливості розширення асортименту коферментів, що дозволить залучити відходи курячої бійні до процесу отримання біогазу та підвищить безвідходність виробництва.  

Загалом результати своїх досліджень до Молодіжної секції конференції надіслали понад 40 школярів та молодих науковців із Закарпатської, Донецької, Полтавської, Луганської, Одеської, Дніпропетровської, Хмельницької та Київської областей, а також міста Київ. 

Після завершення засідання молодіжної секції модератор відзначив велику роботу, яку виконали всі автори представлених доповідей. А ще висловив особливу вдячність викладачам-наставникам за заохочення та стимулювання талановитої молоді до наукових досліджень. Учасники Молодіжної секції конференції нагороджені сертифікатами та подяками за участь у заході.

Василь Будько, д.т.н., завідувач кафедри ВДЕ, ФЕА

Дата події