Здобуткам наукової школи з мікрохвильових та цифрових теле- та інфокомунікацій – здійсненим та впровадженим науково-технічним проєктам загальнодержавного масштабу, новітнім результатам досліджень і перспективним розробкам – було присвячено засідання круглого столу, що 28 вересня пройшло в залі засідань Адмінради КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Учасники зустрічі

У роботі круглого столу взяли участь Ярослав Яцків – академік НАН України, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України; В'ячеслав Петров – академік НАН України, директор Інституту проблем реєстрації інформації НАН України; Олександр Хіміч – академік НАН України, заступник директора Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України; В'ячеслав Проценко – голова правління ВАТ "Меридіан" ім. С.П.Корольова; Василь Шендеровський – д.ф.-м.н., віцепрезидент Українського фізичного товариства. Від нашого університету – Михайло Ільченко, академік НАН України, науковий керівник Інституту телекомунікаційних систем, голова Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського; науковці-професори – учні Михайла Юхимовича, аспіранти та студенти ІТС – учні його учнів, тобто усі представники наукової школи, створеної й очолюваної М.Ільченком.

Презентація

Михайло Юхимович, якому днями виповнилося 80 років, представив ювілейну книгу "60 років разом з КПІ", присвячену 125-річчю університету. Так сталося, що половина історії університету припадає на час, коли ювіляр є членом його колективу. "І пощастило у житті, що поєднались з КПІ мої всі мрії, справи, доля", – каже про себе автор. Упорядником книги стала д.філ.н. Ольга Ільченко – донька науковця.

Книга розповідає про творчий доробок автора та етапи становлення й розвитку його наукової школи. Зокрема, в 1991 р. з'ясувалося, що в Україні жоден університет не готував фахівців з телекомунікаційних систем. Тож у КПІ започаткували нову спеціальність і створили відповідну кафедру, яка згодом переросла в Інститут телекомунікаційних систем, де вже захищено 55 дисертацій, зокрема й 15 докторських. Нині в колективі ІТС працює 15 лауреатів державних премій. Як зауважив нещодавно ректор університету М.Згуровський, такої їх кількості не має жодний з 28 факультетів та інститутів КПІ.

Один із розділів книги присвячено виконаним у стінах інституту науковим проєктам, які отримали визнання на державному рівні. Розповідається також про діяльність М.Ільченка як проректора з науки та голови Ради проректорів з наукової роботи університетів України. Змістовні пропозиції, напрацьовані в той час, знайшли своє втілення в Законі України "Про наукову й науково-технічну діяльність".  Також було здійснено двотомне видання про наукові розробки в університетах України, в якому представлено близько 500 проєктів, покликаних зробити Україну багатшою й успішнішою.

У книзі знайшли своє відображення космічні проєкти КПІ ім. Ігоря Сікорського та співпраця з Радою космічних досліджень НАН України. Не обійшли увагою її упорядники і  створення першого в Україні політехнічного музею, одним із важливих проєктів якого є наукові видання "Видатні конструктори України". Видано вже 8 томів досліджень на цю тему. Вони служать збереженню пам'яті та ознайомленню науково-технічної громадськості та студентської молоді з науковими здобутками видатних вітчизняних науковців, конструкторів і технологів, які були творцями, першопрохідцями в різних галузях науково-технічної діяльності.

Звіти науковців

Учень Михайла Юхимовича, у якого вже є свої послідовники, що продовжують роботу з розбудови КПІ, д.т.н., професор Леонід Уривський розповів про динаміку становлення ІТС, здобутки науковців, перспективи розвитку інформаційно-телекомунікаційних систем та внесок у цей процес співробітників інституту. Колега й однодумець ювіляра професор Теодор Наритняк поінформував про започаткування свого часу в стінах КПІ ери мікрохвильової електроніки, виконання та впровадження НДР, відзначених державними нагородами.

Учасник наукового пошуку зі створення елементної бази, який працює разом зі студентами, присутніми в залі, доцент Олександр Живков поділився напрацюваннями щодо моделювання резонансних квантових ефектів. Доцент Сергій Капштик доповів про особливості розробки перспективної радіолокаційної системи з використанням розподілених супутників та формування економічно вигідної орбітальної обчислювальної мережі. "Подібна ідеологія, – зазначив М.Ільченко, – проглядається в загальнодержавній програмі космічних досліджень. Тож наші роботи знаходяться на вістрі прогресу". Про вирішення проблеми безпровідного високошвидкісного доступу до інформаційних ресурсів говорив професор Сергій Кравчук.

Враження гостей

Олександр Хіміч назвав досягнення, про які доповідали науковці ІТС, вражаючими та розмірковував про квантові технології, математичне моделювання квантових обчислень, перспективи й можливості створення квантових комп'ютерів. В'ячеслав Петров висловив вдячність і задоволення співпрацею з науковцями КПІ та їхніми досягненнями. "Щиро вдячний долі, – сказав Ярослав Яцків, заступник міністра освіти в 2000-2001 рр., – що звела мене з Михайлом Юхимовичем на різних теренах". Зокрема згадав, як відстоювали перед урядом фінансування для науковців, як плідно працювали над Концепцією розвитку науки в Україні тощо. 

Василь Шендеровський наприкінці зустрічі поділився думкою, що такі заходи за круглим столом потрібні не академікам, а передусім молоді. Бо якщо в державі не буде науки, не буде й майбутнього, адже популяризація науки – це те, що потрібно суспільству. "Велич держави визначається не кількістю населення, а науковими досягненнями. КПІ, який є кращим навчальним закладом, звеличують люди, що тут працювали, працюють і будуть працювати", – підсумував він.

Дата події