В Українсько-Японському центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського 3 березня 2021 року, за підтримки Асоціації майстрів клаптикового шиття України, відкрилася виставка "Східний вітер". Проєкт присвячено традиційній японській вишивці в техніці "сашико". Роботи талановитих майстринь з різних куточків України – а їх 29 з Києва, Харкова, Дніпра, Сєвєродонецька, Горішніх Плавнів та ін. – знайомлять з японською технікою, яка зароджувалася як ремесло та згодом досягла такого рівня, що стала національною гордістю японців.

Виставку відкрила координатор проєктів Українсько-Японського центру Вікторія Мирончук. Вона наголосила, що центр продовжує знайомство з японськими традиціями і культурою Країни Вранішнього Сонця. Викладачка авторського курсу печворку Галина Твердохліб зазначила: "Творчі люди мають суттєві переваги: письменники й поети лишають по собі безсмертні рядки, скульптори – гармонію, втілену у форму, архітектори – неповторні споруди, а в руках майстрів шиття є чарівна голка. Ми вбачаємо сенс своєї роботи у створенні красивого". Вона також зауважила, що вперше в Україні японський печворк виставляється не окремою номінацією творчого зібрання, а є основною темою показу.

Галина Твердохліб

Майстриня провела авторську екскурсію виставкою, де, зокрема, розповіла про історію та особливості представлених робіт. Приміром, квілт (клаптикова ковдра) – це тришарова вишивка з кольоровим мозаїчним верхнім шаром (декоративне панно, клаптикове шиття), середній шар – прокладка (зазвичай синтепон) і тканина підкладки (основи). Уся робота має бути простьобана (як правило, вручну). Відповідно, майстри, які цим займаються, – це квілтери. Вона побажала, щоб та іскра, яку кожен майстер вклав у свою роботу, передалася глядачам, принесла їм задоволення та відкрила завісу чарівного світу, що ховається за цією технікою.

Довідково: техніка вторинного використання текстилю "сашико" – це нашарування кількох тканин і простьобування їх швом "уперед голку" за певним орнаментальним візерунком.

Дата події