Першим кроком до налагодження співпраці став візит до університету представників підприємств – членів Асоціації, який відбувся 27 січня.

Асоціація об’єднує понад 20 інноваційних японських підприємств, які мають представництва у нашій країні.

«Для КПІ розширення співпраці з великими японськими компаніями є одним із пріоритетних напрямів нашої діяльності, – зазначив ректор Михайло Згуровський. – І наш університет міг би стати гарним комунікатором між Україною та Японією у сфері R&D, яка доповнила б традиційні бізнес-контакти між нашими двома країнами».

Очільники КПІ представили гостям інноваційну екосистему Sikorsky Challenge та презентували фільм про напрацювання київських політехніків у космічній галузі.

Особливу увагу представників японського бізнесу привернув щорічний фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge. Просто під час спілкування керівник компанії Panasonic Ukraine Коджі Тераджіма висловив бажання вже цього року взяти участь у його роботі.

Зустріч представників японського бізнесу з керівництвом університету проходила в Українсько-Японському центрі, що працює в Науково-технічній бібліотеці КПІ. Серед учасників зустрічі був Сатоші Сугімото – новопризначений керівник українського офісу Японського агентства з міжнародного співробітництва JICA – організації, яка ще 2006 року виділила кошти на підтримку Українсько-Японського центру в КПІ. Підтримка була спрямована здебільшого на сприяння культурологічним заходам, ознайомленню українців з японською культурою, курсів з вивчення мови тощо. Співпраці Японії з Україною в науково-технічній, інноваційній сфері особливої уваги не приділялося. Тепер кількість напрямів співпраці розширюватиметься.

«Ми почули про багато галузей, у яких працює університет. Звісно, у різних сферах можуть бути різні форми співробітництва. Попередньо скажу, що нас цікавитимуть проєкти в економічній і суспільній галузях, – сказав пан Сугімото після завершення офіційної частини зустрічі. – Також хотілося б співпрацювати у сфері технологій, бо в КПІ для цього створено найкращі умови».

Дата події