Техно-Україна 2020
Проєкти школярів з біомедичної інженерії, інженерної механіки, матеріалознавства, систем програмного забезпечення, обчислювальної біології та біоінформатики, робототехніки та інтелектуальних машин, фізичної та хімічної енергетики тощо виставлено в Державному політехнічному музеї КПІ ім. Ігоря Сікорського та Залі адміністративної ради університету. Це експозиція робіт фіналістів конкурсу «Техно-Україна 2020» Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості учнів ISEF-2020 (International Science and Engineering Fair), який проходитиме в КПІ ім. Ігоря Сікорського з 4 по 7 лютого як частина конкурсу «Еко-Техно Україна 2020».

Перший етап конкурсу «Техно-Україна 2020», під час якого журі заочно оцінювало надіслані на його розгляд тези проєктів, завершився 17 грудня 2019 року. На ньому для участі в фіналі було відібрано 171 проєкт у п’яти категоріях: інженерія, інформаційні технології, енергетика, математика, фізика і астрономія. Упродовж наступних двох днів юні винахідники та дослідники захищатимуть свої розробки та дослідження перед фахівцями просто біля виставкових постерів. Слід зауважити, що на виставці представлено не лише плакати з їхніми описами, але й діючі макети та прототипи деяких виробів.

Заходи Конкурсу проводяться щороку під патронатом Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України за підтримки відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні. А базовим структурним підрозділом з організації та проведення конкурсу «Техно-Україна – 2020» визначено Фізико-технічний інститут КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Цього року вперше конкурс «Техно-Україна 2020» проводиться спільно з конкурсом «Еко-Україна 2020», фіналісти якого виставили свої роботи в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді (НЕНЦ) Міністерства освіти і науки України. Тобто ці два конкурси стали двома частинами одного масштабного заходу, який отримав назву «Еко-Техно Україна 2020».

«Для участі в фіналах обох частин конкурсу «Еко-Техно Україна» зареєстровано більше п’ятисот проектів і робіт. У КПІ змагатимуться 170 проєктів конкурсу «Техно-Україна 2020», а захищатимуть їх перед журі більше 200 старшокласників, оскільки частина робіт є колективними, – розповіла координатор конкурсу від КПІ ім. Ігоря Сікорського Вікторія Попова. – Автори представляють 20 областей України та місто Київ».

Переможці Національного етапу конкурсу «Техно-Україна 2020» отримають право представляти свої проєкти на Міжнародному конкурсі ISEF (травень 2020 р.) у м. Анахайм (Каліфорнія, США).

Офіційне відкриття заходів фіналу конкурсу відбулося в ошатному Залі Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського.

«Якщо подивитися на перелік категорій, в яких змагаються учасники обох конкурсів, то можна побачити, що половина категорій конкурсу «Еко Україна» і всі ті, що є в «Техно Україна», відповідають напрямам, за якими здійснюється підготовка в КПІ. Ми будемо дуже раді допомогти вам визначитися з вибором професії, прийти до нас на навчання й надалі брати участь і перемагати вже в наших конкурсах «Sikorsky Challenge» та інших, – сказав, звертаючись до фіналістів на церемонії відкриття «Еко-Україна 2020», перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрія Якименко. – Отож я хочу привітати вас з цією подією в вашому житті й побажати успіхів і перемог. Утім сама ваша участь у цьому конкурсі для кожного з вас – це вже перемога!».

Привітати учасників Конкурсу «Еко-Техно Україна 2020» прийшли також відповідальні працівники органів державної влади, провідні українські науковці, представники Посольства США в Україні, партнери та спонсори заходу, переможці всесвітнього фіналу конкурсу ISEF попередніх років.

«Я хотів би поздоровити КПІ з тим, що він зміг зібрати такий чудовий загал найталановитіших молодих науковців з усіх куточків України. Я сьогодні говорив з деякими учасниками і багато з них сказали мені, що мають намір за кілька років вступати до КПІ. Це дуже гарний знак, – наголосив аташе з питань культури Посольства США в Україні Шон О’Хара. – Однак я мушу також зазначити, що вони думають не лише про своє навчання та власну кар’єру. Вони думають про проблеми, з якими зіштовхується людство… Тому цей захід присвячено і вирішенню проблем, які впливають на розвиток суспільства і людства загалом. Це надзвичайно важлива місія».

І ось фінал конкурсу «Еко-Техно Україна 2020» офіційно відкрито. Лунає «Гаудеамус» у виконанні хорової капели КПІ. Попереду два вкрай насичених подіями дні. А в п’ятницю об 11:00 у цьому ж Залі Вченої ради університету відбудеться підбиття підсумків конкурсу «Техно-Україна 2020» та нагородження його переможців.

На фото: фіналістів конкурсу «Еко-Техно Україна 2020» та їхніх вчителів і батьків вітає перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко

[4-7.02.2020] У КПІ імені Ігоря Сікорського – фінал конкурсу найобдарованіших юних винахідників України!

У КПІ імені Ігоря Сікорського – фінал конкурсу найобдарованіших юних винахідників України!
Проєкти школярів з біомедичної інженерії, інженерної механіки, матеріалознавства, систем програмного забезпечення, обчислювальної біології і біоінформатики, робототехніки та інтелектуальних машин, фізичної та хімічної енергетики змагатимуться у фіналі конкурсу «Техно Україна – 2020» Національного етапу Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості учнів ISEF-2020 (International Science and Engineering Fair), який проходитиме в КПІ ім. Ігоря Сікорського з 4 по 7 лютого у рамках ІХ фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge.

З проєктами, що відібрано для участі у фіналі, відвідувачі зможуть ознайомитися наочно. Розробки (а їх 170) представлено у п’яти категоріях: інженерія, інформаційні технології, енергетика, математика, фізика і астрономія. Оскільки свої проєкти фіналісти демонструватимуть не лише на постерах, а й у вигляді прототипів і макетів, це буде надзвичайно цікаво.

Заходи Конкурсу проводяться щороку під патронатом Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України за підтримки відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні.

Переможці Національного етапу Конкурсу отримають право представляти свої проєкти на Міжнародному конкурсі ISEF (травень 2020 р.) у м. Анахайм (Каліфорнія, США).

Виставку робіт учасників буде розгорнуто в Залі адміністративної ради та в Державному політехнічному музеї КПІ ім. Ігоря Сікорського (корпус №6 університету). Початок роботи виставки – о 15:00.

Церемонія урочистого відкриття фіналу – 4 лютого о 16:00 в Залі Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Підбиття підсумків конкурсу та нагородження переможців відбудеться 7 лютого об 11:00 в Залі Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Докладніше про конкурс – див. https://start.kpi.ua

Дата події