Понад 200 студентів-волонтерів, 100 викладачів та більш ніж 1 000 гостей завітали до Науково-технічної бібліотеки КПІ ім.Ігоря Сікорського минулої суботи на КПІ АбітFest. Цьогоріч фестиваль об’єднав традиційний інформаційний захід із презентацією винаходів і експериментів КПІшників. Абітурієнти наживо побачили практичний бік навчання в університеті, обирали цікаві для себе напрями, а студенти – демонстрували свої досягнення.

Офіційно

Перший проректор КПІ Юрій Якименко познайомив гостей з історією університету, розповів про програми міжнародного освітнього обміну й співпрацю вишу з провідними світовими компаніями. Повідомив, що на окремих спеціальностях можна здобути одразу два дипломи: КПІ та університету-партнеру. Проректор порадив обирати будь-який напрям інженерної освіти, адже за нею майбутнє. Проте байдикувати не доведеться на жодному факультеті. «В КПІ треба вчитися. Вступити до нас нелегко, але ще складніше – завершити», – зазначив Юрій Якименко.

Наталія Семінська – проректорка з навчально-виховної роботи КПІ –розповіла про галузі навчання та спектр вибору професій, кількість контрактних і бюджетних місць на факультетах і найпопулярніші спеціальності. Зараз вступники віддають перевагу програмуванню. Щоб вступити на IT, середній бал ЗНО має бути щонайменше 180–190+.

Однією з найперспективніших на ринку праці є інженерна галузь: в Україні за останні 4 роки відкрито понад 300 підприємств, на яких бракує професіоналів. Університет заохочує майбутніх інженерів великою кількістю бюджетних місць, а також іменними стипендіями для студентів, які успішно навчаються і беруть учать у науково-практичних розробках.

Для наукової та творчої реалізації у виші створено всі умови: олімпіади, наукові конференції, гранти, студентські організації, Центр культури і мистецтв, спортивний комплекс тощо.

Заступник голови Приймальної комісії Валерій Можаровський відповів на найактуальніші питання щодо цьогорічної вступної кампанії. 2020-го на бюджет можна впродовж 10 днів подати максимум 5 заяв на одну чи різні спеціальності. Кількість заяв на контракт необмежено. При вступі можливі додаткові бали за участь у Всеукраїнській олімпіаді, олімпіадах КПІ, нагороди МАН та довишівську підготовку – проте лише на ті спеціальності, де є галузевий коефіцієнт. Перевестись із контракту на бюджет можна тільки після 1-го курсу на звільнені місця студентів, яких відрахували. Пільгові місця можливі, проте менш ніж 0,5% з тих, хто подає заяву, дійсно мають право на пільги.

Цікавинкі від студентів

Кульмінацією фестивалю стала презентація студентських винаходів і розробок. Факультети та інститути представили власні наукові експерименти, за якими можна було не лише спостерігати, а й взяти у них участь, відчувши себе науковцем.

Студенти ІАТ запустили модель ракети й представили моделі безпілотних літаків. «У нас є можливість будувати літаки з ранку до вечора. Тут навчать проєктувати, робити креслення, працювати руками. Якщо є бажання – можна хоч цілий літак збудувати! Головне, щоб руки «росли» з правильного місця й у голові щось було», – розповідає про навчання студент 4-го курсу  Кирило Сурков. Уже сьогодні хлопець працює за професією.

Представники ММІ презентували роботів власного виробництва, розробки з вивчення скелету людини для виготовлення протезів і ще багато цікавинок. ФЕЛ показали конкурсний проєкт – багаторівневий захист від протікання води. Також факультет представив віртуальний синтезатор і демонстрував, як відбувається прямий ефір у телестудії з технічного погляду. РТФ пускали бібліотекою власні машини на радіоуправлінні. ІТС надали учасникам можливість порізати лазером деревину, ФІОТ – зібрати системний блок на швидкість.

На ФБТ запрошували відвідувачів попрацювати з мікроскопом. Студентка Даша Белінська розповіла, що використання живих клітин для виготовлення лікарських препаратів є перспективним напрямом. «Біотехнології – це не тільки робота з таблетками, – уточнює Даша. – Ми досліджуємо біопаливо, адже не можна використовувати газ та нафту вічно. Факультет вивчає технології очищення води. Ми намагаємося розв’язувати глобальні питання, використовуючи живі організми».

ПБФ спроєктували роботів-маніпуляторів і створили штучний інтелект. Про проєкти факультету розповів Андрій Мамат – асистент кафедри приладів і систем неруйнівного контролю. «Представлені роботи – це бакалаврські та магістерські проєкти. Усі плати виготовлено на наших кафедрах: є фрезерні станки, 3D-принтери, все необхідне обладнання. Студент приходить до нас і вчиться з нуля виготовляти будь-які системи, прилади або роботів. Він вільний у виборі – обмежений тільки власною фантазією»,  - ділиться інформацією Мамат. Винаходи студентів виглядали справді фантастично, адже кожний утілював власні розробки, які колись за браком знань та ресурсів були лише амбітними мріями.

«Цього року ми організували не просто День відкритих дверей, а яскравий фестиваль, щоб ще більше зацікавити вступників і допомогти визначитися з напрямом навчання. На AbitFest приїхало близько 1 100 учасників з усіх куточків України. Безперечно, це наймасштабніший захід для абітурієнтів у КПІ за усі роки», – підсумувала Наталія Семінська.

2019-12-14-9 2019-12-14-8 2019-12-14-7 2019-12-14-6
2019-12-14-5 2019-12-14-4 2019-12-14-3 2019-12-14-2
2019-12-14-11 2019-12-14-10 2019-12-14-1  
Дата події