У КПІ ім. Ігоря Сікорського 8 жовтня розпочав роботу VIII Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2019».

«Мета цього фестивалю – відшукати талановитих винахідників і допомогти їм стати інноваційними підприємцями. Проте, участь у фестивалі беруть і досвідчені винахідники та інноватори з 10 країн світу та практично з усіх регіонів України, – наголосив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський у своєму вітальному виступі на церемонії відкриття фестивалю. – Хочу висловити особливу вдячність міжнародному експертному журі на чолі з Віком Корсуном (США) за дуже напружену роботу з відбору фіналістів з-поміж стартапів, поданих на перший тур фестивалю. Тепер протягом наступних двох днів відбудеться розгляд цих проектів, однак тепер розробки-фіналісти журі оцінюватиме спільно з інвесторами – у фестивалі беруть участь 23 великих інвестори зі Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Китаю, Гонконгу, європейських країн і, звичайно, з України».

Учасників фестивалю також привітали перший заступник Міністра освіти і науки України Юрій Полюхович, голова міжнародного журі конкурсу стартапів Вік Корсун, директор компанії «Boeing Україна», яка є генеральним партнером фестивалю, Олексій Стьопін, засновник і президент компанії «Yau Lee Group» (Гонконг) Розана Вонг, генеральний директор компанії «Прогрестех-Україна» Андрій Фіалковський та інші.

У перший день фестивалю у межах його програми відбувся Міжнародний форум «Sikorsky Challengе» як модель інноваційного розвитку України». Його відкрив виступ ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського академіка НАН України Михайла Згуровського «Sikorsky Challenge як центр кристалізації інноваційного розвитку української економіки». Про нові механізми підтримки інноваційного руху та вітчизняних стартапів розповів аудиторії заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков, а керуючий партнер Інноваційного холдингу «Sikorsky Challenge» Ігор Пеєр (Ізраїль) поінформував про нові підходи та інструменти щодо запуску інноваційних проектів. Завершився форум виступом представника китайської компанії «Golden Egg Technology» Богдана Андрющенка «Спільний українсько-китайський конкурс стартапів: кроки підтримки і виведення науково-технічних на міжнародні ринки».

Учасники відкриття фестивалю також мали змогу ознайомитися з інноваційними проєктами школярів на виставці-презентації Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів «Майбутнє України», що її було розгорнуть просто в Залі Вченої ради КПІ, де проходили урочистості.

Після пленарного засідання форуму в його межах відбулися дві панельні дискусії – «Розвиток інноваційного підприємництва на місцевому, регіональному та національному рівнях» і «Українські та іноземні інвестиції і міжнародна грантова підтримка». Участь у них взяли представники університетів – учасників мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», українських інвестиційних компаній та фондів, іноземні інвестори з КНР, Ізраїлю, Польщі, Гонконгу, Азербайджану, Великої Британії, представники міжнародних фондів і програм і, звісно, стартапери.

Конкурс стартапів, точніше його фінал, розпочався у другій половині дня. Тепер робота фестивалю аж до визначення і нагородження переможців проходитиме саме в Залі інноваційного підприємництва.

На фестивалі представлено найрізноманітніші проєкти – «Безконтактна зарядка смартфонів на відстані до двох метрів», «Колодязь+люк+замок. Захистимо люки колодязів і кабелі в них», «Робот-маніпулятор для захвату некооперованого космічного апарату», «Пневматичні протипожежні комплекси», «Виробництво деталей медичного призначення лазерним 3D-принтером», «Продукти радіопротекторної дії для корекції раціонів харчування», «Акустичний зір» – система навігації для незрячих» та багато-багато інших. Прийом проєктів на Всеукраїнський конкурс стартапів «Sikorsky Challenge 2018» розпочався наприкінці квітня. Як розповів Михайло Згуровський, після попереднього відбору з більш як 170 розробок, надісланих на перший тур конкурсу, до фіналу відібрано 67 з них. Це проєкти у сферах інформаційно-телекомунікаційних технологій, альтернативної енергетики, аграрного сектору, інтернету речей тощо. Автори та авторські колективи-переможці отримають можливість реалізувати свої розробки у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів. А головним призом для переможців конкурсу 2019 року буде участь авторів п’яти кращих з них у китайському конкурсі стартапів у м. Хуанджоу в листопаді цього року.

Оголошення переможців конкурсу відбудеться 10 жовтня в Центрі інноваційного підприємництва КПІ ім. Ігоря Сікорського о 16:30.

Фестиваль «Sikorsky Challenge» є однією з найважливіших щорічних подій у сфері інноватики України. Вперше його було проведено 2012 року і він одразу набув великої популярності серед студентів та підприємців. Фестиваль-конкурс стартап-проєктів у КПІ став першим з-поміж низки подібних заходів, які проводяться нині в Україні, й одним із найвідоміших.

Генеральним партнером фестивалю виступило АТ «Укрексімбанк», Генеральним спонсором – компанія «Zhejiang Golden Egg Science and Technology» (КНР), Генеральним партнером Інноваційної екосистеми КПІ «Sikorsky Challenge» – корпорація «Boeing».

Серед традиційних партнерів та інвесторів фестивалю «Sikorsky Challenge» – Президентський Фонд Леоніда Кучми, Фонд науково-технічного розвитку України ім. В. С. Михалевича, Венчурний фонд «USP Capital», Центр антикризових ініциатив, компанія «Прогрестех Україна», Венчурний фонд ім. Костянтина Калініна, Бізнес-инкубатор «Eazi Start» та інші. Представники компаній обиратимуть з-поміж проєктів-учасників конкурсу цікаві для себе, і з їхніми командами підписуватимуть угоди на фінансову підтримку.

Повністю з програмою фестивалю та переліком проєктів-фіналістів можна ознайомитися на його сайті https://www.sikorskychallenge.com/fest/.

На фото: учасників фестивалю вітає ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського акедмік НАН України Михайло Згуровський

[08-10.10.2019] VIII Фестиваль інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019

З 8 по 10 жовтня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбудеться VІII Фестиваль інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019.

Вперше Фестиваль був проведений в 2012 році і одразу набув великої популярності серед студентів та підприємців. Адже фестиваль це не тільки конкурси інноваційних проектів, це й цікаві виставки, майстер-класи, лекції та нетворкінг.

У Фестивалі беруть участь не тільки для того, щоб просунути свій винахід або стартап. Тут можна поспілкуватися з іншими інноваційними підприємцями, познайомитися з інвесторами і бізнес-ангелами. Завдяки такому спілкуванню народжуються нові ідеї і популяризується філософія креативного підприємництва. З кожним роком Фестиваль привертає до себе все більше уваги суспільства – програма стає більш насиченою, зростає кількість учасників і гостей.

Під час Фестивалю проходитиме відкрита виставка наукових проектів школярів учасників конкурсу Малої академії наук та буде проведено Форум «Sikorsky Challenge як модель інноваційного розвитку України» (8 жовтня).

На Форумі обговорюватимуться:

- інноваційна модель розвитку економіки України
- підтримка мережі інноваційних кластерів та Стартап Шкіл найбільш розвинутих міст
- підтримка стартапів, діючих інноваційних малих і середніх підприємств: джерела і механізми фінансової підтримки

Після форуму відбудеться конкурс проектів-фіналістів Фестивалю.

Заходи проходитимуть у Залі Вченої Ради (корпус 1) та у Центрі інноваційного підприємництва КПІ (корпус 6)

Дата події