19 вересня КПІ відвідав його випускник, а нині – успішний американський підприємець, який багато років працює в сфері енергетики, Михайло Польський.

З ним зустрілися ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з міжнародного співробітництва член - кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, декан теплоенергетичного факультету (саме цей факультет у 1973 році закінчив гість) Євген Письменний та директор Інституту енергозбереження та енергоменеджменту Сергій Денисюк.

Михайло Польський є засновником, президентом і головним виконавчим директором компанії «Invenergy» – провідної приватної американської компанії, яка працює передусім в сфері відновлювальної енергетики. Нині вона має понад 1000 співробітників. Як компанія, яка пропонує технічні рішення та їхню реалізацію, «Invenergy» впроваджує сьогодні 146 проектів не лише в Північній Америці, але й в країнах Латинської Америки, Азії та Європи. Проте, до кола інтересів Михайла Польського належить і традиційна теплоенергетика, зокрема та, що використовує для генерації спалювання природного газу. Його компанія використовує парогазові турбіни та парогазові станції.

Утім розмова стосувалася насамперед питань розвитку «чистої енергетики» та її перспектив на прикладі Сполучених Штатів. «Мені ця галузь дуже подобається. – розповів Михайло Польський. – Це цікаво не тільки мені, це цікаво молоді. Це не лише гроші, молодь хоче, щоб світ був чистим. А для того, щоб бути успішним, потрібно, щоби галузь, у якій ви працюєте, вам подобалася». Нині ця галузь у Сполучених Штатах Америки, за його словами, стрімко розвивається. Шість штатів ухвалили рішення про повний перехід на такі джерела енергії до 2030 року. Постійно зменшується обсяги енергії, що її генерують теплоелектростанції на викопних джерелах, насамперед на вугіллі. Не здають позиції лише станції, які працюють на найчистішому з викопних джерел – природному газі, але й тут відбувається оновлення.

Серед питань, які порушували учасники зустрічі, виникла й тема можливої співпраці компанії Михайла Польського з КПІ. Михайло Згуровський розповів гостю про діяльність Асоціації випускників КПІ. Михайло Польський охоче пристав на пропозицію стати членом цієї організації. А ще він запропонував допомогти своєму рідному факультету в забезпеченні його обладнанням, яке потрібно для навчання студентів за відповідними спеціальностями.

Насамкінець, Михайло Польський оглянув експозиції Державного політехнічного музею і в супроводі Євгена Письменного відвідав свій рідний факультет.

На фото: Михайло Польський та Євген Письменний біля входу до корпусу теплоенергетичного факультету

Дата події