17–18 травня 2019 року на базі хіміко-технологічного факультету КПІ  ім. Ігоря Сікорського відбулася ІІІ Науково-практична конференція в рамках Всеукраїнського учнівського проєкту "Збереження прісної води і водоочищення як складові сталого розвитку України". Основними завданнями цього проєкту є об'єднання інтелектуальних та творчих здібностей учнівської молоді для розробки інноваційних рішень у розв'язанні нинішніх і майбутніх проблем з водою. Конференція, в якій взяли участь близько 50 школярів (учні 6–11 класів з-понад 20 закладів загальної середньої освіти), була організована відділенням хімії та біології Київської Малої академії наук учнівської молоді (КМАНУМ) спільно з ХТФ.

У своєму вітальному слові декан ХТФ доктор технічних наук, професор Ігор Михайлович Астрелін закцентував увагу на дуже великому значенні води в нашому житті. "Вода – це справжнє природне багатство, найважливіша на нашій планеті рідина, до якої ми повинні ставитися з великою повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи. Кожен з нас повинен пам'ятати, що природні запаси води обмежені, тому проблема якісного водопостачання була, є і буде актуальною для жителів планети Земля! Життя є лише там, де є вода і, навпаки, де знаходиться вода – там є життя! Саме тому кожен з нас повинен зробити якусь маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів!" – наголосив Ігор Михайлович. Він відзначив величезний внесок наукових і педагогічних керівників у виховання учнівської молоді, розкриття її потенціалу на шляху перших успішних кроків у велику науку, і на завершення запросив майбутніх абітурієнтів до вступу на факультет, що очолює, до цікавої наукової співпраці.

Учасників заходу привітали також завідувач відділу досліджень та розробок ТОВ "Науково-виробниче об'єднання "Екософт" кандидат хімічних наук Сергій Василюк та заступник директора департаменту експлуатації водопровідного господарства ПрАТ "АК "Київводоканал" Владислав Столяр. "Україна багата водними ресурсами, але їх збереження і раціональне використання має стати пріоритетним у розвитку держави саме зараз, інакше, з роками зволікання, це питання стане гостро актуальним саме по собі. З ваших робіт зрозуміло, що ви своєю невгамовною енергією, інтелектуальними та творчими здібностями здатні виявити теперішні і можливі майбутні екологічні небезпеки та запропонувати власні шляхи їх подолання", – зазначили вони.

Конференція пройшла цікаво та продуктивно. Члени експертної ради – співробітники ХТФ (доценти Тетяна Пилипенко, Сергій Концевой, Олександр Букет, старший викладач Ольга Качоровська) та КМАНУМ (Вікторія Черненко, завідувач відділення хімії та біології  та Олена  Ісаченко, завідувач відділення екології та аграрних наук), а також учасники конференції з цікавістю слухали виступи доповідачів, ставили запитання, з'ясовували всі тонкощі роботи, а головне – основну мету та самостійність виконання.

Після закінчення доповідей присутні подивилися захоплюючу виставу "Цікава хімія".  Усі цікаві досліди ("Бутафорська кров", "дим без вогню", "фараонові змії", "вулкан Рудольфа Бьоттгера", "запал Кибальчича", бенгальські вогні, каталітичний розклад пероксиду водню, вибух суміші водню з киснем та багато інших) супроводжувалися чудовими пізнавальними презентаціями, які підготували ліцеїсти. Досліди демонстрували МАНівці – учні Київського ліцею "Наукова зміна", яких до цієї події підготували співробітники кафедри загальної та неорганічної хімії ХТФ – завідувач лабораторії Олена Шуранова та провідні інженери Вікторія Лисенко і Тетяна Кушмирук.

Велика вдячність усім організаторам і учасникам конференції!

Ольга Качоровська, заступник декана ХТФ з профорієнтаційної роботи

Дата події