29 січня у фойє корпусу №9, де міститься інженерно-фізичний факультет КПІ ім. Ігоря Сікорського, урочисто відкрито меморіальну дошку видатному вченому, організатору освіти і педагогу, колишньому співробітнику університету Георгію Григоровичу Єфіменку (1917 – 2012).

У церемонії відкриття дошки взяли участь ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, донька Георгія Єфіменка Олена Георгіївна та його онуки Роман і Володимир, декан інженерно-фізичного факультету член-кореспондент НАН України Петро Лобода, багаторічний колега по роботі в органах державної влади віце-президент Української асоціації металургійних підприємств Сергій Грещенко, керівник проекту створення меморіальної дошки завідувач кафедри загальної фізики та фізики твердого тіла фізико-математичного факультету Віталій Котовський та автор дошки скульптор Олександр Кузьмін, учні та колеги науковця, співробітники й студенти університету.

Про життєвий шлях Георгія Єфіменка розповів учасникам відкриття Петро Лобода, який вів церемонію.

Георгій Григорович прожив велике, сповнене звитягами і творчою працею життя. Він закінчив у 1940 році Дніпропетровський металургійний інститут, пройшов фронти Другої світової війни, брав участь у штурмі Берліну, як дослідник активно працював у науці, очолював Дніпродзержинський металургійний (тепер Дніпровський державний технічний університет) і Дніпропетровський металургійний (тепер Національна металургійна академія України) інститути, обіймав посади заступника міністра вищої освіти, а з 1973 по 1984 роки – міністра вищої та середньої спеціальної освіти УРСР. Впродовж багатьох років його трудова діяльність була пов’язана з роботою в КПІ.

Наукові дослідження Георгія Єфіменка були спрямовані на вирішення основних проблем підготовки металургійної сировини, використання її в металургійних агрегатах і управління доменним процесом. Важливий внесок він зробив у розробку теоретичних засад і технологію виробництва високоефективних видів металургійної шихти. Широкий фронт робіт, проведених ним або під його керівництвом, дозволив значно поглибити і розширити фізико-хімічні основи спікання залізорудних матеріалів.

Багато років Георгій Єфіменко підтримував тісні зв’язки з КПІ, а з 1984 року і до кінця життя працював в університеті. У 1985 році він ініціював створення на інженерно-фізичному факультеті при кафедрі «Фізико-хімічні основи технології металів» науково-дослідної лабораторії нових методів підготовки металургійної сировини і став і її першим науковим керівником. У 1988 р. лабораторія була перетворена на загальнофакультетську «Науково-дослідну лабораторію нових процесів і технологій в металургії». Георгій Єфіменко автор більш як 200 наукових праць, у тому числі 60 винаходів. За безпосередньою його участю були підготовлені і опубліковані підручники для вишів «Металургія чавуну», «Сталь на рубежі століть», монографії «Сталь і альтернативні матеріали», «Аналіз розвитку і техніко-економічні проблеми прогресу виробництва сталі у світі». Крім того, під його керівництвом підготовлено цілу плеяду вчених – більше 50 докторів і кандидатів наук.

«Георгій Григорович був людиною, чия робота змінювала країну. Коли він працював міністром, наука, освіта і виробництво були невід’ємними одне від одного. І зростання економіки і рівня безпеки країни за рахунок синтезу цих складників було фантастичним, – наголосив, виступаючи перед учасниками зібрання Михайло Згуровський. – Дуже багато уваги приділяв Георгій Григорович і власне науці. Ми є свідками цього. Великий внесок у металургію він зробив, працюючи у КПІ, коли після завершення роботи у міністерстві, в 1984 році Георгій Григорович остаточно прийшов до нас в інститут, створив і очолив науково-дослідну лабораторію, і тут, до кінця життя займався серйозними дослідженнями».

Докладніше про Георгія Єфименка розповіла його донька Олена Георгіївна. «У роботі батька завжди поєднувалися і наукова робота і робота у вищій школі. Головною ідеєю в цій роботі був рух уперед і розвиток цих галузей – і науки і вищої освіти України, – наголосила вона, а на завершення тепло подякувала співробітникам інженерно-фізичного факультету та керівництву університету за увічнення пам’яті її батька. – Я вдячна колегам батька, його учням, усім, хто прийшов сьогодні на відкриття за те, що ви цінуєте його внесок у розвиток науки і вищої освіти України, і пам’ятаєте його як людину».

На фото: виступає донька Георгія Єфименка Олена Георгіївна

Дата події