Стрімкий шлях спортивного клубу  аеробіки "Талісман КПІ" регулюється навчальним процесом і прив'язаний до певних періодів студентського життя: у вересні все починається, трохи затихає на святкування Нового року і знову активно просувається від лютого до червня. Ця активна і результативна тренувально-змагальна діяльність залежить від багатьох чинників, але щороку починається у вересні з набору нових студентів і в кінці навчального року завершується випуском з клубу майстрів спорту зі спортивної аеробіки.

Набір

Так сталося і у вересні 2018 року, коли до збірної команди прийшли понад 60% нових студентів, які обрали для себе спортивну аеробіку як вид фізичного виховання. Студенти технічного університету мають сьогодні тільки одне заняття з фізичного виховання на тиждень на першому і другому курсах, і тільки ті з них, які самі вирішують ходити на заняття частіше, зможуть потрапити до складу збірної команди КПІ. Наше завдання, запрошуючи студентів до збірної команди, зацікавити їх перспективою здорового способу життя, насиченою і змістовною спортивною діяльністю, яка може привести до спортивних звань, нових цікавих друзів, поїздок по Україні і за кордон, здобуття додаткової професії для себе, реалізації своїх особистих цілей і досягнення успіхів у всіх сферах життя. Шкода тільки, що з кожним роком таких охочих студентів стає все менше.

Процес набору студентів у різні спортивні секції має певну специфіку і зарекомендував себе з найкращої сторони. Студенти самі вибирають вид спорту і час занять, а викладач формує групу в результаті цих записів. Коли групи фізичного виховання сформовані, можна переходити до відбору і запрошення до складу збірної команди факультету й університету. У цей момент усе залежить від команди викладачів, які працюють в одному відділенні, але навряд чи мають однакові цілі й мотивацію в своїй роботі. У нашому відділенні спортивної аеробіки, під чуйним керівництвом Світлани Єгорівни Толмачової, перегляд студентів проходить доброзичливо і професійно. У результаті, вже наприкінці вересня ми маємо нових студентів, готових захищати спортивну честь свого факультету й університету.

Заняття

Тренувати збірну команду університету – означає виконувати програму спортивного вдосконалення студентів, розвивати їх фізичні якості, готувати до змагальної діяльності, підтримувати інтерес до занять підвищеної інтенсивності. Звичайно, куди простіше прийти один раз на тиждень на заняття в зал, виконати контрольні нормативи в кінці семестру – і залік забезпечений. Тільки ось виникає питання: про які результати можна говорити при такому підході? І зовсім інша справа, коли студенти йдуть у клуб своїх друзів, однодумців, разом підвищують свою фізичну підготовленість, розвивають танцювальну культуру, художній смак, беруть участь у змаганнях, показових виступах, мають свій особистий подіум, по якому обов'язково приходять до п'єдесталу.

Змагання

Детальніше треба сказати про види програм зі спортивної аеробіки. Усього в змаганнях 8 видів: 5 видів аеробної гімнастики (індивідуальні виступи чоловіків і жінок, змішані пари, трійки, групи) і 3 види командної аеробіки (аероденс, аеростеп, аерофанк). Якщо за змістом 5 видів аеробної гімнастики – це, передусім, гімнастика – складно, технічно, індивідуально і харизматично, то командна аеробіка заснована на різних видах аеробіки з фітнес-класів – доступна для спортсменів-початківців, але з високими вимогами до синхронності і координації рухів. У команді 8 спортсменів виконують однакові дії, перестроювання, взаємодії, піраміди, ефектні пози і фішки, що в процесі тренувань згуртовує команду і робить їх націленими на загальний результат. Наш девіз: одна мрія на всю команду!

Результати

Восени цього року змагальний марафон почався з Кубка світу в Болгарії, в місті Пловдив, де наші спортсмени – Максим Бубен і Настя Ісаєнко – зайняли 4-те місце в парі, і Максим, виступаючи індивідуально, зайняв 6-те місце. Ми пишаємося нашими випускниками, які багато років після закінчення університету залишаються лідерами в клубі і своїм прикладом та  авторитетом залучають молодих спортсменів до змагального марафону.

Наступним стартом для збірної команди став міжнародний турнір "Відкритий кубок Києва", який проходив 3–5 листопада у великому ігровому залі спорткомплексу КПІ. Новий склад збірної команди виступав за двома видами командної аеробіки: аеростеп і аерофанк.

На міжнародному турнірі "Відкритий кубок Києва", де були спортсмени з Турції, Молдови та Білорусі, на найвищу сходинку п'єдесталу піднялася наша команда з фанк-аеробіки – 1-ше місце! Члени команди: Ірина Ковальова (ММІ, 4-й курс), Юлія Кузьмич (ФММ, 4-й курс), Раміла Гулієва (ФІОТ, 2-й курс), Вікторія Хрущ (ІТС, 3-й курс), Анна Воловиченко (ФММ, 2-й курс), Дарина Зінова (ХТФ, 2-й курс). Тренер – доцент Т.В.Пасічна.

Схвильовані після нагородження спортсменки розповіли: "Для нас спорт – не просто якийсь момент, це – ціле життя. Це команда, кожен з учасників якої завжди допоможе; це сім'я і родичі, які завжди поруч і підтримують; це тренер, якого не можеш підвести, і, власне, це ти сам! Ми не хочемо бути кращими за когось, ми прагнемо стати кращими за себе, перевершити свої попередні здобутки. Спортивна аеробіка – наш улюблений вид спорту (не враховуючи, звичайно ж, танці), і відкритий Кубок Києва 2018 став надзвичайно яскравою подією для нашої команди. Дякуємо усім, хто був причетний до цього дійства, за організацію і теплий прийом. Усе було як завжди на висоті. До нових зустрічей!"

Друге місце за програмою степ-аеробіки зайняла команда тренера Н.М.Лозенко у складі: Лілії Кощеєвої (ХТФ, 5-й курс), Вероніки Смольнікової (ФММ, 2-й курс), Олександри Пац (ФММ, 1-й курс), Ольги Корнякової (ХТФ, 2-й курс),  Марії Безуглої (ФБМІ, 2-й курс), Альони Філатової (ФБМІ, 2-й курс), Світлани Дрізд (ФІОТ, 1-й курс).

Для деяких спортсменів це був перший або другий старт, але коли поруч у команді виступають майстри спорту зі спортивної аеробіки Ліля Кощеєва і Вероніка Смольнікова, то результат – на п'єдесталі. Окрилена перемогою, команда степ-аеробіки КПІ була небагатослівною, але дуже щасливою: "Дуже порадувала наявність майданчика для виступу, це було дуже зручно. Відчувається, що рівень підготовки спортсменів став на порядок вище. Приємно, що на запрошення відгукнулося відразу кілька країн". 

Далі були міжнародні змагання в Баку (Азербайджан) та в Лугано (Швейцарія).

У Баку відзначилась Анастасія Ісаєнко, яка піднялася на першу сходинку п'єдесталу в індивідуальних виступах, вигравши у двох росіянок.

У швейцарському місті Лугано на п'єдестал піднімалися (і не один раз) молодші спортсмени клубу "Талісман КПІ", яких тренують наші випускники Альона Федосенко та Альона Скороварова. Це наш резерв, майбутні студенти КПІ, ми дуже пишаємось їх результатами.

 Кожного року календар змагань закінчується Кубком України зі спортивної аеробіки. За традицією, вже кілька років ці змагання проходять у Запоріжжі на базі технічного університету.  Але в 2018 році Кубок України проходив в оновленому Палаці спорту "Юність", це було справжнє спортивне свято. До збірної команди міста Києва входили представники трьох університетів: КПІ ім. Ігоря Сікорського, КНУ імені Т.Шевченка та НАУ. Команда завоювала перше командне місце з аеробної гімнастики (5 видів програми) та друге командне місце з командної аеробіки (3 види програми). Три перших місця також здобули: пара Максим Бубен та Настя Ісаєнко, індивідуальний виступ Насті Ісаєнко та індивідуальний виступ Володимира Дорошенка. Друга сходинка у команди фанк-аеробіки "Талісман КПІ". Ми підтвердили, що вміємо працювати командою.

Т.В. Пасічна, президент ФУСАФ,
заслужений тренер України зі спортивної аеробіки,
суддя міжнародної категорії,
інструктор з аеробіки та фітнесу міжнародного класу