Яскраві осінні пейзажі за вікном змінилися сніжно-білими. І до пріоритетів у роботі університету додався ще один: створити комфортні умови в навчальних приміщеннях і гуртожитках для забезпечення навчального процесу. Відомо, що впродовж багатьох десятиліть ХХ століття, коли споруджувалися корпуси нашого університету, проектувальники розраховували, що тепло забезпечуватиметься лише за допомогою найпростіших систем опалення, адже енергоносії тоді були надзвичайно дешевими. Нині життя змушує дотримуватися жорстких сучасних вимог енергоефективної експлуатації матеріально-технічної бази університету. Перехід на ці рейки не може бути миттєвим, тож поки що не в усіх приміщеннях вдається забезпечити комфортний режим роботи. Але таких приміщень що не рік стає більше.

Приміром, з осені цього року відбувається модернізація індивідуальних теплопунктів: у корпусах традиційну систему опалення елеваторного типу замінюють на циркулярну. Вже змонтовано два контури нової системи в першому корпусі, по одній – в 2, 5, 18 та 19-му. Триває монтаж та наладка в 7-му та 12-му. Як пояснив в.о. проректора з адміністративно-господарської роботи В.О.Васильченко, якщо раніше через наші системи опалення гаряча вода від міських мереж проходила транзитом, то за допомогою нових модулів вдалося забезпечити її циркуляцію в замкнутому контурі. Коли температура носія в контурі опуститься до певного мінімуму, який визначається автоматично і залежить від заданих параметрів, зокрема зовнішньої температури, «відпрацьований» теплоносій надходить до міської мережі, а в контур ззовні надходить нова «порція». Така система обігріву дозволяє забезпечити комфортні умови перебування в приміщенні та заощадити кошти, адже оплачуємо лише «порційні» обсяги зовнішнього теплоносія.

За словами головного механіка І.В.Левчука, обладнання для модернізації індивідуальних теплопунктів не дешеве, але вдалося знайти виробника комплектуючих з помірними цінами. Терміни монтажу модулів, який виконують власними силами, дуже стислі. Та можна очікувати, що заплановані роботи буде завершено до кінця року.

За словами енергоменеджера О.Шевченко, відповідно до Закону України № 327 «Про запровадження нових інвестиційних можливостей для проведення масштабної енергомодернізації» наш університет одним із перших в системі МОН України розпочав процес залучення інвестиційних коштів для проведення енергоефективних заходів у 9, 10, 11 та 13-му гуртожитках. Наразі направлено лист в Міністерство для визначення базового рівня енергоспоживання цих гуртожитків, потім – проходження інших процедур: ухвалення рішення тендерного комітету, подання заявки на ProZorro, визначення інвестора та закупівля енергосервісу.

Одна з причин невідповідної температури в приміщеннях університету – низький рівень теплозахисту огороджувальних конструкцій. Потрібно провести повну термомодернізацію будівель. Варто зазначити, що КПІ ім. Ігоря Сікорського долучився до другої фази проекту «Вища освіта» МОН України та Європейського інвестиційного банку. Університет отримає позику 3 млн. євро на проведення термомодернізації (20% суми маємо повернути протягом п’яти років, решту повертає держава). На ці кошти планується утеплення стін, перекриття, заміна вікон у корпусах 5, 18, 19, 20, 21.

Згідно з наказом по університету нині відбувається обстеження приміщень категорії «А» щодо виявлення причин недотримання в них комфортних умов та надання рекомендацій для покращення ситуації. Також проведено підготовчу роботу по включенню потреби КПІ ім. Ігоря Сікорського в енергоефективних джерелах світла до другої фази Державної цільової науково-технічної програми «Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі» на 2020 - 2025 рр. Подано заявку на заміну 2670 світильників типу ЛБ та 217 світильників з галогенною лампою.

Розроблено низку інвестиційних проектів, зокрема «Теплозабезпечення навчального корпусу №8 з використанням теплових насосів», «Реконструкція систем опалення та вентиляції навчального корпусу №22 з використанням рекуперації теплоти витяжного повітря», «Реконструкція систем опалення та вентиляції плавальних басейнів ЦФВС», «Модернізація системи освітлення навчального корпусу №24» тощо. Інформація передана до Мінприроди та потенційним інвесторам.

Серед іншого, укладено договір з АК «Київенерго» про спільне використання електричних мереж, що передбачає щорічне відшкодування університету витрат на проведення ремонтних та модернізаційних робіт ТП та ліній електропередач, що є у спільному використанні. Повернуто коштів за: 2016 р. – 220 910,04 грн; 2017 р. – 332 514,28 грн; 2018 р. – 341 894 грн (ще залишився не оплаченим платіж за 4-й квартал 85473,5 грн). Ці кошти, в свою чергу, дозволяють збільшувати витрати на згадані вище модернізаційні роботи.

Наприкінці листопада до адміністрації університету зверталися студенти зі скаргами на низьку температуру в навчальних аудиторіях. Перший проректор Ю.І.Якименко поінформував редакцію газети «Київський політехнік», що з 21 тис. посадкових місць в університеті до категорії «А» (комфортні умови навчання) належить близько 14 тис. Кількість приміщень, віднесених до цієї категорії, узгоджено з деканами факультетів. Саме ці посадовці університету мусять контролювати стан таких аудиторій та лабораторій, а відповідальними за утримання таких приміщень і забезпечення нормальних умов для навчання покладено на помічників деканів з адміністративно-господарської роботи (завідувачів лабораторій).

Реагуючи на звернення студентів, в останніх числах листопада адміністрація університету була змушена зробити зауваження щодо недостатньої уваги до забезпечення тепла в приміщеннях, де проходить навчання, керівникам підрозділів, розташованих у 5-му та 22-му корпусах.

Юрій Якименко сподівається, що декани факультетів будуть оперативно вживати заходів, реагуючи на звернення студентів. Для цього на факультетах є достатньо повноважень і ресурсів. Адміністрація та начальний відділ і надалі моніторитимуть стан навчальних приміщень.