Відома англо-американська дослідниця, письменниця і журналістка, автор популярних праць з історії колишнього СРСР і Східної Європи та проблем громадянського суспільства і комунізму, професор Інституту глобальних питань Лондонської школи економіки (Велика Британія) Енн Епплбаум зустрілася 30 травня зі студентами КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Метою зустрічі була презентація українського видання її книги «Червоний голод. Війна Сталіна проти України». Книжка ця вийшла друком англійською мовою наприкінці 2017 року, зовсім недавно її перекладено українською і тепер вона торує шлях до читача в нашій країні.

На зустріч з лауреаткою Пулітцерівської премії (є в розлогому переліку відзнак Енн Епплбаум і така нагорода) прийшли студенти і викладачі не лише гуманітарних факультетів університету, але й всі, хто цікавиться історією України.

Представляючи свою працю, Енн Епплбаум розповіла, що збирала матеріали для неї і писала 15 років. Адресовано книжку передусім західному читачеві, але, за словами авторки, їй дуже хотілося б, щоб її прочитали й українці. Тим більше, що книжку було написано за допомогою багатьох українських істориків і діячів культури, тобто без них не було б і цього видання. Тому воно стало певним узагальненням того, що було напрацьовано у цій царині за останні роки.

Головною ідеєю, що червоною ниткою проходила крізь виступ дослідниці, була думка про безпосередню провину в трагедії, що спіткала Україну на початку 30-х років ХХ століття, більшовицького режиму і особисто його очільника Йосипа Сталіна. І що Голодомор було створено штучно, а головною його метою було розв’язання так званої «української проблеми», яка могла загрожувати панівному режиму. Інструментом цього стало послаблення й навіть нищення не лише українського селянства з його протестним потенціалом, але й української інтелігенції, письменників, діячів культури, науковців. Отож торкнулася вона й політики насильницької русифікації, яка впроваджувалася слідом за голодом і була спрямована в тому числі й на те, щоб довести світові, що українців як нації не існує. Свої висновки авторка книги супроводжувала цитатами з деяких історичних документів і робіт інших істориків.

Завершила свій виступ Енн Епплбаум подіями вже недавнього минулого. «Події 1991 року і події року 2014 є свідченням того, що історія України складається не лише з трагедій. Сталін зазнав поразки: Україна не була зруйнована, бажання незалежності не було знищене!».

Насамкінець дослідниця відповіла на численні запитання аудиторії.

Зустріч було організовано кафедрою історії факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського за сприяння Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору «HREC in Ukraine»

Дата події