У березні в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов перший, університетський, тур Всеукраїнської олімпіади з теоретичної механіки. Переможцями стали три студенти другого курсу механіко-машинобудівного інституту (див. "КП" №9 від 22 березня 2018 р.). Після цього вони півтора місяця наполегливо готувались до наступного туру олімпіади під керівництвом своїх лекторів – професора О.В.Збруцького, доцентів В.Ф.Кришталя та Т.М.Можаровської, розв'язували задачі підвищеної складності разом з керівником команди професором І.В.Янчевським.

Другий, Всеукраїнський, тур олімпіади пройшов 19 квітня 2018 р. у Кременчуцькому національному університеті ім. М. Остроградського. У ньому взяли участь 22 студенти з провідних вишів України. Завдання складались з трьох блоків (статика, кінематика та динаміка), по дві задачі в кожному з них. На розв'язання задач відводилось три години.

Поки студенти працювали, організатори ознайомлювали керівників делегацій з містом та університетом. О 13.00 почало працювати журі. Кожний член журі перевіряв свою задачу; прізвища авторів робіт тим, хто перевіряє, зрозуміло, невідомі, оскільки закодовані. Після закінчення перевірки всіх завдань голова журі підраховує бали по кожній роботі та розкодовує прізвища авторів.

Підсумки викликали величезний подив у всіх: три перші призові місця вибороли студенти нашого університету.

І місцеБогдан Рєпін (гр. МП-61), ІІ місцеОлександр Савченко (гр. МП-62-2), ІІІОлександр Дерновий (гр. МІ-61-1).

Після оголошення попередніх результатів працювала апеляційна комісія, але її робота не вплинула на розподіл місць у першій трійці.

Молодці! Так тримати!

В.М.Федоров, к.т.н., доц., в.о. зав. каф. теоретичної механіки

 

Слово студентам-переможцям

На мою думку, теоретична механіка – це інструмент, яким повинен досконало володіти кожен інженер-механік. Ця наука важлива і сама по собі, і як фундамент для інших дисциплін, за допомогою яких інженер може створювати найрізноманітніші машини і конструкції, без яких сьогодні складно уявити наше життя.

Хочу подякувати викладачам за свої знання, а саме: Олександру Васильовичу Збруцькому та Ользі Миколаївні Івановій, які протягом трьох останніх семестрів наповнювали мою чашу знань, а також Ігорю Владиславовичу Янчевському, який зробив усе можливе, щоб ця чаша була повною по вінця.

Богдан Рєпін

* * *

Чому обрав саме Політехнічний інститут та інженерну спеціальність – точно сказати не можу, проте, мабуть, почалося все з "Лего", яке подарувала бабуся, коли мені виповнилося три роки. Конструктори стали моїми найулюбленішими іграшками. Потім зацікавився і механізмами, насамперед годинниковим. Цікаво, що міг їх не тільки розібрати, але й зібрати, хоча іноді все-таки залишалися "зайві" деталі. Важливо, що в селі мав достатньо простору для технічної творчості: майстрував хвіртки, паркани, годівнички, маленькі будиночки з дощок або цегли.

Майбутню спеціальність довго не вибирав, і, склавши ЗНО, подав документи на кафедру лазерної техніки через красиву назву та відносну новизну галузі. Відразу вразила відкритість викладачів, бажання співпраці, партнерське ставлення, чого так не вистачало у школі. Успішності навчання сприяє колектив нашої групи. Тут я знайшов однодумців і товаришів, з якими можна обговорити незрозумілу тему, попросити про допомогу або допомогти комусь. Адже найкраще щось зрозумієш, коли поясниш іншому.

Теоретична механіка стала моїм чи не найулюбленішим предметом, але й таким, що вимагає відповідального ставлення. Трохи нервуєш, коли твою контрольну роботу перевіряє сам декан ФАКСу – професор Олександр Васильович Збруцький. В наступному семестрі ми перейшли від теорії до практики, за яку маю подякувати доценту Тамарі Миколаївні Можаровській. Методики розв'язання задач відмінно пояснили ст. викладач Ольга Миколаївна Іванова та професор Ігор Владиславович Янчевський.

Тепер, після двох років навчання, важко уявляю себе в іншому університеті, певно, я зробив правильний вибір. Залишилось вміло скористатися отриманим шансом і в майбутньому стати кваліфікованим спеціалістом та приносити користь своїй державі.

Олександр Савченко

* * *

Я захопився фізикою і точними науками ще в шкільні роки. Брав участь у різних олімпіадах, конкурсах Малої академії наук, Intel Techno, "Майбутнє України". Вступив до КПІ ім. Ігоря Сікорського, оскільки мене завжди захоплювала спеціальність інженера. Мільйони людей щодня перетинають мости, спускаються під землю в метро, їздять на автомобілях зі швидкістю 130 км/год і не замислюються над тим, що в ці моменти їх безпека і навіть життя залежать від надійності інженерних рішень. Саме з цієї причини я вступив у ММІ, на кафедру інтегрованих технологій машинобудування.

Теоретичну механіку я почав вивчати недавно, восени 2017 року. Після складання іспиту продовжу поглиблено вивчати цю науку. Адже її принципи і методи  – найважливіший інструмент у руках інженера-механіка.

Хочу висловити особливу подяку Ігорю Владиславовичу Янчевському за дуже якісну підготовку олімпіадної команди і Володимиру Федоровичу Кришталю за індивідуальний підхід до кожного студента під час навчального процесу.

Олександр Дерновий
На фото: Зліва направо Богдан Рєпін проф. І.В.Янчевський, Олександр Савченко, Олександр Дерновий

Дата події