16 червня в експозиційному залі Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського прочитав лекцію всесвітньо відомий фахівець зі стратегічних питань розвитку космічної галузі, підприємець, журналіст та ентузіаст освоєння космосу Рік Тамлінсон (США).

На неї, окрім київських політехніків та представників інших українських вишів завітали й знакові для вітчизняної космічної галузі особистості – перший космонавт незалежної України, Герой України Леонід Каденюк, президент Української астрономічної асоціації, директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України, академік НАН України Ярослав Яцків, генеральний директор ДП «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» в 1992 - 2005 рр., колишній очільник Національного космічного агентства України, Герой України Юрій Алексєєв, Міністр оборони України в 1994 -1996 рр., директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету Валерій Шмаров, радник генерального директора Державного космічного агентства України Едуард Кузнецов та інші.

Лекцію було присвячено найактуальнішим проблемам освоєння людством космічного простору. Якісний стрибок у цьому плані ми спостерігаємо вже нині: до кінця цього року на орбіту будуть відправлені космічні туристи – учасники перших комерційних проектів з організацій космічних мандрівок. Провідні підприємці й видатні лідери в області високих технологій – Джефф Безос, творець «Amazon», Пол Аллен з «Microsoft» та інші – інвестують кошти в космічні програми. Ще далі заглядає Ілон Маск, який до 2026 року планує заснувати колонію-поселення на Марсі. Уряди країн Європи, Америки, а також Китаю планують заснувати населені бази на Місяці. Все це має змінити і вже змінює погляд землян на питання освоєння космічного простору і заселення придатних для цього космічних тіл. Надвеликі фінансові вкладення в будівництво космічних апаратів різних класів і в створення систем для забезпечення не лише життєдіяльності та продуктивної роботи людей у космосі, стають цілком окупними. Першою ознакою цього є зростання цікавості до організації роботи в космосі все нових і нових приватних організації, причому інколи з дуже амбітними цілями – від висадки на поверхню Місяця до видобутку копалин на астероїдах.

Але, водночас, дехто ставить під сумнів не лише можливості недержавних компаній в успішному освоєнні космосу, але й саму необхідність пілотованих космічних місій.

То хто ж має рацію в цих дискусіях? І яким чином дослідження космосу стосуються життя на Землі? Чому вибух цікавості до космічних програм і проектів відбувається саме тепер? Як пошуки сенсу життя пов’язані з прагненням людства пізнати таємниці Всесвіту? Та й, врешті-решт, чому ці проекти є важливими для кожного з нас?

На всі ці та інші запитання спробував дати відповідь у своїй лекції «Бог та ракети» Рік Тамлінсон, і вийшло у нього все доволі переконливо. Адже лунало це з вуст дуже обізнаного фахівця. Ще 1988 року він виступив одним із співзасновників некомерційної організації «Space Frontier Foundation», яка просуває ідеї об'єднання зусиль національних урядів і приватних підприємств у справі підкорення космічного простору. Шість разів він виступав перед Конгресом США при розгляді законопроектів, що регулюють роботу космічної галузі, як експерт. Рік Тамлінсон очолював групу фахівців, яка впродовж року керувала космічною станцією «Мир», зробивши її, таким чином, першим комерційним орбітальним апаратом. За його сприяння засновано кілька організації та реалізовано багато проектів, метою яких є сприяння космічним дослідженнями. З-поміж них варто згадати, насамперед, Міжнародний космічний університет (International Space University) та місячну дослідницьку станцію «Lunar Prospector». Серед інших проектів і починань Ріка Тамлінсона – компанія «Orbital Outfitters», що займається виготовленням космічних скафандрів на комерційній основі, і фірма «Deep Space Industries», яка займатиметься видобутком корисних копалин на астероїдах. Знають його і як популяризатора космічних звершень. Він регулярно публікується в періодичних виданнях «Huffington Post» і «Space News», виступив редактором книги «Повернення на Місяць» («Return to the Moon»). У 2015 році Тамлінсон був удостоєний нагороди World Technology Award і нині переймається розробкою нового проекту – організації «New Worlds», що об'єднає людей та передові технологічні компанії для освоєння ресурсів космічного простору.

Зрозуміло, що як один з фахівців, які якщо й не визначають, то певним чином впливають на вибір напрямів подальшого розвиту космічних технологій на Заході, він розповідав про нові ідеї в царині освоєння космічного простору та про фантастичні проекти, над якими вже тепер працюють інженери низки провідних компаній, – від спорядження для «космічного дайвінгу», тобто виходу людини у космос з подальшим її приземленням, до обладнання для поселень на Марсі та інших планетах, в яких для забезпечення життєдіяльності використовуватимуться місцеві ресурси, тощо. Говорив він і про філософію освоєння космічного простору, що має ґрунтуватися не на парадигмі завоювання нового простору, а на ідеї розширення кордонів життя, та багато про що ще.

Головний висновок, що випливає з лекції, абсолютно однозначний: освоєння космосу є, напевно, однією з найважливіших сфер діяльності людства за всю історію його існування. І, на переконання Ріка Тамлінсона, Україна з її космічною історією, досвідом участі у відповідних міжнародних програмах та науково-технічним потенціалом цілком спроможна зайняти належне місце в першій шерензі держав, які торують шлях у великий космос усьому людству. Тож уже невдовзі завдяки реалізації сміливих космічних проектів нас чекають не лише відкриття, але й нові можливості, що зроблять життя кожного землянина і цікавішим, і комфортнішим.

[16.06.2017 | 17:00] Леція Ріка Тамлінсона "Бог та ракети"


Науково-просвітницький проект «Всесвіт, простір, час» і Державний політехнічний музей при КПІ імені Ігоря Сікорського запрошують вас на виступ всесвітньо відомого американського підприємця космічної галузі, письменника та ентузіаста освоєння космосу Ріка Тамлінсона.

Поряд із іншими лідерами технологічного прогресу — такими, як Річард Бренсон, Ілон Маск та Пол Аллен — він є одним із засновників підприємства «Нью-Спейс», що займається реалізацією амбітних та інноваційних космічних проектів. У своєму виступі Рік Тамлінсон розповість про причини інтересу до космосу з боку велетнів бізнесу та перспективи приватного підприємництва у космічній галузі.

Виступ відбудеться у п’ятницю, 16 червня, о 17:00 у Експозиційному залі Державного політехнічного музею. Робоча мова зустрічі — англійська. Вхід безкоштовний. Довідки та реєстрація — у співробітників музею або за телефонами: (067) 215-00-22, (044) 295-00-22

Долучення Розмір
2017-06-16.jpg (67.8 КБ) 67.8 КБ
Дата події