Україна належить до небагатьох країн з масштабною програмою використання енергії атома в мирних цілях. Тому здійснення заходів щодо безпечної експлуатації ядерних об'єктів, захисту населення та довкілля – один з головних напрямів державної політики. Студенти Київської політехніки, які опановують спеціальність "Атомні електричні станції", навчаються не лише керувати ядерними енергетичними установками, моделювати нейтронно-фізичні та теплогідравлічні процеси в устаткуванні АЕС, а й вирішувати проблеми надійності та безпеки атомних електростанцій.

Зокрема п'ятикурсник ТЕФ Олександр Гарань свою дипломну роботу, яку він успішно захистив при завершенні бакалаврату та продовжує розвивати в рамках магістерської дисертації, присвятив впливу сейсмічної активності на безпеку АЕС. На вибір теми вплинули події в Японії кількарічної давнини, які призвели до масштабної аварії на АЕС "Фукусіма-1" з людськими жертвами, фінансовими втратами в 100 млрд дол. та виведенням прилеглих територій із землекористування на кілька десятиліть. Студент дуже відповідально ставиться до досліджень, які виконує на базі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Адже врахування зовнішніх екстремальних впливів у рамках ризик-інформованих підходів є новітнім та надзвичайно важливим заходом з підвищення ядерної та радіаційної безпеки АЕС України.

Олександр Гарань родом з Рівненської області, з дитинства багато чув про роботу АЕС, розташованої неподалік. Проте навчався в гімназії гуманітарного спрямування. Хоча мови давалися Олександру легко, у старших класах він кардинально змінив свої погляди і вирішив вступати на технічну спеціальність, обравши атомну енергетику – одну з найперспективніших галузей України, та КПІ ім. Ігоря Сікорського, випускники якого цінуються у вітчизняних та міжнародних компаніях.

Перші роки в університеті через незвичність до технічного навчання пройшли важко, однак уже з третього курсу сумлінна праця принесла результати: Олександр почав показувати успіхи від оцінок на іспитах – до участі в різноманітних заходах з використання ядерної енергії. За відмінні результати зимової сесії 2016/2017 н. р. його удостоєно іменної стипендії І.Курчатова.

Студент є співзасновником громадської організації "Молодіжна енергетична спільнота", основне завдання якої – відстоювання інтересів молоді в енергетичному секторі України. Організація постійно розвивається та проводить освітні заходи із залученням студентів і експертів з різних галузей – від біо- до атомної енергетики.

Із лютого 2017 р. О.Гарань виконує обов'язки заступника голови Громадської ради при Держатомрегулюванні України, де активно відстоює пріоритети безпеки при використанні ядерної енергії. Тож іменна стипендія стане не лише приємним доповненням до студентського бюджету, а й стимулом до подальшого розвитку.

За інф. ТЕФ