Головні проблеми, що їх обговорювали учасники круглого столу "Ризики та сучасні тренди глобальної ядерної безпеки", стосувалися того, якою має бути роль України в передачі досвіду подолання наслідків ядерної катастрофи в Чорнобилі країнам, які лише починають впроваджувати ядерні технології у свою енергетичну стратегію, і як в Україні створити потужну навчальну платформу у сфері зміцнення фізичної ядерної безпеки.

Обидва питання безпосередньо стосуються НТУУ "КПІ", і це продемонстрував виступ проректора університету з міжнародного співробітництва С.І.Сидоренка, витяг з якого редакція пропонує вашій увазі.

26 квітня 2016 року виповнюється 30 років з того часу, коли слово "Чорнобиль" перетворилося на  синонім трагедії світового масштабу.

КПІ завжди був у центрі подій, пов'язаних з ліквідацією катастрофи на ЧАЕС. 

У ході ліквідації аварії використовувались технології вчених КПІ в хімічній галузі.

Було відкрито філію КПІ в Славутичі – місті-супутнику Чорнобиля, – в якій проводиться підготовка за напрямом "Комп'ютерні науки та інформаційні технології".

Саме в м. Славутич відкрито Центрально-Східно-Європейський інститут сталого розвитку.

Оскільки все більше країн починають включати ядерну енергетику в національні енергетичні стратегії, ми бачимо велику роль для України в передачі її досвіду в посиленні ядерної безпеки цим країнам, зокрема – у сфері освіти в ядерній галузі – для Туреччини і Єгипту.

Приміром, зараз готується візит професор Сарача, голови Ради вищої освіти Туреччини, до України і до КПІ – для проведення переговорів щодо підготовки турецьких громадян в галузі ядерної енергетики.

Маючи унікальний досвід у галузі ядерної енергетики, Україна підкреслювала про свою готовність:

  • розпочати спеціальну програму навчання для Туреччини;
  • надати технічну допомогу у створенні в Туреччині регуляторного середовища в ядерній енергетиці та ядерній безпеці;
  • започаткувати програми з обміну досвідом в реагуванні на надзвичайні ситуації в ядерній галузі.

Ці питання були обговорені під час зустрічі Президента України П.О. Порошенка з керівництвом Турецької Республіки під час останнього офіційного візиту до Туреччини.

З подібними пропозиціями до КПІ звернувся і C. International College (Єгипет) – підготовка з ядерної безпеки.

І КПІ готовий розпочати таку програму з Єгиптом.

Після трагедії на Фукусимі КПІ спільно з Посольством Японії в Україні організував низку семінарів, присвячених досвіду України для вирішення проблем Фукусими.

У 2011 році НТУУ "КПІ" провів Міжнародний форум "За мир, взаєморозуміння і співробітництво заради безпечного світу".

Делегації країн-учасників Форуму адаптували, в тому числі, і досвід України в створенні освітньої платформи в галузі безпеки атомних електростанцій.

КПІ виступив з ініціативою сприяти співробітництву міст Славутич (Чорнобиль) та Хіросими як таких, що постраждали в ядерних інцидентах, і заявив про цю ініціативу на 34-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі в 2008 році.

Даний проект є дуже важливим для студентів КПІ.

Ця ініціатива знайшла підтримку мера м. Хіросима д-ра Т. Акіби і Української Ради Миру.

НТУУ "КПІ" став першим і поки єдиним університетом в Україні, що імплементував "Hiroshima-Nagasaki Peace Study Course" – навчальний курс, який викладається для всіх студентів КПІ. Він читається в 26-ти університетах Японії і в 13-ти університетах США. У КПІ цей курс містить лекції, присвячені наслідкам Чорнобиля для ядерної безпеки світу, виїзди на Чорнобильську АЕС.

У липні 2015 року було підписано Меморандум про співпрацю між НТУУ "КПІ" та Чорнобильською АЕС за широким спектром напрямів навчальної підготовки та спільної науково-технічної діяльності. Особливо – у співпраці в міжнародних проектах у галузі фізичної ядерної безпеки.

На цей час Чорнобильську АЕС зупинено. В 2017 році новий конфайнмент буде введено в експлуатацію.

Цей проект став можливим завдяки значній фінансовій і технічній допомозі міжнародного співтовариства, зокрема – США.

Наступні кроки мають бути такими:

  1. демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття";
  2. видалення радіоактивних паливомістких матеріалів з реактора;
  3. їх надійне захоронення.

На жаль, на сьогоднішній день Україна не має змоги самостійно остаточно подолати проблеми Чорнобиля.

Для того щоб привернути увагу міжнародної спільноти до ще не вирішених проблем Чорнобиля, НТУУ "КПІ" спільно із ЧАЕС ініціював проведення Міжнародного форуму "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу" за участю політиків, державних діячів, наукової спільноти та громадськості.

Форум має донести світові нові меседжі з України, спричинені новими загрозами в ядерній сфері. Тож організатори сподіваються, що Форум надасть імпульс старту нового етапу міжнародного співробітництва, спрямованого на спільну реалізацію заходів остаточного перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. І, водночас, продемонструє велику роль України в передачі її досвіду в посиленні ядерної безпеки іншим країнам.