20 листопада – осінній, прохолодний, дощовий день, але це аж ніяк не зупинило нас, студентів-магістрантів кафедри наукових, аналітичних, екологічних приладів і систем ПБФ (зав. кафедри – д.т.н., проф. В.А.Порєв), відвідати виставку, присвячену 95-річчю НАН України. Ми не помилилися у своїх сподіваннях. До того ж нас супроводжував, пояснював та доповнював своїми коментарями відомий учений д.т.н., проф. В.П.Маслов.

Тож коли ми прибули на територію Національного виставкового центру, перше, що нас здивувало, – це живий оркестр, який осінній день забарвив позитивом. Заходимо вже у самий павільйон: виставка аграріїв, переконаний, що це цікаво, але ми проходимо далі. Проф. В.П.Маслов веде до стенду Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є.Лашкарьова і розповідає про прилад на основі явища плазмового резонансу, вперше зроблений в Україні. Висока чутливість приладу дозволяє використовувати його в медицині, харчовій промисловості, екології тощо. Далі підходимо до стенду Інституту металофізики ім. Г.В.Курдюмова: тут особливо вразила аморфна (не кристалічна) металева надтонка стрічка, яку отримано в умовах надшвидкого охолодження рідкого сплаву. Такий стан металу надає йому чудові магнітні властивості і дозволяє зробити маленький і потужний електромагніт. Нам продемонстрували, як після нагрівання стрічка втрачає властивості аморфного тіла, а хвилю кристалізації можна візуально спостерігати. Після змістовного спілкування представники інституту дають мені візитку, гарантують працевлаштування, пропонують достойну заробітну плату.

Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України продемонстрував результати оцінювання територій та шельфової зони з метою пошуку родовищ нафти та газу, а ми цю тему саме вивчали за курсом "Геоінформаційні технології".

У коротких замітках дуже важко розповісти про все, що побачили за три години. Підсумовуючи, можна наголосити, що ювілейна виставка НАН України дала нам можливість зрозуміти, що досягнення і розробки вітчизняних науковців відповідають, а в окремих випадках перевершують світовий рівень. Ми почерпнули для себе нові знання, ознайомилися з передовими перспективними технологіями, поспілкувались з виробниками сучасних приладів і зрозуміли, що незважаючи на непростий стан науки в Україні, попит на спеціалістів інженерного фаху є та буде в майбутньому, тому що Україна – на шляху інноваційного розвитку технологій.

Приємно, що наші викладачі завжди подають нам руку допомоги, запрошуючи нас на такі заходи, і своїм прикладом надихають нас на творчу навчальну і наукову роботу.

Роман Філончук, магістрант кафедри НАЕПС

Дата події