«Київський політехнік» в одному з осінніх номерів вітав студентів ІПСА – призерів міжнародної олімпіади з математики. Тепер – докладніше. З 26 липня по 1 серпня у Благоєвграді (Болгарія) проходила Міжнародна щорічна олімпіада з математики для студентів університетів (International Mathematics Competition – IMC). За підсумками змагання студенти Навчально-наукового комплексу «Інститут прикладного системного аналізу» досягли високих результатів і отримали нагороди: Олексій Слюсаренко, студент 5-го курсу – перше місце (50-й загальний результат); Катерина Моравецька, студентка 4-го курсу – друге місце (91-й загальний результат). Нині їхні фото поповнили галерею портретів студентів КПІ – призерів міжнародних студентських олімпіад, розташовану в першому корпусі. Кореспондент «КП» зустрілася з «олімпійцями» та поцікавилася перебігом тих подій.

Олексій СлюсаренкоОлексій Слюсаренко народився в Білорусі, згодом переїхав до Києва. Олімпіадами захопився ще в школі. В International Mathematics Competition взяв участь уже вдруге та значно покращив свій результат. Олексій був вражений кількістю студентів-учасників з різних країн. Атмосфера була дружньою та невимушеною. Олімпіада сприймалася студентами швидше як спосіб з’ясувати свої можливості, а не як конкурентна боротьба. Безпосередньо під час розв’язання задач порадувало, що в завданнях не було помилок, як це трапляється на олімпіадах нижчого рівня. Були присутні неупереджені спостерігачі, до яких зверталися, коли виникали питання щодо умови задачі. Хоча робочою мовою була англійська, труднощів зі спілкуванням не виникало. Непоодинокими були випадки, коли учасники подавали апеляції з роз’ясненнями, щоб підвищити кількість набраних балів. Олексій вважає, що це правильно, адже незайве перестрахуватися. Він теж аргументовано оскаржував рішення суддів, що позитивно вплинуло на кінцевий результат. 

Готувався до олімпіади Олексій переважно самостійно. Дуже хотілося покращити свій рейтинг, тож постійно розв’язував олімпіадні задачі попередніх років. Звичайно, є спеціальні методи та своєрідні хитрощі, про які можна дізнатися лише в учасників олімпіади. Дуже допоміг Андрій Борисович Ільєнко, який викладає спецкурс. Велику організаційну підтримку надало керівництво ІПСА. Адміністрація інституту допомагала з відрядженнями, організацією навчального процесу, якщо виникали проблеми.

Нині Олексій працює програмістом, вирішує аналітичні задачі. Присвятив себе програмуванню, бо вважає його перспективним напрямом на майбутнє. Та здібний юнак впевнений, що з математикою вони й надалі йтимуть поруч. 

Катерина МоравецькаКатерина Моравецька – киянка. До 5-го класу навчалася у звичайній школі, два роки в політехнічному ліцеї, завершила навчання в ліцеї «Лідер». Катерина ще зі школи відчула в собі хист до математики і почала наполегливо працювати. Як і Олексій, вона вдруге брала участь в IMC, і хоча зайняла друге місце, як і в минулому році, підвищила свій попередній результат. Дівчина залишилась у захваті від олімпіади. Було цікаво приїхати до іншої країни, спілкуватися зі студентами, які навчаються за кордоном. Приємно, що відносини були дуже теплими. Учасників з України було чи не найбільше, і майже всі знали одне одного. Вільного часу було досить, щоб прогулятися містом та поспілкуватися. Місцеві приймали гостинно і радо допомагали, якщо виникали якісь питання. Власне олімпіада пройшла без труднощів. Задачі були важкі, але очікувані, тож сюрпризів не виникло. Спілкувалися англійською, Катя вважає, що для цього достатньо шкільного рівня та знання специфічних технічних термінів.

Катерина не подавала апеляцію, як це робила майже вся українська команда. Вона була задоволена результатом, отримавши саме ту кількість балів, на яку розраховувала. Щоб підготуватися до олімпіади, студентка  знайшла на сайті завдання минулих років та постійно їх розв’язувала. З підготовкою дуже допоміг науковий керівник Андрій Борисович Ільєнко та Юрій Вікторович Богданський.

Наразі Катерина повністю зосередилася на навчанні. З майбутнім вона ще не визначилася: цікаво було б займатися наукою, але й фінансові питання не на останньому місці. Та в одному вона впевнена: її робота буде пов’язана з математикою.

Підготувала Аліна Геращенко