Студентське життя – особливий період для кожної молодої людини, яка вирішила здобути професійну освіту. Для одних – це довгоочікувані зміни, для інших – страх перед новим і незвіданим, та для кожного першокурсника дуже важливо мати друга-провідника, який би допоміг зорієнтуватися в метушливій і шаленій атмосфері КПІшного життя. Допомогти «первачкам» адаптуватися до нового середовища та якнайшвидше влитися в студентську сім’ю Київської політехніки вирішили активісти студентського самоврядування університету.

Юлія МіхСтуденти 3-4 курсів ІПСА, ІТС, ФЕЛ та ТЕФ взяли шефство над молодим поповненням. Робота студкураторів – це в першу чергу волонтерська ініціатива студентів, які, пам’ятаючи свої перші кроки у великому і новому світі, бажають допомогти пристосуватися першокурсникам до нових, порівняно зі школою, умов навчання, системи оцінювання, особливостей проведення пар та знайти відповіді на безліч питань, які в них виникають у повсякденному навчальному житті. До основних обов’язків студкуратора входить, у тому числі, консультування першокурсників щодо змісту предметів, специфіки їх викладання, особливостей організації навчального процесу та спілкування з викладачами, залучення студентів до активної участі в культурно-масовій роботі факультету та університету і надання допомоги в організації тих заходів, до яких залучаються студенти факультету (інституту).

Як повідомила заступник директора ІПСА з навчально-виховної роботи А.П.Яковлєва, система студентського кураторства діє в інституті вже понад чотири роки. Студрада та адміністрація інституту призначають для кожної групи першого курсу по два куратори з числа успішних студентів, які допомагають вчорашнім школярам якомога комфортніше влитися в студентське середовище та вирішити побутові й організаційні питання. «У нас навіть проходить своєрідне змагання, – доповнює голова студради ІПСА Максим Древаль. – За результатами опитування студентів торік кращими назвали кураторів гр.КА-23 Юлю Міх (гр.КА-16) та Валерія Дашука (гр.КА-92)». До речі, на сайті студради ІПСА подано докладну інформацію про кураторів і представників органів студентського самоврядування інституту.

«Студент-куратор є порадником, до якого в першу чергу звертається староста академічної групи чи самі студенти для вирішення різноманітних питань: починаючи з елементарного – розташування навчальних корпусів та аудиторій і закінчуючи Болонською системою в навчальному процесі; побутові питання теж не залишаються поза увагою, – розповіла методист ІТС К.В.Богдан. – Адміністрація інституту, деканат та студрада підтримують роботу таких студентів-кураторів, бо досвід спілкування студентів старших і молодших курсів є корисним, це створює дружню атмосферу, формує особистість тощо. Випадків, коли студенти молодшого курсу залишилися без підтримки, взагалі не буває, оскільки куратори призначаються не за примусовою системою «зверху», а за власною ініціативою. В ІТС зазвичай бажаючих бути кураторами більше, ніж груп на першому курсі, тому існує практика призначення двох кураторів. Рік минає швидко, але підтримка, яку відчували студенти в перші дні навчання, спонукає їх пропонувати свою допомогу наступним першокурсникам».

Валерій Дашука«На факультеті електроніки інститут студентських кураторів з’явився три роки тому, – ділиться заступник декана ФЕЛ з навчально-виховної роботи Т.А.Хижняк. – Вони обираються з числа старшокурсників, які є успішними в навчанні та мають активну життєву позицію. Це люди, зацікавлені в роботі з першокурсниками, які беруть активну участь у житті факультету та здатні стати прикладом для молодших товаришів.

Особливістю волонтерського руху на факультеті електроніки є те, що на одну групу призначаються два студкуратори: один з більш старшого курсу, другий – молодший. Таким чином досягається мінімальний віковий розрив між кураторами та їх підопічними, що дозволяє досягти кращого порозуміння та сприяє створенню міцного студентського активу. Як показує досвід, студенти, які стали студкураторами, допомагають колегам не лише на першому курсі, а й у подальшому студентському житті».

Усі співрозмовники були одностайними: практика студентського кураторства в НТУУ «КПІ» є корисною для адаптації та формування світогляду особистості відповідно до стандартів вищої освіти.