Національний технічний університет України "КПІ" багатий на славних синів та дочок. Він готує не лише талановитих інженерів, діячів науки і техніки, вчених тощо, а й спортсменів, які своїми досягненнями возвеличують рідний ВНЗ.

Міжнародна спортивна арена бачила багатьох спортсменів Київської політехніки, та не так багато з них отримали світове визнання. Справжньою гордістю Механіко-машинобудівного інституту та КПІ загалом можна назвати Андрія Нікітченка (IV курс, група МЛ-91), про якого розповів його тренер-наставник, викладач кафедри спортивного вдосконалення, майстер спорту СРСР з греко-римської боротьби  Сергій Володимирович Саєнко.

– Сергію Володимировичу, хотілося б трохи дізнатися про Вашого підопічного. Як давно він у вас займається та що передувало зустрічі з Вами?

– Андрій Нікітченко – студент ММІ. Займається боротьбою вже третій рік. Перед початком кожного навчального року я особисто відбираю студентів на боротьбу. Тоді, два роки тому, я й помітив цього хлопця і запросив до занять. Андрію сподобалося, а я у свою чергу пообіцяв зробити з нього чемпіона... і слова свого дотримав.

– Як Ви вважаєте, якими якостями треба володіти, щоб досягти успіхів у спортивній кар'єрі?

– У кожного спортсмена – своя історія. Адже для того щоб досягти великих перемог, недостатньо мати талант – його треба повсякчас розвивати, долаючи найрізноманітніші перешкоди й гартуючи характер. Спорт щедро винагороджує наполегливих та завзятих. Андрій – перспективний, талановитий і дисциплінований хлопець, а головне – вміє слухати, що важливо для зростання результатів спортсмена.

– Чи можете вже похвалитися спортивними досягненнями свого підопічного?

– Андрій Нікітченко – неодноразовий чемпіон, призер чемпіонатів Європи, світу з національних видів боротьби "Алиш", "Сірім" тощо. Боровся в Ірані. У Кореї став чемпіоном світу з боротьби "Сірім" (корейська національна боротьба). У 2011 році брав участь у Європейських молодіжних іграх і став призером та чемпіоном у кожному з п'яти видів боротьби. У вересні цього року Андрій став срібним призером Чемпіонату світу з боротьби на поясах "Алиш", яка входить до Міжнародної федерації спортивної боротьби  FILA.

– Які плани на майбутнє? Вже заплановані якісь змагання, турніри?

– Планів більше ніж багато. Зараз готуємося до чемпіонату України. У січні 2013-го летимо на Азіатські ігри. Андрій завоював ліцензію на Всесвітні студентські ігри, які проводитимуться в Казані навесні. До речі, Федерація боротьби наразі подала документи на присвоєння Андрієві звання "Майстер спорту міжнародного класу". На цього хлопця покладаємо великі надії не лише ми, а й збірна з національних видів боротьби.       

... "Андрій – це другий Піддубний (багаторазовий український чемпіон світу з французької боротьби, боротьби на поясах – Авт.), – каже Сергій Володимирович. – Це талант", – пишається своїм учнем тренер, а разом з ним пишаємося і ми!   

Спілкувалася Лілія Скиба