Цього серпня вже шостий рік поспіль навчальні аудиторії КПІ перетворилися на міжнаціональний науковий майданчик: в університеті з 8 по 20 серпня пройшла Шоста міжнародна Літня школа "Досягнення та застосування сучасної інформатики, математики та фізики" AACIMP-2011 (Achievements and Applications of Contemporary Informatics, Mathematics and Physics). Але про все по порядку.

На цьогорічній Літній школі було виділено чотири тематичних стріми (напрями) за такими тематиками: "Сучасне дослідження операцій", "Комп’ютерні науки", "Нейронауки" та "Наука глобальних викликів". Кожен стрім складався з відповідних тематичних курсів. Наприклад, стрім "Сучасне дослідження операцій" було присвячено вивченню теорії ігор, фінансовій математиці та ін. Викладачами цього стріму стали успішні вчені, члени Європейської асоціації з операційного дослідження (EURO). Стрім "Нейронауки" запам’ятався візитом видатного вченого, одного із засновників обчислювальних нейронаук – професора Джона Рінзеля (Нью-Йорк, США), який окрім викладання курсу, ще й зробив пленарну доповідь, присвячену змінам у нейронауках, що відбулися завдяки застосуванню сучасних методів моделювання. У рамках стріму "Комп’ютерні науки" було зроблено акцент на вивченні функціональних мов програмування (Erlang, F#) та на проблемах підвищення ефективності програм (для Java-розробок); окрім того, різні курси стріму були присвячені різним технологіям та методам проектування програмного забезпечення на всіх його етапах – від розробки вимог до проектування інтерфейсів і програмної реалізації. Стрім "Наука глобальних викликів" поєднав курси, присвячені енергетиці, електроніці, сучасній математиці, сталому розвитку та маркетингу.

Міжнародна літня школа Окрім насиченої наукової програми, на учасників та викладачів очікували різноманітні заходи культурної програми – численні екскурсії містом, річкова прогулянка, екскурсія вихідного дня до Музею народної архітектури та побуту в Пирогові та до дендропарку Феофанія, фото-квест містом і квест по кампусу НТУУ "КПІ". А крім того – кіноклуби та вечір настільних логічних ігор, спортивний вечір і багато іншого...

Цього року в роботі Літньої школи взяли участь 75 учасників з 12 країн світу: України, США, Росії, Ірану, Польщі, Грузії, Німеччини, Туреччини, Литви, Тунісу, Білорусі та Мексики. Викладачами Школи стали 38 професорів, які представляли 12 країн – Україну, Росію, Швецію, Чехію, Польщу, Францію, Італію, Японію, Туніс, США, Туреччину та Німеччину. Треба зазначити, що географія та кількість іноземних учасників та викладачів Літньої школи щороку динамічно зростає.

За шість років у Літньої школи з’явилося немало традицій та прихильників як серед учасників, так і серед викладачів. Особливо слід відмітити Герхарда-Вільгельма Вебера (Середньо-східний технічний університет, Анкара, Туреччина) та Рубена Тікіджі-Хамбур’яна (с.н.с. НДІ нейрокібернетики Південно-федерального університету, Росія; запрошений дослідник Центру наук про здоров’я, Державний університет Луїзіани, США), які щороку викладають у Школі і беруть активну участь у розвитку та формуванні її програм.

Традицією й унікальною особливістю Літньої школи в КПІ є якісний склад організаційного комітету, який на 100% сформовано із студентів та аспірантів університету – членів Наукового товариства студентів та аспірантів НТУУ "КПІ".

Ще однією особливістю Літньої школи є її невимушена атмосфера. Викладачі використовують різноманітні інтерактивні форми проведення занять й залюбки спілкуються з учасниками Школи як під час їх проведення, так і поза навчанням. Окрім того, викладачі Школи з великою цікавістю ставляться до курсів своїх колег і у вільний час відвідують інші стріми та курси.

Завдяки дружній невимушеній атмосфері, насиченій науковій та культурній програмі два серпневі тижні цьогоріч знову минули дуже швидко. Залишились спогади, нові друзі і враження та... очікування наступної Літньої школи!

Ірина Смоліна; Фото Ольги Переверзи, Андрія Орлова, НТСА КПІ

Дата події