Підтримка молоді є запорукою майбутнього нашої держави в новому глобалізованому та інформатизованому світі. Це усвідомлюють і політики, і науковці, і бізнес. Тому для школярів та студентів у нашій країні проводяться численні конкурси, покликані виявляти та заохочувати талановитих творців.

З 28 по 31 січня 2011 р. на базі НТУУ “КПІ” відбувся очний етап Всеукраїнського конкурсу “Intel-Техно Україна”. Київська політехніка гостинно зустріла талановитих школярів з Києва та з усієї України. Особливо багато зусиль до організації та проведення конкурсу доклав Фізико-технічний інститут НТУУ “КПІ” та особисто його директор д.т.н., професор О.М.Новіков.

Міжнародний конкурс науково-технічної творчості школярів Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) – одна із найбільших міжнародних ініціатив всесвітньо відомої корпорації Intel. Щороку понад 1500 учасників конкурсу – кращих молодих учених і винахідників, що представляють близько 48 країн світу, демонструють найсучасніші наукові проекти, обмінюються ідеями і виборюють численні призи та стипендії. Створений у 1950 році, цей захід набуває з роками все більшої популярності і виходить на нові рівні.

У жовтні 2009 р. за ініціативою корпорації Intel в Україні стартував новий конкурс для учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва та України “Intel-Техно Україна” – національний етап міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF. Метою конкурсу є всебічна підтримка обдарованої молоді, сприяння активації та модернізації змісту науково-дослідницької, пошукової, експериментальної та практичної діяльності учнівської молоді, впровадження інноваційно-освітніх методів і технологій. Переможці національних суперфіналів отримують право представляти свої проекти на всесвітньому етапі Intel ISEF, який відбувається у США.

Цього року в конкурсі “Інтел-Техно Україна” взяли участь 136 робіт. Були представлені проекти як індивідуальні, так і командні. Загалом усі роботи номінувались у п’яти категоріях. Серед них 17 робіт з математики, 28 – з фізики та астрономії, 42 – з комп’ютерних наук, 34 – з інженерії, 15 – з енергетики.

Всеукраїнський конкурс - Intel-Техно Україна – 2011Урочисте відкриття конкурсу відбулося 28 січня в залі засідань Вченої ради НТУУ “КПІ”. Конкурсантів вітали академік НАНУ, Герой України, директор ІМФ НАНУ В.Г.Бар’яхтар, академік НАНУ, ректор НТУУ “КПІ” М.З.Згуровський, директор Інституту обдарованої дитини АПН України В.В.Камишин, проректор НТУУ “КПІ” д.т.н., професор Г.Б.Варламов.

Того ж дня відкрилася виставка робіт учасників конкурсу, розгорнута в головному корпусі КПІ. До уваги журі та численних відвідувачів були представлені проекти наукового та пошукового характеру. Широкий спектр тем засвідчив високий рівень обізнаності юних дослідників у сучасній науковій проблематиці. 29 січня відбулося оцінювання конкурсних робіт “Intel-Техно Україна”. До складу наукового журі ввійшли провідні вчені та освітяни (3 чл.-кор. НАНУ, 14 професорів та доцентів ММІ, 32 професори та доценти ФТІ, фахівці з Чернівців та Чернігова), а також молоді науковці і студенти. При визначенні переможців враховувалися не лише науковий рівень проектів, новизна та актуальність, а й презентаційні та комунікаційні навички конкурсантів: вміння ефективно спілкуватись, чітко відповідати на питання, відстоювати свою точку зору. До уваги обов’язково бралися: рівень володіння англійською мовою, самостійність, завершеність проектів та відповідність категоріям Intel ISEF.

Всеукраїнський конкурс - Intel-Техно Україна – 2011Усі проекти, безумовно, були цікавими. Це ускладнювало роботу журі. Перевага віддавалась конкретним, науково обґрунтованим, чітко викладеним та творчо виконаним проектам. Серед них робота, присвячена підвищенню ефективності побутового газового пальника шляхом використання насадок (В.П.Кулик, НВК “Балтська загальноосвітня школа №3-колегіум”), дослідження засобів емуляції смичка в електрогітарі (Т.О.Макаров, НВК “Школа-ліцей №3” м.Сімферополя), проект мікроелектростанції з низькошвидкісною гідродинамічною багатолопатною турбіною для роботи на малих глибинах (М.А.Мулярчук, Дзвиняцька ЗОШ), пристрій для керування освітлювальними приладами за допомогою радіосигналів (О.Л.Древаль, ліцей №142 м.Києва), розробка і дослідження щільнісного методу захисту від хвилі цунамі (М.С.Семенякін, О.Й.Мацишин, Київський природничо-науковий ліцей №145), спосіб переміщення нафтопродуктів з ємності затонулого судна (А.О.Матеуш, І.В.Зінченко, Київський природничо-науковий ліцей №145), теоретичні та практичні аспекти використання чисел Фібоначчі (О.О.Мельник, Сумська СШ №10), застосування методу розбиття чисел в задачах прикладної математики (В.О.Франчук, гімназія №178 м.Києва).

Всеукраїнський конкурс - Intel-Техно Україна – 201130 січня організатори конкурсу надали можливість учням київських шкіл та всім бажаючим відвідати виставку робіт конкурсантів. Це, безумовно, сприятиме формуванню у школярів потягу до знань, дасть змогу залучити до науково-пошукової роботи нову хвилю небайдужої, вмотивованої, творчо налаштованої молоді.

Нагородження переможців та закриття конкурсу відбулося 31 січня. Автори найперспективніших розробок отримали дипломи та цінні подарунки, але головна нагорода полягає в тому, що переможці суперфіналу національного туру О.Древаль, М.Семенякін, О.Мацишин та Т.Макаров представлятимуть Україну 8-13 травня у м. Лос-Анджелес (Каліфорнія, США), де роботи фіналістів будуть оцінювати вчені зі світовим ім’ям, серед яких і лауреати Нобелівської премії. Побажаємо успіху нашим юним дослідникам!

Любов Ревуцька, член журі, студентка ФТІ / Фото Олександра Захарова

Дата події