Другий рік поспіль НТУУ “КПІ” бере участь у виконанні проекту CRIST – «Реформування навчальних програм у галузі космічних технологій у Казахстані, Росії, Україні». Перший рік проекту стартував з формування ініціативних груп виконавців, ознайомлення громадськості з метою проекту, підготовки приміщень для майбутніх навчальних лабораторій, ознайомлення представників університетів країн – учасниць проекту з системою підготовки фахівців та новинками космічної техніки в Німеччині, Бельгії, Голландії.

Рік 2010-й розпочався для нас отриманням від партнера проекту – Берлінського ТУ навчального плану спеціалізації «Проектування мікросупутників» для застосування в наших навчальних планах. Нині в навчальні плани напрямів підготовки бакалаврів і магістрів «Авіа- та ракетобудування» й «Авіоніка» закладені розділи, запропоновані та доповнені з використанням досвіду Берлінського ТУ.

Графіком робіт на початок цього року було заплановано створення комп’ютерного класу для вивчення та застосування CAM-CAD-CAE технологій проектування. У грудні – січні ми отримали необхідну комп’ютерну техніку та організували такий клас. 12 березня наші партнери з бельгійського інституту Денайєр університету Лессіус Пітер Аррас і Дірк Ван Міроуд разом із координатором проекту п. Арнольдом Штеренхарцом (Німеччина) прибули до Києва та передали програмне забезпечення. П.Аррас та Д.В.Міроуд провели майстер-клас для студентів і викладачів ФАКС, гостей з Національного авіаційного університету й Інституту космічних досліджень НАНУ та НКАУ і наших партнерів з Дніпропетровського НУ ім. О.Гончара та Національного аерокосмічного університету «ХАІ».

Гостей з Німеччини і Бельгії вітали проректор з міжнародних зв’язків НТУУ “КПІ” чл.-кор. НАНУ проф. С.І.Сидоренко та декан ФАКС проф. О.В.Збруцький. С.І.Сидоренко ознайомив гостей з історією КПІ, його випускниками та сучасними досягненнями, зокрема в авіакосмічній галузі, матеріалознавстві, комп’ютерних та інформаційних технологіях, які були продемонстровані також у науковому парку «Київська політехніка».

У лабораторіях ФАКС проф. О.В.Збруцький продемонстрував розробки співробітників і студентів по мікросупутниках, безпілотних та малих пілотованих літаках, навігаційних системах, сенсорах для систем керування літальними апаратами. Пан А.Штеренхарц цікавився активністю студентів у навчанні та дослідницьких проектах, пов’язаних з авіацією й космонавтикою, перспективами розвитку цих напрямків у нашому університеті, участю студентів у міжнародних студентських заходах, а також підтримав ініціативи щодо поширення досвіду проекту через міжнародне співробітництво студентів.

У Державному політехнічному музеї гості оглянули експозиції, присвячені видатним конструкторам авіаційної й космічної техніки – І.І.Сікорському, С.П.Корольову та ін.

Л.М.Рижков, професор, учасник проекту

Дата події