Комплексна система естетичного виховання студентської молоді на основі поєднання фундаментальної, природничої освіти, естетичного, духовного і патріотичного виховання, демократичних традицій КПІ отримала подальше втілення в новому проекті – поетапному насиченні експозиційних площ університету репродукціями з музею Ватикану, що присвячені філософським школам і наукам. 18 березня відбулася церемонія представлення репродукції фрески Рафаеля Санті “Афінська школа”. Репродукцію розміщено в 7-му корпусі. Проект здійснено за підтримки Апостольського нунція в Україні Його Високопреосвященства Архієпископа Івана Юрковича.

Фреска “Афінська школа” (1509) втілює велич філософії і науки. Її основна ідея – можливість гармонійної згоди між різними напрямами філософії і науки – належить до числа найважливіших ідей гуманістів. Рафаель зобразив на фресці античних мислителів і вчених. Серед них – Сократ, Піфагор, Птоломей, Евклід, Геракліт, Діоген та ін. Усі персонажі “Афінської школи” відповідають уявленню епохи Відродження про те, якими мають бути люди: гордими, мужніми, володіти духовною енергією й етичною силою, вірити у дієвість людської думки та знань. У центрі композиції – Платон і Аристотель. У лівій руці Платона – твір “Тімей”, Аристотель тримає свою наукову працю – “Етику”. Платона зображено величним сивим старцем, він підняв праву руку, показуючи на небо як джерело вічних ідей. Аристотель – простягнув руку над землею, ніби наголошуючи на пріоритеті експерименту і досвіду.

Виступає Архієпископ Іван ЮрковичНа урочистості з нагоди представлення фрески завітали Й.В. Архієпископ Іван Юркович, представники дипкорпусу, заступник міністра культури і туризму О.Г. Бенч та ін. Вітаючи присутніх, проректор з міжнародних зв’язків С.І.Сидоренко, зокрема, зауважив: фреска прославляє велич науки через поєднання різних шкіл та думок. Наука поєднує всіх, хто прагне знань, як і НТУУ “КПІ”. “Діалог культур – основа основ у вихованні, – впевнена О.Г.Бенч. – Духовність визначає тип людини, засвідчує її сутність”.

І.Юркович назвав “Афінську школу” твором виняткової оптимістичної краси, усі зображені на фресці – громадяни республіки мудрості. “Пізнавати і розуміти світ, що нас оточує, – етичний обов’язок людини”, – наголосив він. На думку проректора з навчально-виховної роботи Г.Б.Варламова, щоденне споглядання зображення людей, які є засновниками освіти, культури на землі, надихатиме нинішніх і майбутніх політехніків на нові здобутки. Студенти ФСП Д.Гончар і О.Троянов, які теж виступили на церемонії, подякували за розкіш милуватися фрескою, що прославляє можливості розуму. Вони вважають, що ідеали гармонії, краси і відродження “Афінської школи” нестимуть у КПІ атмосферу духовності, єднання людей.

Того ж дня Й.В. Архієпископ І.Юркович виступив перед студентами та співробітниками університету з лекцією “Дипломатія Святого Престолу”. Представляючи гостя, С.І.Сидоренко поінформував, що саме п. І.Юркович передав слайд фрески з музею Ватикану. І.Юркович – доктор канонічного права, з 1984 р. на дипломатичній службі, він представляв Святий Престол у Південній Кореї, Колумбії, Росії, Білорусі, з 2004 р. – в Україні, володіє італійською, англійською, російською, іспанською, французькою мовами.

У своєму виступі гість подякував за співпрацю та зауважив, що сучасні університети повинні бути креативними, приміром, як НТУУ “КПІ”. А ще повідомив, що Ватикан займає площу 44 га, тобто вчетверо меншу за КПІ (160 га). Він розповів, що у світі існує визнання місії Святого Престолу. Після розпаду СРСР практично всі республіки виявили бажання встановити дипломатичні відносини зі Святим Престолом. Нині на теренах СНД діє 5 місій Святого Престолу – в Києві, Мінську, Москві, Тбілісі й Астані. Апостольських нунціїв у світі налічується трохи більше ста. Їх мета – надавати Папі Римському достовірну інформацію про становище у світі, налагоджувати діалоги з різними країнами (близькосхідними, Китаєм), вести міжрелігійний діалог, шукати нові підходи, методології порозуміння. Адже саме від взаєморозуміння залежить наше майбутнє.

Н.Вдовенко

Дата події