З 19 по 21 лютого в стінах КПІ, за підтримки представництва корпорації Intel в Україні, пройшов конкурс науково-технічної творчості для школярів 9-11 класів Intel-Техно Україна – національний етап міжнародного конкурсу Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). У конкурсі взяли участь 96 школярів з 19 регіонів України, на огляд відвідувачів та оцінку журі було представлено 84 проекти в п’яти категоріях знань: Фізика та Астрономія, Математика, Інженерія, Комп’ютерні науки, Енергетика. Всі конкурсанти змагалися за право поїздки на всесвітній фінал конкурсу, що відбудеться 9-14 травня у м. Сан-Хосе, США. І це право отримали два індивідуальні та один колективний проекти, які й представлятимуть Україну на міжнародному рівні: “Розробка методики та виготовлення установки для визначення просторового положення осей “легкого” і “важкого” намагнічування” Сергія Юрійовича Лаврентьєва, “Реабілітаційна гра для дітей з дитячим церебральним паралічем” Богдана Олеговича Качмара, “ Ланцюжки додавань та їх варіації” Владислава Костянтиновича Краснолуцького і Дмитра Олеговича Бондаренка.

На церемонії відкриття конкурсу, що відбулася 19 лютого в Національному технічному університеті України “Київський політехнічний інститут”, учасників привітали ректор університету академік НАН України М.З.Згуровський, директор Інституту магнетизму академік НАН України В.Г.Бар’яхтар, головний спеціаліст Департаменту середньої та дошкільної освіти МОН України С.М.Дятленко, директор освітніх програм Intel в Україні Т.В.Нанаєва, директор Інституту ботаніки НАН України д.б.н. С.Л.Мосякін, директор позашкільного навчального закладу Мала академія наук України О.В.Лісовий, директор Києво-Печерського ліцею “Лідер” №171 Д.Г.Кравченко.

Серед членів наукового журі всеукраїнського конкурсу – провідні вчені та освітяни з наукових та науково-освітніх установ України (наукові інститути НАН України, НТУУ “КПІ” тощо), а також молоді науковці. При визначенні переможців члени журі не лише оцінювали науковий рівень проектів, але й звертали увагу на ті особливості, які підвищують шанси на перемогу на Intel ISEF: презентаційні та комунікаційні навички конкурсантів (уміння ефективно спілкуватись, відповідати на питання, відстоювати свою точку зору), логічне мислення, володіння англійською мовою, самостійність та завершеність проектів.

Спонсорами національного етапу виступили Департамент інформатизації НБ України, представництво компанії Zyxel в Україні, Акціонерний банк “Експрес-Банк” та Банк “Богуслав”, благодійний фонд “Україна-3000”, які надали фінансову підтримку та призи.

Що ж тут ще можна сказати – конкурс, безперечно, вдався! Це було видно в очах учасників, коли вони захищали свої проекти, коли ділилися враженнями з відвідувачами виставки та просто між собою, коли обмінювалися контактами і заводили нові знайомства, адже саме в цьому й відчувається справжній дух такого заходу. Понад 300 учнів з 12 київських шкіл відвідали експозицію. В рамках виставки керівники та співробітники факультетів нашого університету мали можливість особисто познайомитись з конкурсантами, їх розробками та науковими керівниками. Такою можливістю скористались представники більшості факультетів університету.

 Головною метою була підтримка наших юних, але неймовірно обдарованих винахідників та науковців. Проте, про втілення цієї мети можна говорити тільки в контексті часу, адже участь у нашому конкурсі – це тільки перший серйозний крок для цих молодих людей, кожен учасник уже переміг, але хтось піде далі, а хтось може й зупинитися на досягнутому, а саме цього не можна допустити, бо правила конкурсу змушують обрати три найсильніші проекти, але ж це зовсім не означає, що інші не мають перспектив. І якщо через 5-8 років ми з вами почуємо імена нових учених, конструкторів та винахідників з числа сьогоднішніх конкурсантів, і їхні досягнення працюватимуть на благо нашої держави або ж і всього людства, тоді ми можемо щиро себе похвалити і продовжити цю роботу далі: шукати таланти, допомагати їм зробити перший крок і не залишати до тих пір, коли вони самі не будуть готові піти далі самостійно. Ось це, панове, буде справжнє досягнення і внесок у розвиток нашої держави. Ми зробили перший крок і не зупинимося на досягнутому. Сподіваємось, що цей конкурс підсилить увагу талановитої молоді до науково-технічної творчості в стінах середньої школи, а в подальшому – у нашому відомому науковими традиціями університеті!

 Сьогодні ж ми вболіваємо за наших конкурсантів, розуміючи, що представляти на всесвітньому рівні Україну – це справа честі і неймовірної сміливості, і певні, що вони переможуть.

Максим Краков’ян, студент ФТІ

Дата події