Прогалини антикризового управління територіальних громад і необізнаність населення про дії у кризових і надзвичайних ситуаціях — висновки команд науковців ФММ і факультету інженерії менеджменту Познанської політехніки. Нині вони спільно реалізують проєкт, який фінансується програмою СПС НАТО «Наука заради миру та безпеки».

Перший етап проєкту вже пройдено. Тож ФММ і факультет інженерії менеджменту Познанської політехніки на онлайн-зустрічі підбили підсумки першого етапу реалізації проєкту «Підвищення спроможності місцевих громад протидіяти кризовим ситуаціям». Цей проєкт покликаний удосконалити систему антикризового менеджменту в Україні та в Польщі; запропонувати заходи, що підвищать рівень обізнаності населення про те, як діяти у надзвичайних і кризових ситуаціях; інтенсифікувати взаємодію місцевої влади та населення територіальних громад.

«В Україні нині знищено та пошкоджено тисячі населених пунктів, вбито сотні тисяч людей, значна частина населення вимушено емігрувала або набула статусу ВПО. Нині конче необхідно передбачати майбутні негативні ситуації: загрози, аварії, катастрофи, а також підготувати ресурси для їх усунення. Я сподіваюсь, ця співпраця й цей проєкт принесе значну користь для України, Польщі та НАТО загалом», — зазначив у ході зустрічі професор кафедри міжнародної економіки Сергій Войтко.

Кожна зі сторін — Україна та Польща — пів року здійснювала аналіз української та польської політик у сфері антикризового менеджменту. Дослідники проводили інтерв’ю серед науковців і практиків, вивчали документи державного та локального рівнів, що стосуються управління надзвичайних і кризових ситуацій, застосували систему кодування задля обробки результатів. Тепер сторони готують аналітичний документ із пропозиціями змін політики антикризового управління на локальному рівні.

Наступний етап реалізації проєкту — проведення кількісних досліджень, результати яких разом із висновками з якісних досліджень першого етапу стануть базою до опрацювання інтерактивного підручника, а також підготування аудиту для розроблення моделі спроможності громад реагувати на надзвичайні ситуації. Свої напрацювання науковці ФММ і факультету інженерії менеджменту Познанської політехніки планують застосувати в організації та проведенні тренінгів для студентів, аспірантів, мешканців територіальних громад Бучанського району Київської області та Познанського повіту Великопольського воєводства.

Дата події