На Третій міжнародній науково-практичній конференції "Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення" (серед організаторів – Українська бібліотечна асоціація), що пройшла в КПІ ім. Ігоря Сікорського впродовж 9–13 квітня у новому освітньому просторі "CLUST Space" НТБ ім. Г.І. Денисенка, фахівці  бібліотечної справи обговорили актуальні питання стратегії управління галуззю.

Червоною ниткою, що проходила через усі виступи, було питання про те, як збройна агресія росії проти України вплинула на всі сфери життя нашої держави і, зокрема, на роботу книгозбірень. На переконання учасників, на часі – формування гнучкої стратегії функціонування бібліотек в умовах війни. У ключових виступах проректора з науково-педагогічної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Олексія Жученка, заступника генерального директора Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, президентки Української бібліотечної асоціації Оксани Бруй, в.о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, члена Президії Української бібліотечної асоціації Олега Сербіна, в.о. директора НТБ ім. Г. І. Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського Євгенії Кулик та інших лунали тези про формування світоглядних орієнтирів для мереж українських бібліотек і про  зростання їхньої ролі у забезпеченні економіки знань та посилення громадянської участі у сфері оборони й життєдіяльності нашої держави. Серйозний потенціал мають сучасні бібліотеки і в створенні нових можливостей для розвитку кожної конкретної особистості, побудови інфраструктури для навчання дорослої аудиторії, плекання культурного середовища на засадах державної політики. На переконання спікерів конференції, "бібліотеки України у 2025 році – простори для малих груп, що функціонують на терені книгозбірень попри воєнні умови та концентратори талантів для їх втілення в контексті відновлення України".

Розвиток бібліотек як центрів громадської активності через втілення в їхню діяльність освітніх  та культурних програм, питання повоєнної відбудови культурної сфери – ці  проблеми також обговорювалися на конференції. На її засіданнях в онлайн-режимі було заслухано і доповіді про взаємодію з литовськими, польськими, американськими бібліотечними спільнотами. Лаура Юхневіч  (Литовська Республіка), Єжи Лесневський, Анна Володко (Республіка Польща), Тетяна Гранчак (США) наголошували на необхідності підтримки творчих ініціатив українських колег. Зокрема, у доповіді Тетяни Гранчак розглянуто роль бібліотечного простору як середовища захисту і просування національних ідей та наративів у воєнний час.

Серед цікавих заходів, що відбулися під час конференції, – засідання круглого столу "Змінюйся і живи". Участь у ньому взяли директорки бібліотек з Києва, Львова, Харкова, Тернополя, Луганщини тощо. Вони обговорили шляхи збереження кадрового потенціалу в колективах бібліотек та питання підтримки їхньої діяльності з боку владних структур.  Крім того, було проведено збір книжок для поповнення фондів Буймерської (Сумщина) сільської бібліотеки, приміщення якої було зруйновано  від вибухів російських ракет у березні 2024 року.

Відбулася на конференції і благодійна лотерея. Кошти від неї перераховано на банківські рахунки 12-ої бригади спеціального призначення "Азов", бійці якої захищали Маріуполь та "Азовсталь", а тепер воюють на найгарячіших ділянках фронту. Приміром, призом стала книга Валерії Суботіної (Нави) "Полон" з підписами азовців: Нави, Дипломата і Ореста – її отримала учений секретар НТБ Світлана Барабаш. Серед інших виграшів – книжки ще дев'ятьох українських авторів з автографами. Життя триває!

 Віктор Задворнов

Дата події