Повномасштабна війна, розпочата росією проти України, триває вже одинадцятий місяць. Останні ракетні обстріли всієї території нашої країни та атаки ударних безпілотників спричинили суттєві пошкодження всієї енергетичної структури держави. Потерпає від цього і столиця. Про те, які заходи вживаються в КПІ ім. Ігоря Сікорського у зв'язку з цими терористичними атаками росіян, розповів кореспонденту "КП" проректор університету з адміністративної роботи Вадим Кондратюк.

–  Як відомо, КПІ входить в єдину цілісну енергосистему інженерних мереж міста Києва. Тож зрозуміло, що через ракетні обстріли столиці та шкоду, яку заподіяли вони критичній інфраструктурі міста,   певні проблеми з електро-, водо– і теплопостачанням виникли й в КПІ. Що робиться для мінімізації для університету цих серйозних незручностей?

Розпочну з водопостачання. Після інтенсивних обстрілів 19 грудня (у день Святого Миколая) ми не отримували води більше ніж пів доби. Водопостачання вдалося відновити лише за кілька довгих годин.

Що зроблено і що ми продовжуємо робити, щоби наші студенти та викладачі за будь-яких обставин були забезпечені водою?

Насамперед, закуплено бутильовану питну воду із розрахунку 2 л на особу в усі укриття. Запаси її періодично поновлюються.

Наступний крок – ми відремонтували одну з двох водонапірних веж, яка міститься в головному корпусі, привели її у працездатний стан, і тепер вона наповнюється водою. Цю воду як технічну можна використовувати в місцях загального користування та для деяких інших потреб.

Ще одне: ми оновили роботу бюветного комплексу – закуплено генератори і спеціальні глибинні насоси, які зможуть подавати воду з нашої свердловини. Компанія "Еcosoft" має намір встановити фільтрувальне обладнання для очищення води у цьому комплексі. Свердловину розмежовано на два канали: один подаватиме технічну воду, а на другому після встановлення фільтрів можемо брати питну воду. "Еcosoft" всі роботи в КПІ проведе безкоштовно, тож університет муситиме заплатити лише за матеріали та обладнання.

Також маємо отримати два спеціальні баки по 5 м3 кожний для створення запасу технічної води. Підкреслюю, що названі вище заходи вживаються для того, щоб у разі відключення центрального водопостачання чи блекауту університет мав воду для власних потреб.

Тепер про електропостачання. Ми маємо три види різних відключень електрики: аварійні, стабілізаційні, планові.

Аварійні застосовуються у разі пошкодження енергетичної інфраструктури. У цьому випадку графіки вже не діють – нас повністю відключають від мережі і ми чекаємо, коли відповідні служби або полагодять основну лінію, або заживлять резервну.

Стабілізаційні відключення застосовуються для стабілізації зовнішньої мережі. Для цього впроваджуються добові графіки спеціального навантаження. Тут ми маємо відключення зранку або у вечірній період часу, коли споживання електроенергії зростає.

І, нарешті, про планові відключення, які для нас пропонує ДТЕК або НЕК "Укренерго". Згідно з графіком одні споживачі отримують електропостачання, а інші в цей час – ні. Такі відключення здійснюються почергово. Зазначу, що у жовтні ми провели перемовини з ДТЕК і НЕК "Укренерго" та досягли домовленостей щодо необхідності постійного живлення критичних об'єктів інфраструктури КПІ.

У свою чергу, наші фахівці здійснили дуже об'ємну роботу зі зміни системи електропостачання – було додатково поставлено автоматику, електричну апаратуру, запобіжники. Завдяки цьому нам вдалося заживити всі об'єкти, необхідні для забезпечення стабільної роботи університету. Водночас, в КПІ інтенсивно проводиться робота із встановлення автономних джерел електричної енергії на випадок відключень – генераторів. Незадовго до Нового року перші два  генератори ми встановили на інформаційному майданчику, який створено в університеті для забезпечення надання освітніх послуг студентам у дистанційному режимі. На цьому майданчику повністю зосереджено всі комунікації, серверне обладнання, різноманітні комунікаційні блоки, які відповідають за освітній процес. На сьогоднішній день генераторами забезпечено комунікаційне обладнання, НТО "КПІ Телеком" для створення в університеті безперебійного Інтернет-зв'язку.

Якщо говорити про теплопостачання, то в грудні ми мали одну аварійну надкритичну ситуацію – через те, що внаслідок ракетних обстрілів центральна теплова магістраль міста зазнала значних пошкоджень. Теплопостачання в університеті більш як на дві доби було зупинено. В аварійному режимі в університеті було сформовано спеціальну робочу групу, яку очолив головний інженер. Ця група після цілодобового чергування прийняла рішення спустити з системи теплопостачання університету воду, щоб уникнути розриву труб. Після відновлення  подачі теплоносія, в ніч проти неділі,  систему знову було запущено в роботу: спочатку тепло отримали гуртожитки студмістечка, затим  – житлові будинки і навчальні корпуси. Певні проблеми виникли лише з корпусами №4 і №8, де не вистачало тиску, але згодом тепло було подано і до них. Крім цього, були деякі перебої теплопостачання в навчальних корпусах.

– Відомо, що через перебої з електропостачанням за певних обставин може виникнути загорання чи навіть пожежа. Як здійснюється контроль за дотриманням правил пожежної безпеки в нинішніх умовах?

– Відділ пожежної безпеки працює з підвищеним навантаженням: щомісяця проводяться інструктажі, його фахівці розробили відповідні інструкції і пам'ятки, що доводяться через осіб, відповідальних за стан пожежної безпеки, до співробітників університету. Це інструкції, зокрема, про те, як слід поводитися під час тривалих відключень електричної енергії. На щастя, випадків загорання, плавлення контактів чи іскріння в нас досі не було.

У цьому  контексті не можна не згадати й про засоби пожежогасіння. Протягом минулого року ми провели опосвідчення вогнегасників. Щоквартально  проводиться перевірка працездатності автоматичних систем пожежної сигналізації. Особлива увага приділяється студентським гуртожиткам. Нещодавно було закуплено пожежне спорядження  на суму більш ніж 300 тис. грн, яке розподілили по навчальних корпусах і гуртожитках.

Систематично здійснюються перевірки виконання правил пожежної безпеки на місцях. У разі їх невиконання робляться попередження чи приписи. А потім перевіряється реагування на пункти припису. Відзначу, що на практиці співробітники оперативно реагують на виявлені недоліки і в подальшому намагаються їх не допускати.

– Що можете розповісти про Пункти незламності, які створено в КПІ?

– Станом на сьогодні (розмова відбулася 10 січня 2023 р.) у нас працюють Пункти незламності в 9, 13, 14, 22-му гуртожитках, а також на базі приміщення профкому студентів. Нещодавно такі пункти створено також у Науково-технічній бібліотеці та в корпусі №1. Поки що їх вистачає на ту кількість людей, які перебувають в університеті. Але на випадок збільшення числа людей ми готуємо і запасні варіанти – на базі корпусів №№ 31, 35 і гуртожитку №18. Головна проблема організації повноцінної роботи Пунктів незламності – забезпечення їх постійним автономним електроживленням. Тому прийнято рішення про купівлю дев'яти генераторів, проводяться тендерні процедури щодо їхнього придбання. Сподіваємося, до кінця січня ми їх отримаємо і встановимо.

– Нещодавно  університет отримав акти про атестацію укриття в навчальному корпусі №30 – це на додачу до тих укриттів, які вже існують. А яка загальна кількість місць в усіх укриттях Київської політехніки?

– Наразі університет має атестовані укриття, де одночасно можуть перебувати, навчатися і працювати 6800 людей. Можу помилятися, але за моєю інформацією КПІ має найбільшу кількість атестованих місць в укриттях серед усіх київських закладів вищої освіти.  Досягнути цього вдалося завдяки скрупульозній, наполегливій, щоденній роботі людей, відповідальних за цивільний захист. Окрему подяку хочу висловити  керівнику нашого Штабу цивільного захисту Юрію Нестеренку, який постійно тримає під контролем виконання заходів, а також співробітникам, які долучилися до створення місць в укриттях.

– Як у нинішніх умовах здійснюється охорона громадського порядку на території університету?

– Цю роботу забезпечує насамперед департамент безпеки університету, який працює в режимі воєнного часу. Ми чітко організували співпрацю з працівниками правоохоронних органів, військовими ЗСУ на території університету і довкола неї. На початку війни на нашій території трапилося кілька серйозних інцидентів, навіть затримували диверсійно-розвідувальні групи. Тепер під час відключень світла ми посилюємо заходи безпеки за рахунок виділення додаткових патрулів із числа працівників департаменту безпеки  та представників поліції, які перебувають на території університету. До цього залучаються також представники ЗСУ – вони патрулюють територію університету по шести маршрутах. Проведено оновлення блоків живлення центрального пульту охоронної сигналізації, що дозволило забезпечити роботу сигналізації навіть у періоди знеструмлень. Ми встановили додатково 20 камер відеоспостереження – це дає можливість черговим отримувати відеоінформацію про те, що відбувається на території університету, навіть у темну пору доби. У разі необхідності ці зображення оперативно передаються в правоохоронні органи.

Спілкувався Володимир Школьний