У Київській політехніці відбулася онлайн-зустріч з делегаціями Університету Шеффілду й Cormack Consultancy Group зі Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Ця зустріч – перший крок у співпраці КПІ з провідним британським університетом.

Це стало можливим завдяки безпрецедентній підтримці України з боку уряду Великої Британії в російсько-українській війні. У сфері вищої освіти британські університети запропонували так звану «Ініціативу Єднання». Її механізм полягає в тому, що британський університет знаходить українського партнера, і, якщо їхні інтереси збігаються, таке партнерство починає розвиватися.

Університет Шеффілду входить до десятки найкращих у Великобританії й до першої сотні Шанхайського рейтингу. Він відомий, зокрема, шістьма нобелівськими лавреатами й проривними науковими дослідженнями, бюджет яких сягає 150 мільйонів фунтів стерлінгів на рік.

«Тут сильні наукові фундаментальні й прикладні школи. У Київської політехніки також є видатні досягнення, що цікаві нашому партнерові», – розповідає проректор з міжнародних зв’язків КПІ Сергій Сидоренко.

Обидва університети активно розвиваються в галузі енергетики й вбачають свій інтерес у співпраці саме у цій сфері. Серед напрямів, які зацікавили КПІ: поводження з радіоактивними відходами, впровадження малих модульних реакторів, розроблення матеріалів для реакторної техніки.

«Десь з пів року ми намагаємось розпочати підготовку нової навчальної магістерської програми зі зняття з експлуатації атомних енергоблоків, і в Інституті енергетики Шеффілду є такий напрям. Також важливо, що там є розробки щодо поводження з радіоактивними відходами. Цікавить і навчання фахівців з експлуатації ядерної техніки, адже ми ніколи не займалися проблемою розроблення ядерних реакторів і відповідного обладнання. Ми в Україні традиційно готуємо фахівців з безпеки експлуатації реакторів, в цьому наш інтерес», – пояснює декан теплоенергетичного факультету КПІ Євген Письменний.

У КПІ вважають, що перспективними для співпраці є також mechanical engineering і моделювання процесів. А Шеффілд можуть зацікавити розробки українського партнера в галузі матеріалознавства та електронної інженерії.

Дата події