22 і 23 січня в КПІ проходила дводенна історична модель ООН — рольова гра, що імітує засідання справжніх комітетів під час засідання членів Організації Об’єднаних Націй. Ініціював і підготував захід факультет інформатики та обчислювальної техніки. Через локдаун гру двічі переносили — і от нарешті провели.

У грі взяли участь близько 130 учасників з Київської політехніки, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, старшокласників зі столичних навчальних закладів: Скандинавської гімназії, ліцею «Наукова зміна», гімназій № 136 і № 167.

Модель ООН або М.У.Н — популярна у світі гра, що допомагає студентам і школярам поглибити знання з історії та дипломатії, навчитися дискутувати й орієнтуватися в актуальних політичних темах. У КПІ ця гра тільки набуває популярності, втім організатори мріють проводити її регулярно — принаймні щорічно.

«У деяких школах модель проводять щороку, а то й кілька разів на рік, у деяких університетах це також стало традицією. Ми сподіваємося вкорінити цю традицію в КПІ», — говорить голова Пресцентру Historical KPI MUN Катерина Гінцгеймер.

У КПІшній моделі ООН є своя Рада Безпеки, яка шукає шляхи подолання Карибської кризи, Комітет роззброєння, що намагається позбутись ядерної зброї, Міжнародний суд, який судить спійманого у Німеччині радянського шпигуна Рудольфа Абеля. Сфера відповідальності Економічної та соціальної ради — проблема впливу двох наддержав на інші країни, а Комітет миротворців намагається стабілізувати Індокитайський регіон.

Гра проходить у три етапи: спершу учасники дізнаються, за які країни вони виступають, і висловлюють позицію своєї держави стосовно питання, яке обговорює їхній комітет. Другий етап — дебати, третій — написання резолюції. Кожен учасник пропонує свої варіанти рішень, за які потім треба голосувати, щоб створити один великий документ з поетапного розв’язання проблеми, якою опікується комітет.

«На ці два дні людина забуває власну думку й обстоює позицію представника своєї країни: так, дівчина з проукраїнською позицією у нас має захищати інтереси СРСР», — розповідає один з організаторів моделі, студент ФІОТ і Генсекретар Олексій Хандельди.

Більшість учасників — досвідчені гравці, які знаходять на таких заходах однодумців і можливість подискутувати на пекучі теми.

«Тут прогресивна, класна молодь, яка хоче розвиватися. Модель ООН — це завжди знайомства і зв’язки, які потім стають у пригоді. Наприклад, на моделі я знайшла трьох найліпших друзів. У нас з ними не збігаються політичні погляди, тому ми говоримо про це на моделі, щоб не обговорювати у реальному житті», — ділиться учасниця Анастасія, яка бере участь у моделі вже 36-й раз.

Дата події