КПІ ім. Ігоря Сікорського став співорганізатором форуму «Розвиток оборонно-промислового комплексу України та роль і місце в ньому приватного сектора». Ініціатором проведення заходу була ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України». У форумі взяли участь представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, ДК «Укроборонпром», компанії Black Trident, Незалежної антикорупційної комісії і приватних компаній.

Нині актуальним питанням в галузі оборонно-промислового комплексу є вдосконалення законодавчої бази. Адже досі діяльність оборонних підприємств зіштовхується з багатьма невиправданими складнощами. Тому значну увагу на зустрічі приділили обговоренню імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі». Зокрема, йшлося про визначення порядку реалізації підзаконних актів, пов’язаних з розробленням, серійним виробництвом і закупівлею озброєння та військової техніки. Важливими є також сприятливі умови виходу на ринок приватного оборонного сектора. Адже понад 50% оборонних замовлень виконують приватні підприємства, зазначив радник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Аверченко:

«На форумі підіймали питання спрощення системи реєстрації виробників озброєнь і вихід їх на внутрішній і зовнішній ринки. Ми в цьому зацікавлені, бо приватні виробники мобільніші, швидше впроваджують нововведення, і нам дуже приємно, що вони переймаються проблемами обороноздатності країни».

Партнерська, відкрита позиція Міністерства стратегічних галузей промисловості щодо приватного оборонного сектора сприятиме якнайшвидшій реалізації проєктів, переконаний голова Правління ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» Руслан Джалілов:

«Ми порушували питання можливості отримувати повноваження нашими компаніями виходити на зовнішні ринки озброєння. Отримувати повноваження не в складній нинішній процедурі, а за спрощенимм алгоритмами й процесами. Ми вважаємо, що завдяки зростанню експорту ми можемо наситити бюджет України для створення новітніх, сучасних зразків озброєння та військової техніки».

Представники ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України», яка об’єднує близько ста національних компаній, що виготовляють оборонну продукцію, також наголосили на важливості співпраці з КПІ ім. Ігоря Сікорського. У площині взаємодії державного й приватного секторів науково-дослідний складова може відігравати важливу комунікативну роль.
Окрім того, для промисловості цінними є новітні розробки та інноваційні технічні рішення науковців Київської політехніки. Тому очікувано, що КПІ ім. Ігоря Сікорського та Асоціація в рамках фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Сhallenge підпишуть меморандум про співпрацю. Цей крок виведе на новий рівень виробництво озброєння, зазначив голова Правління ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» Руслан Джалілов:

«У таких закладах, як КПІ ім. Ігоря Сікорського, народжуються нові технології та рішення, від реалізації яких залежить створення сучасних зразків озброєння й військової техніки. Ми на форумі домовились про обмін інформацією, щоб технології, які розробляються тут, ми могли впроваджувати в промисловості, адже промисловість потребує новітніх технології, особливо в галузі ІТ, робототехніки, радіоелектронної боротьби.
Хотіли б отримувати інформацію про нові розробки — це створить єдиний консорціум зі створення новітніх зразків озброєння військової техніки».

Дата події