КПІ ім. Ігоря Сікорського та некомерційна професійна організація "Асоціація приватних виконавців України" співпрацюватимуть. Меморандум про основні напрями цієї співпраці та деякі її умови підписали 22 вересня  перший проректор університету Юрій Якименко та голова Асоціації Віталій Чепурний

Документ передбачає, що його підписанти сприятимуть взаємному обміну практичним та теоретичним досвідом з питань права, а  також  поширенню правових знань, проводитимуть спільні науково-освітні заходи, спрямовані на підвищення кваліфікації приватних виконавців, надаватимуть методично-консультативну допомогу студентам, правникам, особам, які мають намір отримати доступ до професії приватного виконавця, приватним виконавцям та їхнім помічникам. Для цього використовуватиметься весь спектр можливостей, які має КПІ як заклад вищої освіти і АПВУ як об'єднання професіоналів. Професіоналів, які працюють у сфері примусового виконання судових рішень, адже приватні виконавці – це представники юридичної професії, діяльність у межах якої полягає в забезпеченні примусового виконання рішень, визначених законом та у спосіб і порядок, встановлений законом. Ця діяльність унормована  Законами України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" та  "Про виконавче провадження". Закони ці прийнято порівняно недавно. Варто нагадати, що в Україні працює і державна виконавча служба, тож приватні виконавці є одним із складників загальної  системи примусового виконання. Слід ще зауважити, що приватним виконавцем може бути далеко не кожен охочий. Кандидат має відповідати низці вимог, головними з яких є вища юридична освіта, володіння державною мовою, стаж роботи в галузі права не менше двох років після отримання диплома і, звісно, позитивні результати складання відповідного кваліфікаційного іспиту. Зрозуміло, що головним партнером АПВУ в цьому співробітництві буде факультет соціології і права.

"Асоціація приватних виконавців України" є професійною організацією, яка об'єднує всіх приватних виконавців нашої країни. В Україні вже чотири роки успішно діє інститут приватних виконавців, яким держава делегувала повноваження виконувати судові рішення. Ми, по суті, є конкурентами державних виконавців", – розповів  голова Асоціації Віталій Чепурний. А ще додав, що сьогодні в Україні працюють усього 300 таких приватних виконавців.  Причому працюють ефективно: лише торік на одного приватного виконавця приходилося у чотири рази більше коштів на користь позивачів, ніж на його колегу з Державної виконавчої служби. Асоціація потребує нових фахівців. "Необхідність в укладанні цього меморандуму і налагодженні співпраці з КПІ пов'язана з тим, що Асоціація приватних виконавців зацікавлена в студентах, які можуть вступити до наших лав. На сьогодні вони зможуть обіймати посади помічників приватних виконавців, надалі – і безпосередньо самих приватних виконавців. Ми готові задля цього  проводити спільні заходи з КПІ, запрошувати студентів на практику, на стажування тощо", – так про мотиви укладання меморандуму сказав  Віталій Чепурний. І пояснив, що з  Київською політехнікою співпраця налагоджується тому, що Асоціація вже має позитивний досвід роботи з університетом і може сподіватися на те, що подальша спільна діяльність буде ефективною.

"Факультет соціології і права робить впевнені кроки для поліпшення практичної підготовки студентів. Теорію ми надаємо в повному обсязі, студенти закінчують навчання теоретично підготовленими. Але недостатнім є обсяг практичної підготовки. Про це свідчать і результати опитувань роботодавців. Тому ми продовжуємо кроки щодо залучення до навчання і фахівців-практиків, – прокоментувала перспективи співробітництва декан ФСП Яна Цимбаленко. –  Залучення до навчання практиків дасть студентам можливість набути ще й практичного досвіду і одразу після завершення навчання бути запитаними на ринку праці".

Дата події