Люди все частіше задумуються про здорове довкілля і здоровий спосіб життя. Від хижацького "людина – господар природи" ми переходимо до розуміння взаємодії з нею, уміння визначати її потреби та адекватно реагувати на них. Як завжди, вчені КПІ ім. Ігоря Сікорського на вістрі наукового пошуку.

Доцент кафедри інформаційно-вимірювальної техніки ПБФ Микола Михайлович Павлішин розмірковує: "Зміни клімату, збільшення популяції людей на планеті, різке зменшення природних ресурсів – усе це вимагає приймати оптимальні управлінські рішення в усіх сферах людської діяльності, а в аграрній галузі – особливо. Такі рішення можливі лише за наявності достовірної початкової інформації". Саме на отримання такої інформації спрямовані наукові дослідження, що виконуються на кафедрі.

Тут створили інтегральну інформаційно-вимірювальну систему агромоніторингу, над якою під керівництвом к.т.н., доц. М.М.Павлішина старанно працювала магістрантка другого року навчання Віолета Калюжна. Використання цієї системи дозволяє оперативно отримувати дані про поточний стан ґрунтів: температуру, вологість, рН показник та електропровідність на необхідних глибинах. Витрати часу на отримання такої інтегральної характеристики складають максимум 5 хвилин, що є суттєвою перевагою перед традиційними методами аналізу ґрунтів, підвищує ефективність вимірювання і дозволяє агрономам чи технологам вимірювати параметри безпосередньо в полі.

У результаті науковці КПІ ім. Ігоря Сікорського отримали систему, яку можна використовувати як у домашніх умовах для кімнатних рослин, городів, на полях, так і на інших територіях для експериментальних досліджень та спостережень. Нею можуть скористатися також сільськогосподарські підприємства й регіональні екологічні підрозділи. На даному етапі система протестована та готова до використання. Надалі планується розробити методи та засоби вимірювання концентрації органічного вуглецю й амонійних форм азоту в поверхневому шарі ґрунту.

У рамках бакалаврського дипломного проєкту студентка вибрала та обґрунтувала методи вимірювання основних параметрів ґрунту, працювала над розробленням інформаційно-вимірювальної системи цих параметрів та програмного забезпечення для інтелектуалізації її роботи. У рамках магістерської роботи виконує дослідження динаміки емісії парникових газів землями сільгосппризначення та обирає методи і засоби їх вимірювання. "Наступним етапом плануємо (можливо, на третьому освітньому рівні навчання) вимірювати концентрацію корисної міркобіоти в ґрунті", – поділився М.М.Павлішин. І додав: "Висока організованість, відповідальність, глибокі знання базових дисциплін спеціальності, старанність та наполегливість – основні риси, що характеризують студентку. Впевнений, що в майбутньому вона стане успішним фахівцем у галузі метрології та вимірювальної техніки".

Хоча дослідження на кафедрі забирають багато часу, Віолета сумлінно навчається, отримувала підвищену стипендію, а цього року удостоєна академічної стипендії Президента України.

Слід додати, що у студентки знаходиться час і на дозвілля. Дівчина полюбляє малювати, цікавиться літературними новинками, та й стару добру класику іноді перечитує, останнім часом захопилася йогою і несподівано виявила в собі потяг до кулінарії. І як відгук на вимогу часу, активно зайнялася вебдизайном – тут тобі і творчість, і практичний результат.

Та можливості, які може надавати користувачам розроблена на кафедрі система агромоніторингу, ваблять студентку до подальшого її вдосконалення. Цим і планує зайнятися надалі. 

Про студентські роки Віолета говорить емоційно і захоплено: "Ці 5 років були незабутніми. КПІ для мене – велика дружна родина. Якби можна було повернутися в літо 2015-го, коли подавала документи в КПІ, я неодмінно зробила б це ще раз. В університеті я отримала знання, набула досвіду, зустріла друзів. Дякую, Політехніко, за всі ті емоції, що пережила за цей час".

А ще студентка висловлює вдячність усім без винятку викладачам: кожен із них навчив чогось від себе – бути уважною до інших, знаходити спільну мову з будь-якою людиною, може й на короткий час (до кінця сесії, наприклад) тощо.

"Усі, хто "бореться" з навчанням – знайте, воно того варте! Не здавайтеся! Сесії та ночі без сну запам'ятаються на все життя. Створюйте свою історію", – закликає В. Калюжна.