25 травня народилася легенда світового авіабудування – Ігор Сікорський. Ігор Іванович увійшов в історію як геніальний авіаконструктор, піонер створення багатомоторних літаків та гелікоптерів, філософ та просто мрійник, який прагнув злетіти до неба. А також – студент механічного відділення КПІ, який навіть уявити не міг, що альма-матер, яка дала йому глибокі інженерні знання та коло однодумців, колись носитиме його ім’я.

Ігор Сікорський – приклад людини, яка фанатично захоплювалася своєю справою. та не покинула її ані після двох перших сконструйованих гелікоптерів, які так і не здійнялися в небо (що вартувало Сікорському неймовірних зусиль і часу), ані після вимушеної еміграції за кордон з тавром «білоемігранта», де довелося все починати з нуля.

Та попри всі перешкоди абсолютно новий підхід Сікорського до повітроплавання, його знаменитий літак «Ілля Муромець» та усі інші військові літальні апарати, які пройшли Першу світову війну, перший у світі гвинтокрил, який здійснив трансатлантичний переліт, – усі ці досягнення авіаконструктора свого часу змінили світ і його звичні підвалини та назавжди залишилися викарбувані у світовій історії.

«Знімаю капелюха перед альма-матер, яка підготувала мене до підкорення неба», – сказав колись Ігор Іванович про КПІ. А сьогодні кожен політехнік знімає капелюха перед Сікорським – своїм безсмертним натхненником та символом єдиного справжнього виду науки – науки, яка служить заради блага людства.

На фото: екіпаж історичного перельоту за маршрутом Санкт-Петербург - Київ на літаку "Ілля Муромець" (зліва направо): механік Володимир Панасюк, лейтенант Георгій Лавров, Ігор Сікорський та штабс-капітан Христофор Прусіс.

Дата події