На період карантинних заходів Науково-технічна бібліотека КПІ ім. Ігоря Сікорського розширила діапазон послуг та ресурсів, які можна отримати віддалено, – онлайн чи на телефон.

З приводу перебудови роботи директорка бібліотеки Оксана Бруй повідомила: "Основним завданням нашої бібліотеки, як і будь-якої іншої університетської, є інформаційна підтримка навчального та наукового процесів в університеті, які нині здійснюються в дистанційному режимі. Викладачі, студенти та науковці сьогодні навіть більше, ніж завжди, потребують нашої допомоги. Тож наша бібліотека перейшла на дистанційне обслуговування.

Звичайно, в умовах карантину ми не можемо видавати книжки із нашого паперового фонду, але ми пропонуємо доступ до понад 70 повнотекстових зовнішніх наукових баз даних та ElAKPI – електронного архіву освітніх та наукових матеріалів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Дистанційно ми надаємо наші довідки та консультуємо всіх, хто має в тому потребу, визначаємо УДК, здійснюємо електронну доставку документів і ще багато іншого.

Ми постарались усі наші послуги максимально перенести в онлайн. Інформацію про це ми зібрали на одній сторінці та розмістили на нашому вебпорталі, на центральному банері "Дистанційні послуги бібліотеки", поширили через соціальні мережі, зробили розсилки е-поштою так, щоб максимальна кількість наших користувачів про це були поінформовані".

Справді, перелік послуг та ресурсів досить різноманітний. Серед них важливу роль відіграють інформаційні довідки з широкого кола питань. Завідувачка довідково-реєстраційного відділу бібліотеки, Марина Копійковська, з цього приводу зазначила: "Ми досить швидко переналаштувалися зі звичайних методів роботи на дистанційні. Сьогодні бібліотеки всього світу працюють над тим, щоб продовжувати надавати доступ до своїх послуг та ресурсів. Тому й ми швидко реагуємо на запити користувачів, намагаємося бути з ними в постійному контакті.

Оперативні довідки надаємо через сервіс "Онлайнова довідка" на сайті або електронною поштою library@library.kpi.ua. Працюємо також над розширенням каналів комунікації через Facebook та Telegram.

А ще карантин – це час для самоосвіти, вивчення досвіду роботи інших бібліотек, ознайомлення з хмарними платформами для проведення онлайн-конференцій та багато іншого".

Серед ресурсів нашої бібліотеки, якими можна користуватися віддалено для підготовки списків джерел до своїх наукових робіт чи рекомендованої літератури до освітніх програм, – електронний каталог. Надається доступ до наукових та освітніх ресурсів відкритого доступу, а також до інституційного репозитарію ElAKPI, в якому багато повних текстів наукових розробок учених КПІ (за останній тиждень додано 164 документи).

Важливо, що віддалені послуги бібліотеки користуються попитом – користувачі активно долучаються до використання нових можливостей в сучасних умовах. Так, за попередній тиждень дистанційної роботи було надано 32 оперативні онлайнові довідки щодо віддаленого доступу до інформаційних ресурсів та послуг бібліотеки, понад 130 консультацій дослідникам з питань використання системи Unicheck, створення профілів в ORCID, Google Scholar.

Бібліотечні фахівці приділяють значну увагу послугам, які можуть бути корисними викладачам, студентам та дослідникам. Для них здійснюється електронна доставка повнотекстових документів з інформаційних платформ видавництв Springer Nature та Wiley, пошук інформації з питань наукометрії та академічної доброчесності, є можливість перевірки академічних текстів на ознаки плагіату, здійснюється оформлення цитувань, списків використаних інформаційних джерел за вітчизняними та міжнародними стандартами.

Для підтримки освітнього та наукового процесу університету, сприяння публікаційній активності завершено укладання та надано доступ до переліку нових публікацій авторів КПІ ім. Ігоря Сікорського у БД Scopus за І кв. 2020 р., відправлено 11 заявок на зведення Scopus ID на запит авторів КПІ ім. Ігоря Сікорського, визначено Scopus ID та Researcher ID (85 запитів представників кафедр).

Зі слів завідувачки відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень бібліотеки Євгенії Кулик: "У дистанційному режимі продовжує інформувати та консультувати дослідників Центр інформаційної підтримки нашої бібліотеки, використовуючи для комунікації телефон, електронну пошту та популярні месенджери. Усі охочі студенти, викладачі, науковці можуть отримувати повідомлення про ресурси для пошуку інформації, вебінари для дослідників, методичні видання, інструкції для самостійної роботи з цифровими інструментами, написавши листа на адресу sciencelibkpi@gmail.com із зазначенням теми "Індивідуальне інформування".

Наші консультанти постійно здійснюють моніторинг та складають перелік інформаційних ресурсів, де у відкритому доступі можна знайти повні тексти освітніх та наукових матеріалів. Їх перелік доступний на сайті бібліотеки за посиланням".

Фахівці відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень бібліотеки також розробили та оновили низку інструкцій, які можна переглянути в електронному архіві ElAKPI за посиланням. Це документи, які необхідні для самостійної актуалізації авторських профілів на різних платформах наукової комунікації.

Окремим аспектом діяльності бібліотеки нині є сприяння розвитку видавничих проєктів наукових періодичних видань. У цьому контексті минулого тижня надано 16 консультацій представникам редакцій наукових періодичних видань та оргкомітетів конференцій з питань використання платформ OJS, OCS, здійснення реєстрації та оновлення метаданих DOI в реєстрі CrossRef, порядку подання документів на засідання Вченої ради університету на час карантину.

Бібліотечні спеціалісти продовжили створення у своєму електронному каталозі авторитетних файлів на імена осіб (викладачів університету), які працюють або працювали на постійній основі та праці яких присутні у бібліотеці (за минулий тиждень створено 10 нових авторитетних файлів, а всього їх – понад 15 тисяч).

"Хоча нині немає можливості безпосередньо опрацьовувати конкретні книжкові видання,  відділ рідкісних та цінних документів продовжує працювати, – повідомила його завідувачка Марина Мірошниченко. – Адже  робота з рідкісними виданнями на 80% складається з пошукової і дослідницької діяльності. Отже, тепер є більше часу на вивчення окремих видань і цілих колекцій (усі бібліотекарі мають доступ до системи Aleph і до електронного каталогу бібліотеки), на систематизацію зібраного матеріалу та підготовку статей і доповідей для різних фахових наукових заходів або конференцій з історії науки і техніки, в яких  працівники відділу регулярно беруть участь.

Головною метою діяльності відділу є широке інформування наукової спільноти України і світу про ті скарби, якими володіє Науково-технічна бібліотека КПІ ім. Ігоря Сікорського. Рух до цієї мети відбувається шляхом оприлюднення результатів досліджень (публікації і виступи), організації книжкових виставок і проведення екскурсій та тематичних лекцій. Також активно використовуються соціальні мережі – у Фейсбуці діє сторінка "Стародруки Київської політехніки", є блог з такою самою назвою".

Ще одним напрямом роботи стало забезпечення бібліотекою підтримки дистанційного навчання через проведення онлайн-заходів. Нещодавно за участю бібліотеки було проведено засідання філософського клубу "Гармата", вебінар платформи Єднання "Онлайн-практики для створення, управління та розвитку вашої команди", онлайн-сесія з вивчення німецької мови "Deutsch zu sprechen und Brettspiel Tabuzu spielen!", вебінар "Альтернативна та додаткова комунікація у цифрову епоху для соціальної інтеграції людей із розладами спектру аутизму і порушеннями мовлення" від компанії Huawei Ukraine спільно з соціальним підприємством "ДивоГра" та Національною спілкою журналістів України, онлайн-трансляція Вечірньої школи подорожей "Йорданія", шаховий онлайн-турнір клубу "Табія".

Людмила Рабаданова, фахівець відділу перспективного розвитку НТБ

Усім користувачам Бібліотеки, які брали книги та не встигли повернути їх через карантин, було автоматично подовжено термін видачі до кінця карантину.

На період карантину бібліотека розширює свої послуги, якими ви можете скористатися дистанційно.

Щоб отримати оперативну (швидку) відповідь на запитання про ресурси та послуги Бібліотеки, скористайтеся сервісом «Онлайнова довідка» на сайті або надішліть листа на е-пошту library@library.kpi.ua.

Доступ до інформаційних ресурсів

Електронний каталог бібліотеки

В електронному каталозі представлені всі документи, які є в друкованому фонді бібліотеки. Тимчасово (на період карантину) ви не можете їх замовити та взяти в користування. Але ви можете підготувати списки джерел до своїх наукових робіт чи списки рекомендованої літератури до освітніх програм.

ElAKPI – Електронний архів

В електронному архіві зібрані наукові та освітні матеріали викладачів, співробітників та студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Більшість документів знаходяться у відкритому доступі – повні тексти вільно доступні в мережі інтернет.

Доступ до «локальних» матеріалів в електронному архіві ElAKPI

Студенти та працівники КПІ ім. Ігоря Сікорського, можуть отримати віддалений доступ до матеріалів, доступних тільки в локальній мережі університету. Для цього:

  1. зареєструйтеся;
  2. заповніть онлайнову форму.

Наукові та освітні ресурси відкритого доступу

На цій сторінці зібрані повнотекстові бази даних документів для наукових досліджень, викладання та навчання.

Докладна інформація про дистанційні послуги на сайті бібліотеки

Дата події