Усі, хто працює, навчається або буває в першому корпусі КПІ, напевно вже користувалися безконтактним вимірювачем температури та дезінфектором, який встановлено біля вхідних турнікетів (див. фото). Називається він "Маячок".

Причина появи його в корпусі очевидна – це пристрій для зменшення ризику зараження відвідувачів у період пандемії COVID-19. Такі  само пристрої встановлено вже на входах і виходах Центрального залізничного вокзалу Києва як об'єкта із зоною підвищеного ризику зараження через великий потік людей. Їх також уже використовують у КМДА, патрульній поліції Києва, Міністерстві освіти і науки, Міністерстві оборони, Національній гвардії та кількох київських вишах. 

А розробили цей безконтактний диспенсер для дезінфекції рук і проведення температурного скринінгу "Маячок" співробітники кафедри автоматизації проектування енергетичних процесів та систем (АПЕПС) ТЕФ КПІ ім. Ігоря Сікорського спільно з ТОВ "Оптимум Інжиніринг". 

Розповідає один із розробників диспенсера, магістрант кафедри АПЕПС Владислав Голець: "Ми займалися розробкою диспенсера разом з компанією "Оптимум Інжиніринг". Наше студентське конструкторське бюро SEFL KPI відповідає за розробку електротехнічної та гідравлічної частини пристрою. Ми мали кілька принципіальних вимог. По-перше, диспенсер мав бути надійним і швидкодіючим: людина поміщає руки в отвір, прилад зрошує їх антисептиком, одночасно вимірює температуру – і зразу йде сигнал. По-друге, це ощадність. Надмірні дози антисептика можуть викликати алергію або подразнення шкіри у дорослих, а дітям узагалі протипоказані. До того ж і розчини в Україні коштують недешево. Наш прилад можна налаштувати на дозування від 0,5 до 5 мл – залежно від потреби. Ми пройшли декілька ітерацій сенсорів та насосів для того, щоб досягти швидкого та точного вимірювання температури, а також якісного розпилення. Це значно затягнуло розробку, але ми досягли чудового результату: одна обробка рук займає 0,5 секунди". Отож київські політехніки виготовили 20 комплектів електронних складових пристрою і відправили їх до ТОВ "Оптимум Інжиніринг" для подальшого виготовлення  диспенсерів.

За словами Владислава, пристрої надійно відпрацьовують 6-8 тисяч обробок за день. Понад те, дезінфектори працюють уже два місяці, хоча у паспорті було обережно записано, що гарантійна кількість обробок становитиме 60 тисяч.  

За інф. кафедри АПЕПС  ТЕФ