У КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася зустріч представників уряду й народних депутатів зі слухачами підготовчих курсів, які проживають на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ).

Цей проєкт — президентська ініціатива, спрямована допомагати молоді з тимчасово окупованих територій вступати в українські ЗВО. Міністерство освіти України та Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій реалізували програму. Нині майже 200 дітей з ТОТ проходять підготовчі курси в ЗВО України, 15 із них — у КПІ ім. Ігоря Сікорського. Київська політехніка одразу відгукнулась на таку ініціативу, розповідає начальник відділу підготовки до вступу в заклади вищої освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського Тетяна Юр’єва:

«Коли прийшло запрошення від Міністерства реінтеграції взяти участь у цьому проєкті, ми одразу погодилися, розмістили у себе всю інформацію й набрали 15 слухачів з тимчасово окупованих територій. З 15 дев’ять слухачів вступили до КПІ ім. Ігоря Сікорського, решта – в інші ЗВО Києва. Навчання на підготовчих курсах розпочалося 29 червня й триватиме до 31 серпня».

Богдан приїхав з Попасної, що на Луганщині. Про підготовчі курси дізнався із соцмереж:

«Я був підписаний на сторінку КПІ в інстаграм, там вгледів, що будуть проходити такі підготовчі курси, зрозумів, що це мій шанс і вирішив ним скористатися. Сів на потяг Попасна — Київ та за 12 годин уже був тут».

А ось Кирилові довелося подолати значно складніший і триваліший шлях. З Луганська. Хлопець про підготовчі курси дізнався від мами:

«Мама моніторила, прочитала про таку програму, й ми вирішили поїхати. Важко було добратися до Києва, адже не знали, скільки часу доведеться провести на кордоні, там багато людей, спекотно. Та, слава Богу, встигли на потяг. Маршрут видався важким, тривав понад добу, однак це того вартувало».

Оскільки підготовчі курси для молоді з ТОТ — пілотний проєкт, організаторам важливо знати, які труднощі долають молоді люди на шляху до навчання та як їх можна уникнути наступного року. Народний депутат, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль зауважила:

«Ми сьогодні побачили, яка кількість дітей скористалася цією можливістю і приїхала навчатися на територію вільної України. В майбутньому вони зможуть бути амбасадорами, які популяризуватимуть освіту в Україні серед своїх друзів на тимчасово окупованих територіях. І це дуже важливо, що ми чуємо їх і з перших вуст можемо дізнатися, який шлях їм довелося пройти».

Під час навчання діти можуть безплатно проживати в гуртожитках і отримуватимуть стипендію 5 тис. грн. Ці кроки мають стати інструментами їхньої реінтеграції з окупованого Криму та частини Донецької й Луганської областей, переконаний народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук:

«Це діти, які закінчували школу в окупованому Донецьку, Луганську, в окупованому Криму та з четвертого класу вже не вивчали української програми. Тепер вони мають можливість вивчати українську мову, підтягнути математику, історію України й інтегруватися в українське суспільство для того, щоб 1 вересня разом з однолітками розпочати навчальний процес. Я вважаю, це вдалий старт, і я хочу, щоб цей проєкт значно масштабувався вже наступного року».

Підготовчі курси КПІ для молоді з ТОТ

Підготовчі курси КПІ ім. Ігоря Сікорського запрошують молодь, місцем проживання якої є тимчасово окупована територія Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя, населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення і хоче пов’язати своє майбутнє із закладами вищої освіти України.

Програма підготовчих курсів передбачає:
1. Підготовку до вступу та навчання в державних закладах вищої освіти України, систематизацію набутих у школі знань та усунення розбіжностей у шкільних програмах за допомогою викладачів Університету.
Учасники програми прослухають курс лекцій і практичних занять з української мови та літератури, математики, фізики, історії України, англійської мови в обсязі 225 академічних годин.
2. Реінтеграцію в українське середовище через організацію психологічних, культурних і спортивних заходів.
3. Забезпечення стипендією в розмірі 4588,00 грн. на місяць та безоплатним місцем проживання у гуртожитку університетського студмістечка.

Умови:
🔹на навчання приймається молодь, яка здобула повну загальну середню освіту у поточному навчальному році і проживає на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя, населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення;
🔸прийом документів на підготовчі курси КПІ ім. Ігоря Сікорського з 1 по 20 червня 2021 року.

Навчання на підготовчих курсах триває з 29 червня по 31серпня 2021року.

Для попередньої реєстрації заповніть реєстраційну форму
https://forms.gle/w42vvBxxyu7N3th39
Або зателефонуйте і отримайте індивідуальну консультацію від фахівця.
тел.: (097) 628-06-22
понеділок-п’ятниця з 09:00 до 17:00

Адреса: м. Київ, вул. Політехнічна 14, корпус 16, каб.122, 124

💭 Сайт: http://eqmi.kpi.ua/
💭 Facebook: https://www.facebook.com/sdp.kpi
💭 Instagram: https://instagram.com/kpi_pidgotovchi_kursy
💭 е-mail: eqmi@kpi.ua

Дата події