В умовах карантину не припиняються роботи з благоустрою території нашого університету. Про них нашому кореспонденту розповів проректор з адміністративної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Вадим Кондратюк.

Після виходу постанови Уряду про карантин у зв'язку з епідемією коронавірусу COVID-19 частина працівників департаменту пішли у відпустку, а частина – у вимушений простій. Однак більшість працівників, які займалися облаштуванням території університету, продовжили роботи, дотримуючись відповідних застережних заходів. Усі вони були належним чином забезпечені засобами особистого захисту, працювали в медичних масках, рукавичках, користувалися антисептиком. Крім того, під час виконання робіт працівники розміщалися так, щоб відстань між ними була не менше ніж 2 метри.

На середину травня виконано приблизно половину робіт з благоустрою території біля навчального корпусу № 17, проєкт якого пройшов обговорення і отримав схвалення на зборах трудового колективу радіотехнічного факультету. Другу половину робіт виконаємо влітку. Завершили благоустрій тієї частини прилеглої до 20-го корпусу території, де невдовзі постане пам'ятник одному з перших ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, Герою України, випускнику КПІ Олександру Лелеченку. Там демонтували старі і встановили нові сходи, які ведуть до центрального входу, замінили перила, поручні. Залишилося заасфальтувати дорожнє покриття біля корпусу, встановити металеву огорожу, завезти родючий ґрунт, висіяти траву – і благоустрій цієї території буде завершено. Після закінчення робіт біля 17-го і 20-го корпусів влітку плануємо розпочати роботи у сквері, який знаходиться між корпусами №№ 7 та 16.

Біля 4-го корпусу провели планування території, висадили 17 дорослих беріз віком від 4 до 7 років, заввишки до чотирьох метрів, з уже сформованою кореневою системою. Протягом тижня посадимо ще 10 беріз – і буде у нас такий собі березовий гай. Ближчим часом завеземо родючий ґрунт та посіємо траву, яка може рости в затінку. Паралельно з роботами зі сквером провели ще й благоустрій частини території біля 4-го корпусу: встановили водостічні труби, відновили зливову каналізацію, відремонтували відливи і частково виконали ремонтно-відновлювальні роботи дорожнього покриття біля автостоянки, яка знаходиться поруч із корпусом.

Великий обсяг робіт проведено на території скверу, який розташований за Відділом авіації і космонавтики Державного політехнічного музею. Повністю переклали мережі холодного і гарячого водопостачання навчального корпусу №6: старі труби демонтовано і прокладено нові за сучасною технологією. Окрім того, вивезено все будівельне сміття, яке накопичилося на цьому майданчику, сплановано територію та проведено початкові роботи із розведення системи технічного зрошення у цьому сквері. Протягом найближчих двох тижнів розпочинаємо укладати тротуарні доріжки. Вибрали і замовили електричні опори, і паралельно із укладанням доріжок будемо встановлювати закладні деталі під електричні опори, лінії електропередач, систему зрошення.

Протягом лютого-березня-квітня працівники департаменту виконували і санітарне кронування та обрізування дерев – саме тоді, коли таку роботу і потрібно було виконувати, щоб не завдати шкоди зеленим насадженням. Працювали на парковій алеї, по всій території, у парковій зоні. На осінь заплановано провести кронування і обрізування дерев по вулиці Політехнічній. Щодо нових насаджень. Нещодавно мешканці будинків, які знаходяться на території університету, висадили в нашому парку 40 каштанів. Також ми найближчим часом висадимо в парковій зоні близько 150 саджанців грабів, дубів та кленів.

На завершення хочу сказати, що всі роботи виконуються згідно з графіком. Відставання ніде немає. Це результат сумлінного та відповідального ставлення до виконання своїх посадових обов'язків працівників департаменту господарської роботи. Хочу від усієї душі подякувати їм. Сподіваюся також, що після закінчення карантину студенти і працівники КПІ, які прийдуть до університету, будуть приємно здивовані змінами, які відбуваються на його території.