На початку грудня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав професор Майкл Нобель – член родини фундатора найпрестижнішої в світі премії Альфреда Нобеля й президент Нобелівського фонду сталого розвитку (Nobel Sustainability Trust). Разом з ним гостями університету були відомий австрійський хірург українського походження Микола Корпан і представниця Фонду Стіна Нордлендер.

Нагадаємо, три роки тому Нобелівський фонд сталого розвитку заснував премію, що присуджуватиметься розробникам кращих проектів за такими напрямами:

• зміни клімату (з акцентом на вирішення проблем, пов’язаних із глобальним потеплінням);
• підтримка досягнень у галузі чистих та відновлювальних технологій і відповідних стратегій;
• створення екологічно чистого середовища як гарантії життєзабезпечення для всіх.

Тобто це мають бути проєкти, спрямовані на створення механізмів забезпечення балансу між задоволенням сучасних потреб людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їхню потребу в безпечному і здоровому довкіллі, що відповідає концепції сталого розвитку.
Це вже другий візит Майкла Нобеля до КПІ. Перший відбувся ще 2016 року. За результатами тодішніх перемовин на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» було створено Національний номінаційний комітет України з премії Нобелівського фонду сталого розвитку. Очолив комітет Президент Національної академії наук України Борис Патон, а його членами стали ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського, академік НАНУ Михайло Згуровський, проректор КПІ член-кореспондент НАНУ Сергій Сидоренко, ще троє представників КПІ й провідні вчені низки науково-дослідних установ – усього одинадцять відомих українських науковців, дослідження яких є дотичними до тематики сталого розвитку.

Тож розмова, яка відбулася під час зустрічі 4 грудня, стосувалася питань роботи цього комітету, а також проєктів, що їх подали на конкурс на здобуття премії Нобелівського фонду сталого розвитку українські дослідники. «Номінаційний комітет отримав декілька десятків цікавих робіт. Після їхнього розгляду з них було обрано три, які найбільше відповідали критеріям, визначених Фондом. А з-поміж цих трьох, у свою чергу, члени комітету обрали один проєкт, який і було спрямовано до Міжнародного комітету Фонду, що його утворено при Оксфордському університеті, – розповів гостю Михайло Згуровський. – Дуже важливо, що робота комітету проходила прозоро й усі науковці могли онлайн побачити процес відбору робіт і отримати відповідні пояснення комітету про те, чому було прийнято те або інше рішення».

До речі, до складу авторського колективу проєкту, який було висунуто на здобуття нагороди, входили й науковці КПІ ім. Ігоря Сікорського. Його було присвячено розробці нової метрики, тобто системи оцінювання рівня сталого розвитку різних країн і регіонів світу, проведення порівняльного аналізу й пропонуванню певних рекомендацій щодо подолання тих викликів, які стоять перед людством.

Утім, як з’ясувалося під час розмови, концепція премії та критерії, за якими визначатимуть її лауреатів, зазнали певних змін. Як пояснив Майкл Нобель, це було викликано тим, що на здобуття нагороди було висунуто багато робіт суто теоретичного характеру. Проте Фонд вважає, що премії слід присуджувати тим проєктам, які мають передусім практичний напрям, себто бути спрямовані на створення реальних механізмів сталого розвитку. Пошук таких робіт, за його словами, і є головною задачею конкурсу. Понад те, він запропонував Україні і, зокрема, КПІ взяти участь в експертному забезпеченні діяльності Фонду й у подальшому оцінюванні робіт, які подаватимуться на здобуття премії Фонду сталого розвитку за напрямами, де наша країна має потужні наукові школи.

«Ми попросили Майкла Нобеля надіслати нам вимоги до такої діяльності, – прокоментував результати зустрічі Михайло Згуровський. – Тоді ми ретельно їх вивчимо, щоб мати змогу успішно і компетентно працювати в цьому глобальному проекті».

Дата події