30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Уже не перший рік його відзначення в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І. Денисенка проходить під певним гаслом, що визначає напрям діяльності, який потребує підвищеної уваги. Так, у 2017 р. це було "Бібліотека різноманітна", у 2018 р. – "Бібліотека відкрита". Цього року заходи проходили під девізом "ЕСО-Friendly" – "Дружні (або безпечні) для довкілля" і включали серію лекцій "Життя в стилі ЕКО".

Але передували лекторію, звісно, привітання зі святом. "Ми пишаємося тим, що наша бібліотека відноситься до унікальних бібліотек, – наголосив Михайло Згуровський. – Вона накопичила в своїх носіях глибинні знання, створені славетними інженерними школами, які започатковували в університеті свою діяльність. Бібліотека КПІ особлива і своїми новаціями, опановує найновіші технології, швидко інтегрується в наш розвинений світ. Сьогодні це більше ніж бібліотека – це потужний молодіжний осередок, який несе в собі сучасні форми спілкування серед молоді, сучасні ідеї і знання через велику кількість молодіжних проєктів". Також присутніх привітала директор бібліотеки Оксана Бруй.

Далі за програмою стартував лекторій "Життя в стилі ЕКО". Тут виступили співзасновниця zero-waste крамниці OZERO Анна Понікарчук, розробник програмного забезпечення в EPAM Ukraine Олександр Панфьоров, PR-менеджер екологічного додатка "Сортуй" Ксенія Растворова, голова ГО "Друге життя" Сергій Волков.

Вони розповіли, що таке сталий бізнес і навіщо він усім нам, про принцип "Нуль відходів" ("Zero-waste"), надмірне споживання, проєкти та ініціативи, які можна впровадити в гуртожитку або аудиторіях на прикладі досвіду Green team EPAM. Важливо, що інформація лекторію мала також практичне призначення – від побутових ідей, які можна застосовувати повсякденно, до використання локального додатка для сортування сміття, що може стати універсальним помічником для всіх охочих.

У подальшому команда бібліотеки передбачає низку заходів, спрямованих на свідоме ставлення до природи, планує зосередити увагу на послугах, заходах та проєктах, пов'язаних з екологією, а також використовувати природні матеріали, що біорозкладаються за короткий час, сприяти збереженню ресурсів (води, енергії, паперу) та відповідально утилізувати відходи. Збереження природних ресурсів – актуальна суспільна проблема, що має ціннісний та практичний виміри для кожної людини. Саме тому бібліотеки акцентують увагу на своїй соціальній ролі та відповідальності як лідерів у сфері екологічної культури.

За інф. НТБ ім. Г.І. Денисенка

Дата події