28 вересня 2018 року в Державному політехнічному музеї відбулася урочиста подія – передача музею моделей гелікоптерів видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського.

В урочистій церемонії взяли участь проректор університету з наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Ільченко, директор музею Наталія Писаревська, президент інвестиційної компанії, громадянин США Крістофер Найтінгел, художник Світлана Севостьянчик, її рідні та близькі, ветерани космодрому Байконур. У вступному слові завідувач Відділу історії авіації і космонавтики Олександр Болтенко розповів про суть урочистої події, представив учасників. Потім Світлана Севостьянчик розповіла про історію появи в Києві цих унікальних моделей гелікоптерів, про Крістофера Найтінгела, а також про свою роботу художника.

Модель гелікоптера VS-300

Крістофер Найтінгел розповів про свого батька – Джефрі Найтінгела, який був у дружніх стосунках з Ігорем Сікорським. Працюючи віце-президентом у рекламній агенції, батько представляв інтереси фірми Сікорського в засобах масової інформації. Ігор Сікорський неодноразово бував у родині Найтінгела, його дуже любили діти і, за спогадами, він брав на коліна Крістофера, розповідаючи йому різні історії. Ігор Сікорський на знак вдячності за плідну співпрацю подарував батьку унікальну модель гелікоптера VS-300, яка спеціально була виготовлена для Джефрі Найтінгела. Це модель першого гелікоптера, який започаткував їх масове виробництво. Ще одна модель S-7 – гелікоптера, призначеного для десантних операцій, була подарована Крістоферу родиною Сікорського. Всі роки ці моделі зберігалися в родині як реліквія і пам'ять про Ігоря Сікорського. Але пізніше, завдяки дружбі Світлани Севостьянчик і Крістофера Найтінгела, а також ветерану космодрому Байконур Анатолію Юкіну, Крістофер погодився передати ці моделі в Політехнічний музей, де було відкрито експозицію, присвячену Ігорю Сікорському. Також Світлана Севостьянчик подарувала музею дві свої картини на космічну тему. Михайло Ільченко розповів про студентські роки Ігоря Сікорського, його літак "Ілля Муромець" та його діяльність в США. Наталія Писаревська висловила глибоку подяку за унікальні подарунки.

Потім гості ознайомилися з експозицією Відділу історії авіації та космонавтики, були приємно вражені багатою історією Київської політехніки і, зокрема, експозицією Ігоря Сікорського.

Учасники урочистої події

Гостям подарували унікальну книгу, в якій розповідається про жінок-космонавтів світу (автор Лідія Щербанюк) та книги зі спогадами ветеранів Байконуру – безпосередніх учасників запуску пілотованих космічних кораблів, міжнародних станцій "Луна", "Венера", "Марс". На згадку гості сфотографувалися біля пам'ятника Ігорю Сікорському.

На фото: К. Найтінгел вручає модель гелікоптера М. Ільченку

Дата події