Проект "Окіаґарі Кобоші" – це ідея всесвітньо відомого японського дизайнера Кензо Такада, який уже довгі роки живе та творить далеко від батьківщини – у Франції. Ініційований він на підтримку постраждалих під час Великого східнояпонського землетрусу та аварії на АЕС "Фукусіма-1" 11 березня 2011 року.  Суть проекту спочатку полягала в тому, що відомі французькі діячі з побажанням якнайшвидшого відновлення Японії від стихійного лиха та японські митці з молитвою за швидку відбудову рідної країни наносили символічні малюнки на білу основу створеної майстрами регіону Айдзу іграшки окіаґарі кобоші (японська неваляшка, символ стійкості та незламності). Пізніше проект розширився, і до акції залучились відомі дизайнери, музиканти, спортсмени, люди мистецтва Європи та Японії. Вони передають свої меседжі на підтримку жителів префектури Фукусіма, оздоблюючи ляльки окіаґарі кобоші. Учасниками акції вже стали  такі непересічні особистості, як Жан-Поль Ґотьє, Мішель Кляйн, Леді Ґаґа, Ален Делон, П'єр Рішар, Жан Рено, Жузеппе Торнаторе, Іврі Гітліс, Пастора Солер, Маноло Санлукар, Домінік Буше, Поль Бокюз та інші.

У 2017 році Кензо Такада звернувся до українців з прохання підтримати акцію:

"Українці 31 рік тому пережили Чорнобильську трагедію і досі працюють над усуненням її наслідків. І в Україні, і в Японії є багато людей, яких ядерна катастрофа ввела у глибокий відчай та кардинально змінила життя. Ми ще довгі роки будемо безупинно боротися з ворогом-радіацією, яка не зникне і через десятиліття. Я вважаю, що ми не маємо права забувати про тисячі людей, які і вдень і вночі, не покладаючи рук, продовжують тяжкі роботи задля усунення наслідків аварії та відновлення атомної електростанції.

Висловлюю надію на те, що Україна та Японія, які поділяють однаковий біль, будуть підтримувати одна одну і з мудрістю вирішувати проблеми, що їх спіткали, заради того, щоб такі страшні аварії більше не повторювались".

Кензо Такада звернувся до народу України та його видатних представників – творчих людей, науковців, спортсменів – із закликом долучитись  до проекту і передати своє послання постраждалим від страшного лиха атомної аварії у Японії – розмалювати ляльку з надією на те, що люди, які переживають труднощі, піднімуться після незгод так само, як ця японська іграшка. У проекті взяли участь такі українські знаменитості як Джамала, Андрій Шевченко, Віталій Кличко, Олег Скрипка та інші.

лялька  окіаґарі кобоші КПІ28 лютого КПІ ім. Ігоря Сікорського долучився до акції на підтримку постраждалих. Ректор університету Михайло Захарович Згуровський власноруч розписав ляльку окіаґарі кобоші (на фото). Наш символ незламності убрався в національні кольори – блакитний костюм з жовтим бантиком.

Виставки оздоблених відомими особистостями ляльок проводились у багатьох містах Японії, Франції, Іспанії, Італії та України.

У майбутньому ляльки окіаґарі кобоші будуть передані жителям префектури Фукусіма як голос підбадьорення від Європи. В Україні виставка проходить у Національному музеї "Чорнобиль", ознайомитись з нею можна буде до 1 вересня цього року. Заради участі у відкритті виставки, яка відбулась у 6-ту річницю трагедії у Японії – 11 березня, до України завітав особисто ініціатор проекту – Кензо Такада та представники Асоціації манґа Японії.

Виставка проходить за підтримки Київської міської державної адміністрації та Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Інф. УЯЦ

Дата події