Напередодні Новорічних та Різдвяних свят чудові подарунки отримали майбутні фізичні терапевти, які навчаються на кафедрі біобезпеки та здоров'я людини факультету біомедичної інженерії КПІ ім. Ігоря Сікорського. Певного символізму цим подарункам надає той факт, що отримали вони їх від "Ангелів": гуманітарного проекту Ліги українок Канади "Ангели-хоронителі України".

Подарунки отримано в межах підписаного з ініціативи декана факультету професора Віталія Максименка меморандуму про співпрацю між БО "Ангели-хоронителі України" та факультетом біомедичної інженерії. Особливий акцент у меморандумі зроблено на підготовці фахівців з фізичної терапії, які спеціалізуються на реабілітації захисників України, що отримали поранення під час антитерористичної операції.

Від імені президента Ліги українок Канади – засновника проекту "Ангели-хоронителі України" – пані Лесі Шимко подарунки передав військовий лікар Народний Герой України професор Всеволод Стеблюк – проректор Української військово-медичної академії з клінічної роботи (на фото).

Це вже другий, але далеко не останній благодійний внесок "Ангелів" у справу підготовки якісно нових фахівців у сфері реабілітації.

Наприкінці 2015 року під час Міжнародного конгресу з питань здоров'я військовослужбовців, ветеранів та членів їх родин у Квебеку було досягнуто домовленостей з керівниками Queen's University з Торонто про науково-методичну співпрацю щодо створення та розвитку спеціальності "Фізична терапія" на факультеті біомедичної інженерії Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". А вже влітку 2016-го пані Леся Шимко передала декану факультету професору Віталію Максименку разом з навчальними планами з підготовки фізичних терапевтів велику кількість цінних навчальних посібників та підручників. На факультеті організовано формування на їх базі електронної бібліотеки для майбутніх фахівців.

І от довгоочікуване поповнення навчально-технічного оснащення факультету. Завідувач кафедри біобезпеки та здоров'я людини Ігор Худецький так охарактеризував отримані подарунки: "Тут є найнеобхідніше для навчання майбутніх фізичних терапевтів (фізичних реабілітологів) – засоби контролю за станом здоров'я, тренажери, технічні пристрої для окремих методик фізичної терапії".

Перехід на новий рівень освіти за спеціальністю "Фізична реабілітація" (фізична терапія) пов'язаний з переходом на західну модель надання медичної допомоги. В її основі такі поняття, як якість життя пацієнта, соціальна та професійна адаптація, активне довголіття.

Необхідність створення такої моделі підготовки фахівців підтвердила практика роботи багатьох волонтерських та благодійних організацій з пацієнтами із зони АТО. За рахунок ефективних реабілітаційних програм та сучасного протезування змогли повернутися до активного суспільного та професійного життя більшість пацієнтів. З іншого боку, надання повної медичної допомоги пацієнтам із зони АТО мультидисциплінарними командами фахівців тільки акцентувало увагу суспільства на проблемі реабілітації та необхідності переходу її на нову модель. Щоденно на дорогах, виробництві, в побуті сотні людей зазнають травм, які потребують тривалої та ефективної реабілітації. Ще більше пацієнтів потребують реабілітації після перенесених інфарктів та інсультів. Значна частка пацієнтів у центрах реабілітації – це пацієнти з вродженою патологією.

Сучасна система підготовки фізичних терапевтів, що формується, спрямована на засвоєння необхідних теоретичних знань та набуття практичних навичок. Важливою є уніфікація системи підготовки фахівців у цій галузі із системою підготовки їх у провідних країнах світу для забезпечення студентської та професійної мобільності.

У найближчій перспективі – початок магістерських програм з фізичної терапії та підготовка біомедичних інженерів за спеціалізацією "Реабілітаційна інженерія". Цих фахівців уже чекають лікувально-реабілітаційні заклади, в тому числі і військові.

Ми вдячні за велику допомогу благодійній організації "Ангели-хоронителі України", яка надає реабілітаційне обладнання для навчального процесу, забезпечує доступ до світових навчальних планів, програм та інформаційного ресурсу за цим професійним напрямом.

Ю.В.Антонова-Рафі, доцент кафедри ББЗЛ ФБМІ

Дата події