Шоколад. Солодке щастя для дітей і дорослих. Кажуть, бадьорить, якщо його їсти, і покращує настрій, якщо на нього дивитися. Побачити мистецькі шоколадні вироби можна не лише у вітринах магазинів, а й у музеях.

Музеїв в Україні три: у Львові, Одесі і Тростянці. Останній відкрили кілька років тому, адже саме у Тростянці діє єдина в Україні шоколадна фабрика з повним циклом виробництва – від обробки какао-бобів (їх доставляють з Кот-д'Івуару) до пакування готової продукції. У трьох залах – "Корона", "Мілка", "Якобз" – зібрано понад 1500 експонатів, які демонструють історію створення шоколаду і процес його виготовлення, знайомлять з легендами винаходу кави, її видами, кавовим посудом. Найбільше вражають декоративні шоколадні фігури вагою 10–30 кг. Приміром, какао-боб – 10 кг шоколаду,  вождь ацтеків – 35 кг чорного шоколаду, лебідь – 25 кг молочного шоколаду, а підставка – 16 кг. Молочний швидше псується, але більш ароматний. "Корона" – символ української торговельної марки – це 16 кг чорного шоколаду, підставка (з молочного) – теж 16 кг.

Сьогодні на фабриці у 8 цехах задіяні близько 1 тис. працівників. Виробництво повністю автоматизоване, з жорстким контролем якості продукції та дисципліни. Випускають шоколад "Корона", "Мілка", каву "Якобз" та ін. Теплий у рідкому стані шоколад розливають у змащені кокосовою олією 50- та 120-сантиметрові форми, охолоджують і відправляють на упаковку, попередньо перевіряючи на наявність металевих предметів і камінців, також перевіряють вагу. Якщо шоколадка на кілька грамів легша або на кілька мікрон тонша, вона йде на переробку чи утилізацію. За цим стежать три лабораторії: сировинна, фізико-хімічна та мікробіологічна, вони погодинно перевіряють продукцію. Довжина машини з виробництва шоколадних плиток – понад 100 м.

З історії. Першим європейцем, хто скуштував шоколад, був мореплавець Христофор Колумб. У 1502 р. на острові Гайана місцеві жителі пригостили його напоєм з невідомих трав і плодів, смак Колумбу не сподобався. У 1519 р. на територію Мексики вторглися конкістадори на чолі з Ернаном Кортесом. Іспанці зацікавилися напоєм із зерен какао, який гірчив, але мав тонізуючий ефект.

Розповідають, що в XVI ст. виникли суперечки, чи можна пити шоколад під час посту. Мексиканські єпископи звернулися із запитанням до самого Папи Римського. З'ясувалося, що Папа Пій V не тільки не куштував шоколаду, але й чув про нього вперше. Йому приготували чашечку чорного гіркого, Папа відсьорбнув, скривився і промовив фразу, що стала історичною: "Шоколад посту не порушує, не може ж така гидота приносити комусь задоволення". Цими словами він відкрив новому напою широку дорогу.

На сьогодні з'ясовано, що какао має антиоксидантний вплив на організм: 50 г чорного шоколаду містить стільки ж антиоксидантів, скільки 15 склянок апельсинового соку або стиглих яблук. Вживання какао і чорного шоколаду підвищує працездатність і тонізуюче впливає на організм. А от негативного впливу вживання шоколаду, за винятком індивідуального несприйняття, не виявлено.