Лідер технічної освіти України – КПІ ім. Ігоря Сікорського активно співпрацює із зовнішніми партнерами з метою оновлення навчально-лабораторної бази та впроваджує освітні програми, адаптовані до запитів ринку праці і високотехнологічного бізнесу. Уже кілька років на РТФ працює лабораторія "Datacom", обладнана потужним сучасним обладнанням Huawei. Навчатися в ній можуть не лише студенти-радіотехніки, а й КПІшники з інших факультетів.

🎉

Керує навчально-науковою лабораторією "Datacom" доцент кафедри радіотехнічних систем Олександр Мирончук. На основі навчальних матеріалів, наданих компанією Huawei Україна, та за підтримки відділу зовнішньоекономічної діяльності КПІ ім. Ігоря Сікорського він створив навчальну дисципліну "Телекомунікаційні мережі Huawei", яка в подальшому стала частиною сертифікатної програми "Мережеві технології Huawei". Тож після вивчення цієї дисципліни студенти мають можливість скласти іспит у компанії Huawei та отримати сертифікат спеціаліста HCIA-Datacom.

"Передусім лабораторія призначена для удосконалення практичних навичок студентів з основ телекомунікацій і роботи з мережами. Вона устаткована проектором, ноутбуками та потужним обладнанням Huawei – комутаторами, маршрутизаторами й контролерами точок доступу, що дозволяє студентам виконуючи лабораторні роботи застосовувати отримані знання на практиці і здобувати навички по проектуванню, налаштовуванню і обслуговуванню комп'ютерних мереж", – говорить Олександр Юрійович. "До речі, в 2022-2023 навчальному році під його керівництвом за підтримки партнерів і випускників силами трудового колективу радіотехнічного факультету зроблено сучасний ремонт приміщення і облаштування лабораторії "Datacom", що сприяє популяризації технічної освіти і виведенню надання освітніх послуг КПІ ім. Ігоря Сікорського на новий рівень", – розповідають колеги науковця.

Між іншим, Олександр Мирончук – вихованець Київської політехніки, випускник РТФ 2015 року. Про себе розповідає стримано, але факти свідчать самі за себе. З 2016 по 2020 рік навчався в аспірантурі КПІ ім. Ігоря Сікорського, в 2021 році захистив дисертацію й здобув науковий ступінь доктора філософії за спеціальністю 172 "Телекомунікації та радіотехніка". Понад те, ще з 2016-го працював асистентом кафедри радіотехнічних пристроїв та систем, з 2021 року – старший викладач. У 2024 році отримав вчене звання доцента.

Зауважимо, науковець має широке коло професійних інтересів: широкосмугові системи передачі даних, радіолокаційні системи, вбудовані системи, системи інтернету речей (IoT) тощо. Він є автором і співавтором 10 наукових статей, 8 навчальних посібників та понад 30 доповідей на міжнародних і всеукраїнських конференціях. Нещодавно пройшов стажування в Чеському технічному університеті за програмою "Nikola Sohaj". Як відповідальний виконавець та керівник брав участь у виконанні двох ініціативних науково-дослідних робіт, присвячених оцінюванню параметрів безпровідних каналів в OFDM системах зв'язку. Нині є виконавцем завдань перспективного плану розвитку наукового напряму "Технічні науки" Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

Як керівник гуртка інженерного спрямування "Вбудовані системи", що діє на кафедрі радіотехнічних систем, дослідник активно залучає до наукової творчості своїх підопічних. Студенти отримують знання і практичний досвід, працюючи над реальними проєктами. "Гурток створено з метою підготовки студентів до самостійної інженерної роботи, а також забезпечення сприятливих умов для всебічного інтелектуального розвитку студентів радіотехнічного факультету й обдарованої молоді, – ділиться наставник. – Члени гуртка займаються розробкою спеціалізованих систем керування, моніторингу й обробки даних на основі мікроконтролерів, мікропроцесорів та цифрових сигнальних процесорів. Вони набувають практичних навичок проектування радіоелектронних пристроїв та систем починаючи від формулювання технічного завдання і закінчуючи виготовленням робочого екземпляра".

Зокрема гуртківці створили "Інтерактивний логотип" – логотип радіотехнічного факультету з підсвіткою, розміщений в холі корпусу №17. Підсвітку реалізовано за допомогою RGB світлодіодних стрічок. Режими підсвітки складаються з набору патернів, які забезпечують як стаціонарне світіння, так і кольорові анімації. Керування здійснюється за допомогою телеграм бота. Користувачі самостійно можуть вибрати і встановити бажаний режим. Відвідувачі радіотехнічного факультету із задоволенням фотографуються біля логотипа. Особливо система цікава абітурієнтам та є неабияким елементом популяризації технічної освіти в Україні, вважають на кафедрі.

Цілком закономірно, результативна праця молодого науковця не лишилася непоміченою. За вагомий особистий внесок, плідну наукову діяльність та високі професійні досягнення в 2024 році Олександра Мирончука нагороджено Грамотою Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського та визнано переможцем конкурсу "Молодий викладач-дослідник – 2023". А нещодавно його, у складі молодої команди управлінців КПІ, призначено проректором з розвитку інфраструктури університету. На цій посаді він зможе ще повніше реалізувати свої напрацювання та вміння задля розвитку і зміцнення кращого технічного університету країни. Звісно, молодий лідер мріє і надалі популяризувати технічну освіту в Україні, ділитися актуальним практичним досвідом зі студентами та робити КПІ ще кращим.

"Місце, де народжується майбутнє!" – таким гаслом відкривається інтернет-сторінка РТФ. Дійсно, молоді науковці, які зросли і набувають досвіду в КПІ, здатні творити майбутнє, починаючи з відбудови країни та сприяючи її економічному становленню".

Надія Ліберт